ЗАКАЗАНА 9. СЕДНИЦА ОДБОРА

У понедељак, 3. октобра 2011. године са почетком у 11 сати у сали Председништва Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац одржаће се 9. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије.

За седницу је предложен следећи ДНЕВНИ РЕД:

1. Информације о актуелним питањима;

2. Усвајање предлога Правила о раду Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије;

3. Именовање потпредседника и секретара Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије;

4. Текућа питања.

По завршетку седнице, биће организован превоз за заинтересоване чланове Одбора до ОШ „Васа Пелагић“ где ће се спровести обука о коришћењу сајта Одбора.

 

НОВИ РАЗГОВОРИ СИНДИКАТА И ШКОЛСКЕ УПРАВЕ

Данас, 28.9.2011. године у 14 часова одржан је састанак председника Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије и начелиника Школске управе Лесковац уз присуство стручних сарадника из управе који су радили на формирању листе радника за чијим је радом престала потреба. Састанак је заказан на иницијативу синдиката, због уочених пропуста у формирању  ревидиране листе од 8.9.2011. године и због размене мишљења у вези са текућим питањима и проблемима како би се дошло до заједничког става и решења.

На састанку је констатовано да је јавност у раду на формирању листе и преузимању радника евидентно дала резултате и да надзорна улога синдиката доприноси већој ефикасности и транспарентности поменутих послова.

Након представљених уочених недостатака и проблема у вези са даљом трансформацијом листе али и проблема у самом процесу преузимања вишкова,  дефинисани  су заједнички ставови:

1. Приликом преузимања радника са листе, директори имају право да проналазе решења најпре на нивоу својих  локалних самоуправа. Сви часови који након тога остану слободни морају се пријавити и попунити технолошким вишковима из других општина у округу. Школска управа Лесковац се обавезује да неће дати сагласност на расписивање конкурса уколико на листи постоји извршилац одговарајућег профила.

2. Просветни радници који буду одабрани (ангажовани) са листе од стране директора који има слободне часове из одређеног наставног предмета, морају прихватити понуђени посао. Уколико не желе, мораће да у школској управи потпишу изјаву којом одбијају понуђено преузимање и аутоматски се одричу права да и даље буду на листи вишкова.

3. Сви радници који су били на „августовској“ листи, а привремено су ангажовани  предавањем других сродних предмета „нестручно“ или као радници на одређено време (замена), морају бити враћени на листу јер њихов статус није заиста решен.

4. За све раднике којих на данашњој листи нема, а били су на листи од 22.8.2011. школска управа ће дати образложење на који начин је њихов статус решен, послати образложење синдикату и објавити јавно.

5. Школска управа ће  хитно послати циркуларни мејл свим школама којим се директори обавезују да у најкраћем року (до петка)  пријаве све промене и ангажовања радника која евентуалним пропустом нису до данас наведена, како би листа била валидна.

6. Школска управа ће обавезати директоре школа да приликом преузимања радника, истог дана школској управи доставе писани документ о томе. Све тврдње које нису поткрепљене валидном документацијом неће бити узимане у обзир приликом сваког наредног ревидирања листе.

7. Синдикат и Школска управа Лесковац имају сазнања о свим  упражњеним местима из различитих предмета која нису пријављена и где су за сада у складу са законом ангажована лица по хитности поступка до 60 дана. Синдикат и просветна јавност  се чврсто уверавају да ниједан директор ових школа неће добити сагласност за расписивање конкурса док на листи има извршиоца одговарајућег профила. Свако кршење закона подлеже преиспитивању одговорности и санкционисању. Братислав Васић, начелник школске управе тврди да ће у све ове школе у најкраћем року ући  инспекција.

8. Синдикат је добио увид у део документације везан за појављивање нових радника на листи од 8.9.2011. године. Утврђено је да за троје од седам поменутих радника постоји ваљана документација и да је њихово одсуство са августовске листе технички пропуст. Појављивање преосталих четворо радника нема ваљано покриће да се нађу на листи, што представља покушај да се без правног основа појединци „провуку“ на листу. Констатовано је да је њихово пријављивање од стране школа беспредметно  и они су одбачени.

 

Синдикат се обавезује да ће и надаље пратити овај процес и редовно обавештавати чланство о свему. Захваљујемо се члановима и свим посетиоцима сајта који су нам мејлом или преко контакт-форме проследили информације о злоупотребама и кршењу закона. Верујемо да смо посредством тих информација осујетили бар неке нелегалне поступке.

РЕВИДИРАНА ЛИСТА ПУНА НЕПРАВИЛНОСТИ!?

У понедељак, 12.9.2011. Школска управа Лесковац послала је синдикату ревидирану листу радника за чијим је радом делимично престала потреба. Након извршене анализе уочен је низ неправилности. Наиме, на новој листи нема неких радника који су привремено решили статус (ангажовањем на „одређено време“), нема неких радника који су били на листи а није објашњено нити назначено да ли је и како њихов статус решен, али зато има „нових“ имена која се августа нису помињала нити видела на званичним листама!

Затражили смо хитан састанак са представницима Школске управе како би новонастали проблеми били решени на време. Ревидирану листу објављујемо у целости. Можете је преузети ОВДЕ.

ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ ИЛИ УВРЕДЕ?!

Како Одбор Јабланичког округа СОС-а сазнаје, средином протекле недеље директорима свих школа у Лесковцу усмено је наложено из Градске управе за друштвене делатности да тој управи доставе спискове радника који потражују исплату јубиларних награда у складу са законом и то за 2009, 2010, и 2011. годину. Директори школа потврђују да су захтеве добијали  усмено (телефоном) и да им је на исти начин сугерисано да од својих рачуновођа траже да обрачун јубиларне награде за сваког радника буде урађен у односу на просечну „нето“ зараду запослених!

Већина школа, поучена искуством, урадила је и послала 2 списка („бруто“ и „нето“ обрачун).  Поједине школе су се ипак одважиле и послале само обрачуне урађене по закону, након чега им је опет усмено речено да је обрачун неприхватљив и затражено да се уради са  “нето“ зарадом!

Jubilarne nagrade

Међутим закон у том смислу не познаје нето и бруто зараду! Јубиларне награде и отпремнине се исплаћују у износу прописаног броја просечних ПЛАТА! Тај износ се затим опорезује а остатак  исплаћује. Ако Град не буде поштовао закон, десиће се двострука штета! Наиме, када се на сада незаконито обрачунату „нето зараду“ зарачуна порез, просветари ће у Лесковцу примити НАГРАДУ која је највише УВРЕДА! Затим ће Град морати да плаћа судске трошкове, одштету и разлику и ето беспотребне штете! Напомињемо да се ова средства обезбеђују у буџету Републике Србије и наменски пребацују општинама.

Сазнајемо да ово није први пут и да су се и јубиларне награде за 2008. годину исплаћивале на овакав, НЕЗАКОНИТ И СРАМАН начин, и то „у тишини“, по принципу „ако прође-прође“. Они  који су правду тражили на суду успели су да наплате разлику, али остаје отворено питање шта је са новцем оних који су неправду прећутали?!

Одбор Јабланичког округа Синдиката образовања Србије обавештава своје чланове да помно прати ситуацију и да је предузео кораке који би, ако има разума,  требало да реше наведени проблем. Уколико Град остане при садашњем ставу, Одбор ће бити принуђен да за све своје чланове организује покретање тужбе.

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

 

У сали Председништва Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац,  јуче је одржана конференција за новинаре коју је сазвао председник Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, Александар Ничић.

Konferencija za stampu 31.8.11

Осим председника  новинарима су се обратили и чланови Одбора, Баба-Алић Ајша и Стошић Драган. Они су презентовали активности синдиката око распоређивања технолошких вишкова, промовисали нови веб сајт и свим колегама и ученицима пожелели успешну нову школску годину.

Овом приликом позвани су просветни радници у округу да прате актуелности на сајту Одбора и информацијама „са терена“ допринесу решавању проблема из ове области.

Саопштење које је подељено новинарима можете погледати ОВДЕ.