ОДРЖАНА 8. СЕДНИЦА ОДБОРА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

У понедељак, 22.8.2011. године у сали Председништва Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац одржана је 8. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије.

На седници су презентоване информације о активностима председника Одбора у протеклом периоду, истакнути закључци са састанка са начелником Школске управе  и члановима су предочене активности за наредни период.

Са 8. седнице Одбора Јабланичког округа

У наставку седнице за члана Одбора делатности основних и средњих школа изабрана је колегиница Светлана Коцић из ОШ „8. октобар“ из Власотинца.

Извршена је замена члана Одбора из ТШ „Раде Металац“ Синдикалном организацијом ОШ „Петар Тасић“.

У току седнице присутнима су се придружили и чланови Одбора који су у међувремену присуствовали састанку директора основних и средњих школа. Они су присутнима пренели атмосферу и исходе састанка. Истакнуто је да су представници нашег синдиката пуноважно учествовали у раду на том састанку као и евидентно уважавање улоге синдиката од стране осталих присутних.

ИЗВРШЕНО РАСПОРЕЂИВАЊЕ „ВИШКОВА“

У понедељак, 22. августа 2011. године у Центру за стручно усавршавање одржан је састанак директора основних и средњих школа, представника репрезентативних синдиката и представника Школске управе.

На овом састанку разматране су листе радника за чијим је радом делимично или у потпуности престала потреба 2010/11 и 2011/12 школске године. На листи је било 190 радника, а школе су исказале потребе за 82 радна места са различитим процентом радног ангажовања.

Са састанка директора, представника синдиката и ШУ

Разматрање листа је вршено у сегментима, тј. по општинама (речено нам је да је таква пракса). Представници и директори школа из општина Медвеђа, Лебане, Бојник, Црна Трава и Власотинце су се изјаснили да ће своје „вишкове“ углавном решити унутар својих општина и да ће се слика разјаснити нарочито након анкетирања ученика за изборне предмете. За раднике који се не могу решити унутар школе или општине тражена су решења на самој седници.

Улога синдиката је била надзорна, у складу са закључцима са састанка председника нашег Одбора и начелника Школске управе Лесковац. Наши представници су евидентирали свако назначено преузимање радника.

Први пут ове године са задовољством можемо да објавимо да смо уважени од стране Школске управе и да смо заиста били у прилици да пратимо део трансфера наших радника. Записник са седнице и листу „вишкова“ након најављеног преузимања објављујемо ЈАВНО! Молимо све наше колеге да нам електронским путем (sindikat@le.org.rs) доставе информације које су у супротности са нашим записницима или информације које доказују евентуалне злоупотребе и кршење Закона.

Напомињемо да у записницима има више назнака „решено у школи“ или „решено унутар општине“. За такве случајеве немамо података о томе које колеге су ангажоване на тим местима нити да ли су овакве трансакције ослободиле нека друга радна места или растеретиле листу „вишкова“. Надамо се да ћемо праву слику имати када од Школске управе добијемо следећу „ревидирану“ листу.

ЛИСТА 22.8.11. <<<<<<<<>>>>>>> ЗАПИСНИК 22.8.11.

ДОПУЊЕНА ЛИСТА „ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА“

Као што је већ најављено, листа радника за чијим је радом делимично или у потпуности престала потреба у школској 2011/12, коју су директори основних и средњих школа добили од Школске управе у четвртак, допуњена је јуче. На допуњеној листи налазе се и они радници за чијим је радом престала потреба у овој школској години (2010/11) а нису преузети у току школске године.

Допуњену листу можете погледати ОВДЕ.

ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ОДБОРА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ И НАЧЕЛНИКА ШКОЛСКЕ УПРАВЕ-ЛЕСКОВАЦ

Данас је у 12 часова одржан састанак председника Одбора Јабланичког одбора Синдиката образовања Србије, Александра Ничића и начелника Школске управе Лесковац, Братислава Васића. Репрезентативни синдикати Јабланичког округа званично су позвани да присуствују  састанку 22.8.2011. године, на коме ће се разматрати листа запослених за чијим је радом у потпуности или делимично престала потреба.

На данашњем састанку је договорено следеће:

1. Репрезентативним синдикатима у Јабланичком округу гарантује се пуноправно учешће на састанку директора основних и средњих школа, заказаном за 22.8.2011. у 10 сати на коме ће се разматрати листа запослених за чијим је радом у потпуности или делимично престала потреба у 2011/12. школској години.

2. На поменутој листи ће се наћи и радници који су у текућој школској години (2010/11) били „вишкови“.

3. Школска управа – Лесковац је сагласна са иницијативом Одбора  синдиката образовања Србије за Јабланички округ да се у току наредне школске године поменута листа доставља нашем Одбору синдиката образовања Србије након и најмање измене.

4. Школска управа – Лесковац се обавезује да са репрезентативним синдикатима у округу бар једном месечно, у току школске 2011/12. године, одржава састанке ради решавања нагомиланих проблема.

ФОРМИРАНА ЛИСТА „ВИШКОВА“

Данас је директорима основних и средњих школа од стране Школске управе – Лесковац достављена листа радника за чијим је радом делимично или у потпуности престала потреба у школској 2011/12.

Према незваничним информацијама, могуће је да ова листа буде измењена и допуњена у току сутрашњег дана.

Листа се може преузети ОВДЕ.

ЗАКАЗАНА 8. СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ОДБОРА

У понедељак, 22.августа 2011. године у сали Председништва Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац одржаће се 8. седница Одбора Јабланичког округа.

За седницу је предложен следећи ДНЕВНИ РЕД:

1. Именовање представника Одбора који ће присуствовати састанку на коме ће се разматрати листа радника за чијим је радом потпуно или делимично престала потреба;

2. Избор члана Одбора делатности основних и средњих школа;

3. Замена члана Одбора из Синдикалне организације Техничке школе;

4. Текућа питања.

 

ОДБОР ЗАТРАЖИО АКТИВНИЈУ УЛОГУ И ЗАСТУПЉЕНОСТ У ВИШИМ СТРУКТУРАМА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА

Председник Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, упутио је 16.августа 2011. године предлог Републичком одбору синдиката образовања да Одбор делатности основних и средњих школа буде проширен за још два члана из нашег округа.

Предлогу је претходила иницијатива чланова Одбора Јабланичког округа са 7. седнице. Наиме, увидом у преглед уплата чланарине по окрузима уочена је велика несразмера у заступљености у вишим телима и органима Синдиката.

Допис можете погледати ОВДЕ.

УПУЋЕН ДОПИС НАЧЕЛНИКУ ШКОЛСКЕ УПРАВЕ

У среду, 10.8.2011. године, председник Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, Александар Ничић, упутио је ДОПИС начелнику Школске управе – Лесковац, господину Братиславу Васићу, којим  позива на сарадњу.

Допис је упућен на основу иницијативе чланова Одбора ради обезбеђивања доследног поштовања одредаба законских и подзаконских аката али и због стварања атмосфере партнерства и сарадње у деловању синдиката и послодавца.

Текст дописа можете погледати ОВДЕ.

ОДРЖАНА 7. СЕДНИЦА ОКРУЖНОГ ОДБОРА

У среду, 06. јула 2011. године са почетком у 12 сати одржана је 7. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије.

За седницу је предложен следећи   ДНЕВНИ РЕД:

1. Информација са седнице РОС-а образовања Србије;

2. Избор члана Одбора делатности основних и средњих школа;

3. Текућа питања.

Како није остварен кворум седница је одржана али без изјашњавања по другој тачки дневног реда. Та тачка је одложена за следећу седницу. На седници су покренуте иницијативе које треба да ојачају положај Одбора у вишим телима и органима синдиката али и иницијативе које ће обезбедити дијалог релевантних социјалних партнера у округу.