ОДРЖАНА 21. СЕДНИЦА ОДБОРА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА СОС

У петак, 17. јануара у великој сали Центра за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је 21. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Седници су присуствовали и чланови који су одласком у пензију у току 2013. године престали да буду део Одбора, па су им овом приликом додељене захвалнице за допринос формирању и раду Регионалног центра и поклони поводом одласка у пензију.

Одбор је у двосатној дискусији претресао актуелна питања, а свим члановима је подељен штампани материјал неопходан за обавештавање чланства по установама. Након усвајања записника са претходне седнице и верификације мандата новим члановима, Извештај Надзорног одбора и Финансијски извештај за 2013. годину једногласно су усвојени. Председник Одбора детаљно је образложио прошлогодишње финансијско пословање Регионалног центра, Извештај о раду и предложио на усвајање План рада за 2014. годину и Финансиски план за 2014. годину. Ови планови су такође усвојени једногласно.

Одбор је донео одлуку Ревизији чланства на територији Јабланичког округа. Сви присутни добили су ревизионе листове које након попуњавања од стране чланства треба да доставе Регионалном центру и то најкасније до 7. фебруара. Ревизија ће се спровести због формирања јединствене базе чланства и због попуњавања неопходних података који су потребни за финансирање осигурања запослених чланова. По одлуци са претходне седнице, Регионални центар ће ове године сваком члану уплатити осигурање од последица несрећног случаја па је пре потписивања полисе неопходно да сви подаци о осигураницима буду доступни. Очекује се да ће полисе почети да важе од 1. марта 2014. године.

Члановима Одбора детаљно су образложене измене и допуне Закона о раду из актуелног Предлога и могуће последице по запослене у образовним установама. Такође, Одбор је прихватио иницијативу Председништва СОС и донео одлуку о ступању у штрајк упозорења 23. јануара 2014. године.

По питању преговора са представницима града Лесковца, председник је обавестио присутне да прошлогодишњи преговори и поред најава нису имали „завршницу“ у облику Протокола, и да ће Регионални центар изаћи у сусрет сваком члану који судским путем жели да оствари Законом гарантована права.

ДАНАС ОДРЖАН ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ШКОЛАМА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

У школама на територији Јабланичког округа данас је одржан штрајк упозорења, организован и најављен по Одлуци Председништва Синдиката образовања Србије са седнице од 24. маја 2013. године. Регионални центар Лесковац овог синдиката, претходних дана организовао је предавања за све председнике Синдикалних организација из свог састава на којима је разјашњен основни концепт Система финансирања по броју ученика, чије се одлагање захтева од стране синдиката.

strajk

Штрајк упозорења представља и својеврсну најаву протеста за следећу школску годину уколико Министарство не прихвати захтеве синдиката. На територији Јабланичког округа данас је штрајк упозорења у различитим облицима  подржан у 40 школа. Основна замисао Регионалног центра била је да се за време првог часа у свакој смени не одржи настава, већ синдикални час за присутне запослене на ком би се колегама образложило штиво са поменутих предавања на тему финансирања по броју ученика. Веома је важно да сваки запослени има увид у суштину овог система, какве би последице могле да настану и са каквим последицама су се сусреле наше колеге из суседних земаља.

Синдикални час из објективних разлога није било могуће организовати у свим школама, па ће ова тема бити анализирана на наставничким већима у току јуна месеца. У неколико школа пријављено је спречавање штрајка од стране директора, и у вези са тим Регионални центар ће наредних дана донети одлуку о евентуалном поступку против истих јер је спречавање штрајка упозорења противзаконито!

У школама у којима је синдикални час реализован, утисци просветних радника су да се више не сме дозвољавати урушавање система образовања и васпитања и да су „десетогодишњим лошим пробама“ уназађене генерације за наредних петнаестак година, па више нема времена за пасиву.

ОДРЖАНА ПОСЛЕДЊА СЕДНИЦА ОДБОРА У НАСТАВНОЈ ГОДИНИ

У петак, 24. маја 2013. године у просторијама Центра за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је 18. Седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. На седници су верификовани мандати за шесторо нових чланова, међу којима су новоизабрани председници синдикалних организација које су већ у саставу Одбора али и председници синдикалних организација које су недавно приступиле Регионалном центру. Седницом је председавала подпредседница Марија Савић. Поднети су извештаји о раду у међупериоду, побројане реализоване активности и извршен је ребаланс буџета. Донета је одлука о учешћу Регионалног центра на републичким спортским играма, које ће се организовати у септембру и одлуке о финансирању стручног сарадника и председника Регионалног центра за период после 1. септембра.

У међувремену је пристигла и Одлука Председништва СОС из Београда којом се најављује приступање штрајку упозорења, коју су чланови ОЈОСОС једногласно подржали. После седнице у ресторанском делу ЦСУ организована је мала закуска којом је и званично обележена годишњица постојања Регионалног центра СОС за Јабланички округ.

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ПОКРЕНУО ПРОВЕРУ ПОДАТАКА У ПИО ФОНДУ

Како годинама запослени у просвети имају огромне проблеме приликом одласка у пензију и доживљавају вишемесечно  мрцварење од шалтера до школе и назад небројено пута. Како би се прикупили сви подаци и извршило повезивање и утврђивање стажа, Регионални центар је покренуо акцију превентивног ажурирања података.

У последње време више наших колега указивало је на постојање овог проблема и тражило помоћ синдиката. Највише проблема  пријављено је из општине Медвеђа. Данас је са надлежнима из ПИО фонда – филијале у Лесковцу договорено да се за све школе у округу чије су синдикалне организације у саставу СОС уради листинг и сачини списак података који недостају. Синдикат ће затим проследити школама појединачне листе, па треба веровати да ће се до краја јуна попунити евиденција по овом пресеку.

СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ

У недељу је у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржан семинар „Српски језик и језичка култура у нижим разредима основне школе“. Семинар је похађало двадесет четворо учитеља из различитих основних школа Јабланичког округа. На овај начин Регионални центар Лесковац започиње посебан вид помоћи запосленим члановима, која се огледа у финансирању стручног усавршавања. 

У следећем кругу биће обухваћени наставници оних школа које у недељу нису имале своје представнике. За ову годину планирано је да Регионални центар до четири пута награди своје чланове, тако да све школе, односно синдикалне организације у Јабланичком округу, буду обухваћене.

ПОЧЕЛЕ II СПОРТСКЕ ИГРЕ

У суботу, 23. марта 2013. године, градским такмичењем у стоном тенису и окружним такмичењем у пикаду почеле су овогодишње окружне спортске игре које треба да се заврше крајем маја месеца. На првим такмичењима која су одржана у ОШ „Васа Пелагић“ у Лесковцу учествовало је 19 екипа из 12 Синдикалних организација.

На окружном такмичењу у пикаду 1. место освојила је ОШ „Петар Тасић“ из Лесковца, док су другопласиране и трећепласиране екипе из ОШ „Васа Пелагић“ и ОШ „Коста Стаменковић“.

На градском такмичењу у стоном тенису 1. место освојила је ПУ „Вукица Митровић“, другопласирана је екипа  ОШ „Бора Станковић“ из Вучја, а трећепласирана екипа ОШ „Вожд Карађорђе“. Финалисти градског такмичења имају пласман на окружни ниво такмичења.

НАПОМЕНА: за 30.3.2013. године мења се сатница такмичења због промене расположивих термина СРЦ „Дубочица“. Окружно такмичење у стоном тенису одржаће се од 9:00 до 11:00. Окружно такмичење у куглању одржаће се од 10:00 до 13:00. Окружно такмичење у пливању одржаће се од 13:00 до 15:00.

ОД ПОНЕДЕЉКА ДИСТРИБУЦИЈА ПРВОГ БРОЈА „СИНЕРГИЈЕ“

Након анализе статистичких података који показују да свега 10% чланова посећује наш сајт, и анализе  информација добијених обиласком терена, суочили смо се са чињеницом да већина просветних радника нема основне информације везане за радно-правну заштиту, измене разних Правилника у оквиру образовног система а на крају и са чињеницом да већина наших чланова нема потпуне информације чак ни о деловању нашег Синдиката на окружном нивоу. Из ових разлога одлучили смо да покренемо окружни СИНДИКАЛНИ ИНФОРМАТОР Регионалног центра СОС за Јабланички округ.

sin1

Тако је настао синдикални информатор „СИНЕРГИЈА“ који ће просветним радницима у Јабланичком округу у будућем периоду презентовати неопходне информације везане за рад Регионалног центра и образовних установа. Синергија се штампа у 1500 примерака, што значи да ће више од 50% наших чланова моћи да добије лист „у папиру“. Поред тога, Синергија ће моћи да се чита и у електронској форми преко нашег сајта.

Овом приликом позивамо све заинтересоване просветне раднике из округа да нам достављају текстове о дешавањима из области образовања. Синергија ће излазити периодично, а најмање два пута у току једног полугодишта.

ПРВИ БРОЈ СИНЕРГИЈЕ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ!

ТРАНСПАРЕНТНОСТ И САРАДЊА

Првог фебруара одржане су и прве седнице Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије у 2013. години. Почетак је године, па је време да се прикажу начин пословања и резултати рада у протеклом, и поставе планови за предстојећи годишњи период.

Тим поводом, ОЈО СОС разматрао је и једногласно усвојио финансијски извештај председника о раду Регионалног центра за 2012.годину, као и план рада и финансијски план за 2013. годину, па је Регионални центар добио регулативни оквир рада за актуелну годину.

Овог  фебруара, рад Председништва и Одбора били су усмерени на:

- повећање протока информација и сарадње унутар синдикалне структуре, усвајањем препоруке Председништва о именовању координатора СОС-а за сваку од општина до 15 фебруара;

 -заступање интереса радника свих општина на територији Јабланичког округа од стране Регионалног центра према локалним властима, усвајањем препоруке Председништва о  подношењу извештаја Регионалном центру о проблемима исплате јубиларних награда и путних трошкова до 15 фебруара.

- стварање услова веће заступљености синдикалних организација у раду Регионлног центра, усвајањем препоруке Председништва  о делегирању  чланица у новонасталу Секцију жена до 15. фебруара.

 -формирање јединствених евиденционих база до 01.03.2013.године.

Значајан допринос подршци рада Регионалног центра за Јабланички округ Синдиката образовања Србије, дали су својим присуством и гости- представници Златиборског и Браничевског округа СОС-а, Милка Митровић и Радомир Шојановић, који су кроз дискусију на тему заједничких проблема и начина решавања истих, поделили сопствена искуства и корисна сазнања. Овим гестом отворена су врата међуокружне сарадње у оквиру СОС-а.

ОДРЖАН СИНДИКАЛНИ СКУП У СИЈАРИЊСКОЈ БАЊИ

Завршне седнице органа Регионалног центра – Лесковац  за ову годину, одржане су у оквиру Синдикалног скупа у Сијарињској бањи  14. децембра.

На 6. седници Председништва усвојен је записник са претходне седнице, разматрани су извештаји о раду подпредседника задужених за рад сектора Одбора, подржана је иницијатива за оснивање Секције жена и утврђен је Предлог за измену и допуну Правила о раду Одбора.

Седници Одбора присуствовали су и гости из руководства Синдиката образовања Србије, Миодраг Камперелић и Борка Вишнић. Поднет је извештај са Републичког одбора СОС, усвојен шестомесечни извештај о раду председника Одбора, подржани су планови рада сектора за следећу годину, усвојене измене Правила о раду Одбора и презентован тренутни пресек стања финансијских средстава. На крају седнице Одбора, прилику да презентују економске, синдикалне понуде добило је неколико предузећа.

У наставку  скупа одржана је прва седница Одбора Секције жена Регионалног центра СОС -Лесковац, којом је ова секција званично оформљена. Радом седнице до избора председнице руководила је Борка Вишнић. За председницу Секције жена изабрана је Ајша Баба-Алић, председница Синдикалне организације Пољопривредне школе у Лесковцу. У Председништво секције изабране су представнице из оних општина у округу које из којих је било присутних чланица. На следећем Одбору секције Председништво ће бити допуњено новим чланицама.

Учесници синдикалног скупа, после напорног радног дела имали су прилику да се опусте и уз свечану вечеру, поразговарају, друже се и размене искуства. Скуп је затворен у суботу, 15. децембра после доручка. Видно задовољни учесници организованим превозом напустили су Сијарињску бању уз напомену да овакве догађаје треба чешће организовати.

ЗАКАЗАНЕ ПОСЛЕДЊЕ СЕДНИЦЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

Члановима Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије прослеђени су позиви за Синдикални скуп, који ће се 14. и 15. децембра одржати у хотелу „Гејзер“ у Сијарињској бањи. За одржавање последњих седница органа Регионалног центра у овој години одабрана је дестинација у општини Медвеђа, што би требало да представља увод у праксу да се осим службених посета околних општина, на територијама истих одржавају и редовне седнице. Треба очекивати да следећих година и остале општине из региона буду домаћини званичних синдикалних окупљања.

На заказаном Синдикалном скупу, осим најављених седница, одржаће се и састанци комисија и ресора Регионалног центра, али и оснивачки Одбор Секције жена. Присуство овом догађају из Синдиката образовања Србије потврдили су Борка Вишнић – задужена за међународне односе, Миодраг Камперелић – секретар СОС-а и  Раде Шојановић – подпредседник СОС-а. Из градског одбора у Нишу присуство је потврдио Јован Ничковић – секретар.

Догађају ће се придружити и представници школа које су недавно најавиле улазак у Синдикат образовања Србије.