ЈОШ ЈЕДНА РАДНА НЕДЕЉА

После успешног штрајка упозорења који је на територији Јабланичког округа подржан у 40 школа, многе школе јавиле су се и тражиле присуство делегације нашег синдиката како би им биле разјашњене недоумице везане за систем финансирања по броју ученика и примену Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.

Делегација Регионалног центра у последњих десет дана обишла је Пољопривредну школу у Лесковцу, ОШ „Десанка Максимовић“ у Грделици, Средњу школу у Грделици, ОШ „Јосиф Костић“ у Лесковцу и ОШ „Вук Караџић“ у Лесковцу. Грделичким школама дониране су беле табле, присутне колеге биле су у могућности да поставе и добију одговоре на многа спорна питања, а после сваког састанка подвучена је потреба да делегација синдиката чешће обилази школе – чланице.

До краја јуна планиране су посете у још неколико школа, а Регионални центар по плану посета треба да до краја календарске године својим присуством испоштује сваку општину на својој територији.

ЗАВРШЕНЕ ДРУГЕ ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ И ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА СОНК – ОХРИД

У петак, 7. јуна 2013. године Регионални центар Лесковац дочекао је делегацију Регионалног одбора за Охрид Синдиката за образовање, науку и културу Македоније. Делегацију је до просторија синдиката спровела мото-патрола Полицијске управе Лесковац којој се захваљујемо на сарадњи.

По доласку, представници регионалних центара синдиката обе државе усагласили су текст споразума, договорили се о покретању иницијативе стварања стратегије заједничког синдикалног деловања Балканских земаља и дефинисали протокол потписивања споразума.

У 19 часова у ресторану „Парк“ у Лесковцу почела је Свечаност, организована за крај наставне године, на којој се по плану рада Регионалног центра додељују признања најуспешнијим екипама спортских сусрета. Присуствовало је око 250 просветних радника са територије Јабланичког округа, углавном из школа које су учеснице игара. Својим присуством, свечаност су увеличале и многобројне званице. Представници Синдиката образовања Србије, Синдиката за образовање, науку и културу Војводине, Школске управе Лесковац, српско-македонског друштва „Илинден“, директори школа и остали гости, уживали су у програму и предивној забави. Још једном, Регионални центар је допринео ширењу позитиве и пријатељства међу запосленима у образовним установама.

Најпре се приступило свечаном потписивању СПОРАЗУМА О ПРИЈАТЕЉСТВУ И САРАДЊИ, којим су председник Регионалног одбора Охрид СОНК Македоније Аце Речкоски и председник Регионалног центра Лесковац СОС Александар Ничић озваничили започету сарадњу, а затим су најуспешнијим екипама спортских сусрета додељени пехари и признања. Свеукупни победник ДРУГИХ окружних спортских игара је Економска школа Лесковац.

На овогодишњим Спортским сусретима просветних радника Јабланичког округа учествовало је 120 екипа из 24 школе а такмичења су организована у 9 спортских дисциплина на општинском и окружном нивоу. Такмичења су трајала од марта до краја маја, распоређена по дисциплинама и нивоима а одржавана су сваког викенда.

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ПОКРЕНУО ПРОВЕРУ ПОДАТАКА У ПИО ФОНДУ

Како годинама запослени у просвети имају огромне проблеме приликом одласка у пензију и доживљавају вишемесечно  мрцварење од шалтера до школе и назад небројено пута. Како би се прикупили сви подаци и извршило повезивање и утврђивање стажа, Регионални центар је покренуо акцију превентивног ажурирања података.

У последње време више наших колега указивало је на постојање овог проблема и тражило помоћ синдиката. Највише проблема  пријављено је из општине Медвеђа. Данас је са надлежнима из ПИО фонда – филијале у Лесковцу договорено да се за све школе у округу чије су синдикалне организације у саставу СОС уради листинг и сачини списак података који недостају. Синдикат ће затим проследити школама појединачне листе, па треба веровати да ће се до краја јуна попунити евиденција по овом пресеку.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА

Данас је у кабинету начелника Градске управе за финансије града Лесковца одржан састанак начелника ове управе Далибора Тричковића, начелнице Градске управе за друштвене делатности Сузане Станковић-Илић и председника Регионалног центра СОС Александра Ничића. Састанак представља наставак преговора које је синдикат започео са градом, али и покушај да се реше могући проблеми који су могли настати да је била испуњена најава да ће се школама забранити одбијање задужења запослених по основу административних забрана посредством рачуноводствене службе.

Наиме претходних дана директори школа добили су најаву од стране Сузане Станковић-Илић да ће се ова пракса укинути. Проблем је у томе што по основу провизија за ове трансакције град троши око 6 милиона динара на годишњем нивоу, а рачуноводствени радници немају законску обавезу да раде тај посао. Такође има школа у којима се овакве обуставе уопште не обрађују, па је свака трансакција према њима далеко исплативија јер сва трансверна средства могу у целости бити употребљена за одређену намену. Школе код којих је висина трошкова платног промета и преко 30.000 динара месечно, добијају „окрњене“ трансакције, тако да никада не могу у потпуности реализовати плаћања за која се средства пребацују.

Председник синдиката је упозорио да би оваква мера изазвала велики социјални бунт јер је „живот на рате“ наша реалност и да је, у многим случајевима где је просветарска плата једини извор прихода за целу породицу, незамисливо преживети без ове погодности. Такође је јасно да би се овим потезом потенцирала нејднакост буџетских корисника. Познато је и да у  осталим општинама округа локалне самоуправе не посежу за сличним мерама.

Како је једна од тема дијалога града и синдиката и почетак исплате путних трошкова запосленима без незаконитог „лимита“ од 4 километра, односно признавање права на сопствени превоз за све запослене у просвети, начелник управе за финансије је упозорио да трошкови платног промета односе половину средстава која би била довољна за путне трошкове на годишњем нивоу.

Председник синдиката није се противио проналажењу решења да запослени учествују у плаћању таксе платног промета уколико се задржи принцип да обуставе иду системски, посредством рачуноводствене службе. Ова такса иначе износи 68 динара по налогу за износ мањи од 3.000 динара. Наравно евентуално пронађено решење могло би се имплементирати ако у пакету буде договорен и одобрен сопствени превоз. Закључак по овим питањима је да се у наредних месец дана ради на тражењу најбољих решења а да до тада, односно до постизања договора са синдикатом, нема промена и да се обуставе раде на исти начин.

Потписивање ПКУ за ПУ „Вукица Митровић“ долази коначно у завршну фазу. Надлежни у граду су прегледали текст који је усаглашен између синдиката и управе предшколске установе и констатовано је да у правном смислу нема ничега спорног. Начелник управе за финансије затражио је још неколико додатних докумената, након чега се ПКУ може потписати. Допуна материјала извршиће се у наредних недељу дана од стране синдиката, а следећи састанак је договорен за 10. јун.

РЕАЛИЗОВАНО ПУТОВАЊЕ ДО ОХРИДА

Сектор за спорт и рекреацију Регионалног центра Лесковац  Синдиката образовања Србије организовао је тродневну ексурзију до Охрида за чланове Синдиката образовања од 27.04. до 29.04.2013. године. Путовање је реализовано посредством туристичке агенције „Плутон турс“. Међу путницима нашле су се наше колеге из Власотинца, Црне Траве и Лесковца.

На ексурзију су кренуле и чланице председништва Секције жена и Регионалног центра синдиката образовања за Јабланички округ са циљем да се успостави међународна сарадња са Регионалним центром синдиката образовања и науке у Охриду.

Охрид је оправдао сва наша очекивања природним лепотама, историјским знаменитостима, богатством манастира, климом и локалним гостопримством. Захваљујући прелепом времену, доброј организацији и локалном водичу, план и програм екскурзије је у потпуности реализован на задовољство свих путника. Синдикалци су посетили Стари град Охрид и у њему цркве св. Јован Канео, св. Софија, св. Климент Охридски, Самоилову тврђаву, манастир св. Наум, Биљанине изворе, и Цитy Мал у Скопљу. Посебан ужитак је било крстарење бродом по Охридском језеру, као и македонско вече у етно ресторану са охридским специјалитетима уз њихову националну музику.

Успостављен је контакт са представницима Председништва Регионалног центра Охрид за образовање и науку на челу са председником Ацом Речковским. Наша делегација наишла је на врло срдачан пријем и сусрет на којем је започета  међународна сарадња између два Регионална центра синдиката образовања. Договорено је да се Регионални  центри  побратиме, потпишу споразум о међународној сарадњи, сарадњи Секција жена, изради заједничких пројеката и размени искустава. У конструктивним разговорима, уочене су сличности и разлике у системима образовања у Македонији и Србији, као и у раду синдиката. Следећи сусрет је заказан за крај августа на обострано задовољство.

Обзиром да је македонско образовање кренуло раније са реформама, из њиховог искуства сазнали смо да нас не очекује епохални едукативни рад са ученицима, већ велики административни намет којем очигледно нигде нема краја. Наиме, просветни радници у Македонији су свакодневно у обавези да писаним и електронским путем бележе сваки одржани час са коментарима и запажањима, као и активности сваког ученика појединачно. Наставници се често екстерно оцењују како од стране Министарства просвете, тако и од стране родитеља и ученика. Уколико се екстерном евалуацијом испостави да је ученик оцењен са две оцене више или мање од добијене на тестирању, предметни наставник је у обавези да иде на саветовање код републичког инспектора. Уколико се то понови, добија отказ. Синдикат образовања у Македонији је, због свега наведеног,  изузетно незадовољан оваквом реформом која није дала видљиве резултате у побољшању квалитета образовања. Ипак истрајном  борбом они су успели су да укину инклузију, која је додатно оптерећивала рад наставника.

Пуни лепих утисака, како радних тако и туристичких, богатији за нова иксуства, сазнања и пријатељства, напустили смо древни Охрид. Са надом и жељом да ће сарадња заживети, са нестрпљењем очекујемо крај августа.

Потпредседница Савић Марија

Председница Секције жена Баба -Алић Ајша

РАДНО У АПРИЛУ

У петак, 19. априла 2013. године у просторијама Регионалног центра за Јабланички округ одржан је 3. састанак Комисије за доделу помоћи Регионалног центра, затим седница Председништва ОЈОСОС, конференција за новинаре и седница Председништва Синдиката образовања Србије.

На седници Председништва ОЈОСОС чланови су обавештени о раду виших органа у претходном периоду, презентоване су све активности Регионалног центра које су обележиле рад у првом тромесечју текуће године и дефинисана је платформа ширења чланства у предшколским и високошколским установама на територији Јабланичког округа. Похваљена је акција донирања школа наставним средствима и посебно похваљен покренут пројекат помоћи запосленим члановима у облику организације семинара стручног усавршавања.

Медијима су се затим обратили председник СОС-а Бранислав Павловић, председник Регионалног центра Александар Ничић и подпредседница Регионалног центра Марија Савић. Просветна јавност Јабланичког округа, овом приликом обавештена је о замеркама које СОС има на рачун предлога измена Закона о основама система образовања и васпитања, али и о предлозима синдиката који су прихваћени од стране Министарства. Александар Ничић, обратио се чланству информацијама да је део Стратегије сарадње са Градом почео са реализацијом, да се у најскорије време очекује наставак преговора и да је залагањем СОС код надлежног министарства пронађено решење за исплату накнада запосленима, којима је то право ускраћено у две лесковачке школе због блокаде рачуна. Школа за текстил и дизајн и ШОСО „11. октобар“, након захтева који треба да упуте Школској управи у Лесковцу, од следеће недеље треба да очекују коначно решење насталих проблема. Марија Савић је истакла почетак рада Секције жена, чланица СОС у Јабланичком округу, као и припајање Акционог плана ове секције Стратегији Града која ће се бавити питањем родне равноправности. Бранислав Павловић, оштро је критиковао намеру Министарства да и поред противљења свих просветних синдиката започне примену финансирања по броју ученика и нагласио да ће се синдикати против тога борити свим дозвољеним средствима, укључујући и штрајк. Овај систем финансирања, по његовим речима, у суседним земљама оставио је без посла и до 20% наставника, али да има и земаља  које нису прибегле овој стратегији, попут Словеније, и да треба пажљиво и без брзгања пронаћи решење.

После веома посећене конференције за новинаре, одржана је седница Председништва СОС, која се по први пут организује у Лесковцу и чије одржавање у просторијама првог Регионалног центра СОС представља својеврсну подршку децентрализацији Синдиката образовања Србије и подстрек наставку квалитетног рада овог центра. На седници је претресан предлог измена Закона о основама система образовања и васпитања и донета је одлука о покретању иницијативе која ће оспорити велики број непотребних семинара, на чије се похађање приморавају просветни радници у Србији, а који основну корист доносе једино реализаторима истих, при чему нико не води рачуна о могућем сикобу интереса извођача семинара.

На крају дана, чланови Председништва Регионалног центра Лесковац и Председништва Синдиката образовања Србије, у неформалном разговору разменили су мишљења и искуства. Недвосмислено се може закључити да посета руководства СОС Регионалном центру у Лесковцу није случајна и да ће у будућем периоду овај центар бити домаћин и других скупова у оквиру саме организације али и дешавања међународног карактера.

ИНФО

  • Распоред такмичења на II СПОРТСКИМ ИГРАМА радника у просвети Јабланичког округа можете преузети ОВДЕ!
  • Списак пријављених екипа по спортовима можете преузети ОВДЕ!

ОД ПОНЕДЕЉКА ДИСТРИБУЦИЈА ПРВОГ БРОЈА „СИНЕРГИЈЕ“

Након анализе статистичких података који показују да свега 10% чланова посећује наш сајт, и анализе  информација добијених обиласком терена, суочили смо се са чињеницом да већина просветних радника нема основне информације везане за радно-правну заштиту, измене разних Правилника у оквиру образовног система а на крају и са чињеницом да већина наших чланова нема потпуне информације чак ни о деловању нашег Синдиката на окружном нивоу. Из ових разлога одлучили смо да покренемо окружни СИНДИКАЛНИ ИНФОРМАТОР Регионалног центра СОС за Јабланички округ.

sin1

Тако је настао синдикални информатор „СИНЕРГИЈА“ који ће просветним радницима у Јабланичком округу у будућем периоду презентовати неопходне информације везане за рад Регионалног центра и образовних установа. Синергија се штампа у 1500 примерака, што значи да ће више од 50% наших чланова моћи да добије лист „у папиру“. Поред тога, Синергија ће моћи да се чита и у електронској форми преко нашег сајта.

Овом приликом позивамо све заинтересоване просветне раднике из округа да нам достављају текстове о дешавањима из области образовања. Синергија ће излазити периодично, а најмање два пута у току једног полугодишта.

ПРВИ БРОЈ СИНЕРГИЈЕ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ!

ТРАНСПАРЕНТНОСТ И САРАДЊА

Првог фебруара одржане су и прве седнице Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије у 2013. години. Почетак је године, па је време да се прикажу начин пословања и резултати рада у протеклом, и поставе планови за предстојећи годишњи период.

Тим поводом, ОЈО СОС разматрао је и једногласно усвојио финансијски извештај председника о раду Регионалног центра за 2012.годину, као и план рада и финансијски план за 2013. годину, па је Регионални центар добио регулативни оквир рада за актуелну годину.

Овог  фебруара, рад Председништва и Одбора били су усмерени на:

- повећање протока информација и сарадње унутар синдикалне структуре, усвајањем препоруке Председништва о именовању координатора СОС-а за сваку од општина до 15 фебруара;

 -заступање интереса радника свих општина на територији Јабланичког округа од стране Регионалног центра према локалним властима, усвајањем препоруке Председништва о  подношењу извештаја Регионалном центру о проблемима исплате јубиларних награда и путних трошкова до 15 фебруара.

- стварање услова веће заступљености синдикалних организација у раду Регионлног центра, усвајањем препоруке Председништва  о делегирању  чланица у новонасталу Секцију жена до 15. фебруара.

 -формирање јединствених евиденционих база до 01.03.2013.године.

Значајан допринос подршци рада Регионалног центра за Јабланички округ Синдиката образовања Србије, дали су својим присуством и гости- представници Златиборског и Браничевског округа СОС-а, Милка Митровић и Радомир Шојановић, који су кроз дискусију на тему заједничких проблема и начина решавања истих, поделили сопствена искуства и корисна сазнања. Овим гестом отворена су врата међуокружне сарадње у оквиру СОС-а.

ОДРЖАН СИНДИКАЛНИ СКУП У СИЈАРИЊСКОЈ БАЊИ

Завршне седнице органа Регионалног центра – Лесковац  за ову годину, одржане су у оквиру Синдикалног скупа у Сијарињској бањи  14. децембра.

На 6. седници Председништва усвојен је записник са претходне седнице, разматрани су извештаји о раду подпредседника задужених за рад сектора Одбора, подржана је иницијатива за оснивање Секције жена и утврђен је Предлог за измену и допуну Правила о раду Одбора.

Седници Одбора присуствовали су и гости из руководства Синдиката образовања Србије, Миодраг Камперелић и Борка Вишнић. Поднет је извештај са Републичког одбора СОС, усвојен шестомесечни извештај о раду председника Одбора, подржани су планови рада сектора за следећу годину, усвојене измене Правила о раду Одбора и презентован тренутни пресек стања финансијских средстава. На крају седнице Одбора, прилику да презентују економске, синдикалне понуде добило је неколико предузећа.

У наставку  скупа одржана је прва седница Одбора Секције жена Регионалног центра СОС -Лесковац, којом је ова секција званично оформљена. Радом седнице до избора председнице руководила је Борка Вишнић. За председницу Секције жена изабрана је Ајша Баба-Алић, председница Синдикалне организације Пољопривредне школе у Лесковцу. У Председништво секције изабране су представнице из оних општина у округу које из којих је било присутних чланица. На следећем Одбору секције Председништво ће бити допуњено новим чланицама.

Учесници синдикалног скупа, после напорног радног дела имали су прилику да се опусте и уз свечану вечеру, поразговарају, друже се и размене искуства. Скуп је затворен у суботу, 15. децембра после доручка. Видно задовољни учесници организованим превозом напустили су Сијарињску бању уз напомену да овакве догађаје треба чешће организовати.