СИНДИКАТ СУГЕРИСАО ХИТНО РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

У среду, 26.10.2011. године обратили смо се начелнику Школске управе Лесковац, господину Братиславу Васићу дописом којим сугеришемо да је крајње време да се реагује и испоштује Закон. Видећемо какав ће бити одјек нашег ангажовања.

 

ДОПИС НАЧЕЛНИКУ ШКОЛСКЕ УПРАВЕ ЛЕСКОВАЦ

Поштовани,

 

Прошло је скоро два месеца од почетка школске године. Морам да апострофирам за сада коректну сарадњу Синдиката образовања за Јабланички округ са Школском управом Лесковац. Закључци свих наших досадашњих састанака у највећој мери су испоштовани обострано. Међутим,  синдикат свакодневно добија обавештења својих чланова о различитим повредама Закона од стране директних послодаваца, при чему се врло често такве повреде правдају неписаном сагласношћу школске управе или локалне самоуправе. Сматрамо да овакви поступци не светлају образ образовних институција у округу.

Конкретно, у складу са сазнањима које имамо, износим тврдњу да на листи радника за чијим је радом престала потреба има укупно четворо наставника хемије који заједно потражују 50% радног времена а да је у школама у округу ослобођено укупно 270% радног времена, што је попуњено ангажовањем радника ван листе. Извесно је да ће се одласком у пензију колега у краћем периоду ослободити још 200% радног времена наставе хемије. Такође, постоји осам наставника физичког васпитања који чекају на листи и потражују заједно 205% радног времена. Тренутно је ослобођено 100%, до краја године ће бити ослобођено још 200% и јуна 2012. још 100%.  За тренутно ослобођених 100% радног времена ангажован је само један радник са листе за 20%. Остали ангажовани радници нису са листе. Слична је ситуација са наставом физике. На листи је шесторо радника који заједно потражују 60% радног времена, а на почетку школске године је било слободно 90% радног времена. И то се реализује ангажовањем радника ван листе или нестручно!

Ангажовањем радника на одређено време за наведене случајеве супротно Закону сваки директор ризикује да установа буде кажњена по члану 161. тачка 11 и до 500.000 динара, као и да сам директор буде кажњен, па и разрешен дужности. Обавештавам Вас да се јавност узбуркала и да радници са листе прате ситуацију и све више губе наду да ће применом закона бити збринути и преузети. Питање је дана када ће нека представка покренути лавину.

Због свега наведеног упућујем Вам

С У Г Е С Т И Ј У

Да што хитније сазовете састанак на ком ће се разматрати и договорити распоређивање  радника са листе на већ ослобођена радна места или места која ће се ослободити у скорој будућности (до краја године). Требало би да се једним конструктивним договором направи план расподеле вишкова који ће се потписати и поштовати. Наравно да то неће умањити нити укинути прекршаје које су директори већ учинили, али ће сигурно смирити тензије и вратити извесност решења агоније радницима са листе.

Уверен сам да ће се напори које Синдикат образовања Јабланичког округа улаже препознати као легитиман чин одбране права просветних радника, чланова синдиката, али и као начин да се проблеми решавају разговором и договором заинтересованих социјалних партнера.

Срдачан поздрав!

Александар Ничић

председник Одбора Јабланичког округа

Синдиката образовања Србије

ОБАВЕШТЕЊЕ ПРОСВЕТНОЈ ЈАВНОСТИ ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

За десет дана завршава се двомесечни период нове школске године у ком  наш синдикат помно прати распоређивање радника за чијим је радом престала потреба,  као и запошљавање лица у школама у округу на планирано или непланирано ослобођена радна места. Захваљујући информацијама које нам стижу свакодневно од посетилаца веб сајта али и непосредним контактом са директорима школа и запосленима,  можемо констатовати  да је у више случајева дошло до кршења закона!

Синдикат је сачекао да се заврши инспекцијски надзор школа у округу, који је раније био најављен и који би требало да констатује и коригује уочене неправилности. Уколико до краја октобра не буде реакција надлежних служби и органа везаних за  незаконито запошљавање лица, односно њихово распоређивање на ослобођена радна места –  иако на листи радника за чијим је радом престала потреба има извршилаца одговарајућег профила, синдикат ће предузети одговарајуће мере.

У ову школску годину Одбор Јабланичког округа Синдиката образовања Србије ушао је спреман и одлучан да на све могуће начине изађе у сусрет својим члановима и да партнерски са школском управом и локалним самоуправама обезбеди поштовање закона, протокола и договора који просветним радницима о округу гарантују свеукупни бољи положај.  У многим сегментима за сада успевамо у науму!

На жалост изгледа да у округу има и оних који не маре за поштовање закона, а још је алармантнији „домино ефекат“ повреда прописа! Такво понашање призива морално-труле вредности и деградира владавину права и закона.  Уколико  не дође до хитних корекција уочених пропуста, Одбор се неће либити да алармира све релевантне структуре!

 

председник Одбора

Александар Ничић

 

УПУЋЕН ДОПИС ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ

На основу закључака и иницијативе са 9. седнице Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, данас је ГРАДСКОЈ УПРАВИ ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ ГРАДА ЛЕСКОВЦА упућен допис којим се надлежни позивају на сарадњу.

Текст дописа можете погледати ОВДЕ.

ЈАВНО О СВЕМУ

У среду, 5. октобра гост Телевизије Лесковац био је председник Одбора, Александар Ничић. Емисија „Актуелно“ коју је водила Тамара Николић била је отворена за позиве гледалаца. Председник Одбора говорио је отворено о свим питањима везаним за формирање листе технолошких вишкова, преузимању просветних радника и другим актуелностима.

tvl

СНИМАК ЕМИСИЈЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ.

ОДРЖАНА 9. СЕДНИЦА ОДБОРА

У понедељак, 3. октобра одржана је 9. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Седници је присуствовало 15 чланова. Председник је обавестио чланове о актуелним питањима везаним за исплату јубиларних награда, измене посебног колективног уговора и исправност листе технолошких вишкова.

У наставку седнице прихваћен је и усвојен предлог Правила о раду одбора. У складу са новим Правилима, на предлог председника именовани су потпредседници Одбора.

За потпредседника  за организационе послове именован је Драган Стошић, за потпредседника за правна питања и односе са јавношћу Марија Савић и за потпредседника за спорт и рекреацију Ивица Поповић.

cas

После седнице заинтересовани чланови Одбора имали су организовану обуку о коришћењу сајта.