НОВЕ АКТИВНОСТИ СЕКЦИЈЕ ЖЕНА

У понедељак, 5. јуна у просторијама  ОШ „Светозар Марковић“ у Лесковцу одржано је предавање из области здравствене заштите на тему „Превенција карцинома грлића материце“. Ову активност организовао је Тим за промоцију бриге о здрављу Секције жена РЦ Лесковац СОС.

predavanje

Председница Секције жена РЦ Лесковац СОС, Бојана Савић, отворила је активност захваливши се др Јасмини Здравковић која је одржала предавање. Бојана је присутним представницама синдикалних организација са територије Јабланичког округа нагласила значај бриге о здрављу уопште али и најавила ову област као значајну у активностима које ће секција имати и у будућем периоду. Предавање је било интерактивног карактера а дискусија наког опсежног излагања др Јасмине Здравковић  помогла је у решавању многих дилема и подизања свести о важности бриге о здрављу и спречавању последица од занемаривања .

 Б.С.

РЕАЛИЗОВАНО ПУТОВАЊЕ ДО ОХРИДА

Сектор за спорт и рекреацију Регионалног центра Лесковац  Синдиката образовања Србије организовао је тродневну ексурзију до Охрида за чланове Синдиката образовања од 27.04. до 29.04.2013. године. Путовање је реализовано посредством туристичке агенције „Плутон турс“. Међу путницима нашле су се наше колеге из Власотинца, Црне Траве и Лесковца.

На ексурзију су кренуле и чланице председништва Секције жена и Регионалног центра синдиката образовања за Јабланички округ са циљем да се успостави међународна сарадња са Регионалним центром синдиката образовања и науке у Охриду.

Охрид је оправдао сва наша очекивања природним лепотама, историјским знаменитостима, богатством манастира, климом и локалним гостопримством. Захваљујући прелепом времену, доброј организацији и локалном водичу, план и програм екскурзије је у потпуности реализован на задовољство свих путника. Синдикалци су посетили Стари град Охрид и у њему цркве св. Јован Канео, св. Софија, св. Климент Охридски, Самоилову тврђаву, манастир св. Наум, Биљанине изворе, и Цитy Мал у Скопљу. Посебан ужитак је било крстарење бродом по Охридском језеру, као и македонско вече у етно ресторану са охридским специјалитетима уз њихову националну музику.

Успостављен је контакт са представницима Председништва Регионалног центра Охрид за образовање и науку на челу са председником Ацом Речковским. Наша делегација наишла је на врло срдачан пријем и сусрет на којем је започета  међународна сарадња између два Регионална центра синдиката образовања. Договорено је да се Регионални  центри  побратиме, потпишу споразум о међународној сарадњи, сарадњи Секција жена, изради заједничких пројеката и размени искустава. У конструктивним разговорима, уочене су сличности и разлике у системима образовања у Македонији и Србији, као и у раду синдиката. Следећи сусрет је заказан за крај августа на обострано задовољство.

Обзиром да је македонско образовање кренуло раније са реформама, из њиховог искуства сазнали смо да нас не очекује епохални едукативни рад са ученицима, већ велики административни намет којем очигледно нигде нема краја. Наиме, просветни радници у Македонији су свакодневно у обавези да писаним и електронским путем бележе сваки одржани час са коментарима и запажањима, као и активности сваког ученика појединачно. Наставници се често екстерно оцењују како од стране Министарства просвете, тако и од стране родитеља и ученика. Уколико се екстерном евалуацијом испостави да је ученик оцењен са две оцене више или мање од добијене на тестирању, предметни наставник је у обавези да иде на саветовање код републичког инспектора. Уколико се то понови, добија отказ. Синдикат образовања у Македонији је, због свега наведеног,  изузетно незадовољан оваквом реформом која није дала видљиве резултате у побољшању квалитета образовања. Ипак истрајном  борбом они су успели су да укину инклузију, која је додатно оптерећивала рад наставника.

Пуни лепих утисака, како радних тако и туристичких, богатији за нова иксуства, сазнања и пријатељства, напустили смо древни Охрид. Са надом и жељом да ће сарадња заживети, са нестрпљењем очекујемо крај августа.

Потпредседница Савић Марија

Председница Секције жена Баба -Алић Ајша

ПОЧЕЛЕ АКТИВНОСТИ СЕКЦИЈЕ ЖЕНА РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЛЕСКОВАЦ

Након Седнице Председништва Секције жена Регионалног центра Лесковац, која је одржана 25. марта 2013. године и на којој је осмишљена стратегија деловања ове секције, 5. априла 2013. године у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је Друга седница Одбора Секције жена за Јабланички округ. Овај Одбор тренутно броји 36 чланица.

Председавајућа је присутне упознала са дневним редом који је био допуњен обавештењем Марије Савић о изради акционог плана за рад и активности Секције жена. На састанку је анализиран програм активности и план рада за 2013. годину који је једногласно усвојен.

Секција жена бавиће се положајем жена у Синдикату образовања, утврђивањем синдикалне политике за унапређење родне равноправности, радно-правном заштитом жена запослених у образовању, организовањем семинара, округлих столова, превентивном здравственом заштитом жена, подстицањем и промоцијом стваралаштва у оквиру новинарске, ликовне, драмске, литерарне подсекције и стваралачке подсекције „Златне руке“ и сарадњом са другим сличним организацијама.

Информисање жена, чланица женске секције обављаће се путем Синдикалног пера, Синергије, путем веб сајтова Синдиката образовања, путем брошура и других медија. Чланицом Секције жена на нивоу Јабланичког округа постаје се потписивањем приступнице, која посебно креиране за Регионални центар Лесковац, уз услов чланства у Синдикату образовања Србије. Свака чланица добија посебну чланску карту.

Одбор се сложио да акценат за наредни период буде кампања учлањивања жена, посебно млађих колегиница, у Синдикат образовања и едукација жена из области синдикалних питања.

Један од слогана секције је „СВА СНАГА И МОЋ НАЛАЗЕ СЕ У ТЕБИ“.

Председница

Баба-Алић Ајша

ОДРЖАН СИНДИКАЛНИ СКУП У СИЈАРИЊСКОЈ БАЊИ

Завршне седнице органа Регионалног центра – Лесковац  за ову годину, одржане су у оквиру Синдикалног скупа у Сијарињској бањи  14. децембра.

На 6. седници Председништва усвојен је записник са претходне седнице, разматрани су извештаји о раду подпредседника задужених за рад сектора Одбора, подржана је иницијатива за оснивање Секције жена и утврђен је Предлог за измену и допуну Правила о раду Одбора.

Седници Одбора присуствовали су и гости из руководства Синдиката образовања Србије, Миодраг Камперелић и Борка Вишнић. Поднет је извештај са Републичког одбора СОС, усвојен шестомесечни извештај о раду председника Одбора, подржани су планови рада сектора за следећу годину, усвојене измене Правила о раду Одбора и презентован тренутни пресек стања финансијских средстава. На крају седнице Одбора, прилику да презентују економске, синдикалне понуде добило је неколико предузећа.

У наставку  скупа одржана је прва седница Одбора Секције жена Регионалног центра СОС -Лесковац, којом је ова секција званично оформљена. Радом седнице до избора председнице руководила је Борка Вишнић. За председницу Секције жена изабрана је Ајша Баба-Алић, председница Синдикалне организације Пољопривредне школе у Лесковцу. У Председништво секције изабране су представнице из оних општина у округу које из којих је било присутних чланица. На следећем Одбору секције Председништво ће бити допуњено новим чланицама.

Учесници синдикалног скупа, после напорног радног дела имали су прилику да се опусте и уз свечану вечеру, поразговарају, друже се и размене искуства. Скуп је затворен у суботу, 15. децембра после доручка. Видно задовољни учесници организованим превозом напустили су Сијарињску бању уз напомену да овакве догађаје треба чешће организовати.