СИНДИКАЛНО ДРУЖЕЊЕ

У складу са Глобалним планом рада за 2012. годину, Сектор за спорт, рекреацију и туризам Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије урадио је понуде за УСКРШЊУ ЕКСКУРЗИЈУ „ОХРИД – 3 ДАНА“ и  ОСМОМАРТОВСКУ ЗАБАВУ.

Рок за пријаву за обе понуде је 1. март 2012.

Понуде можете погледати ОВДЕ:

ОДЛОЖЕНО САНКЦИОНИСАЊЕ ПАРКИРАЊА У ШКОЛСКИМ ДВОРИШТИМА

Данас је у Градској управи за друштвене делатности одржан састанак на коме су присуствовали представници ове управе, комуналне полиције, паркинг сервиса и Синдиката образовања Јабланичког округа. На састанку је разматрана најава комуналне полиције да ће се после принудног распуста просветним радницима који своја возила буду паркирали унутар школских  дворишта  наплаћивати казне.

Ова мера представљена је као последица пријава родитеља да деца нису безбедна у школским двориштима где су паркирана возила а школски објекти као власништво Републике Србије јесу под ингеренцијом комуналне полиције.

Председник Одбора Јабланичког округа СОС-а указао је да постоји и низ других фактора који угрожавају безбедност деце у школама и око њих и нагласио да би применом најављених мера просветни радници били дискриминисани јер у Лесковцу има школа које бесплатно користе постојеће паркинг просторе. Има и школа у чијим су двориштима финансијским средствима самих наставника оформљена паркиралишта. Такође је познато да се овакве мере  не предузимају ни у једној другој општини у округу а не предузимају се, како смо проверили, ни у Пчињском ни у Нишавском округу.

Констатација састанка је да безбедност деце мора бити на првом месту и да уочени проблем захтева комплексна решења која ће се разликовати од школе до школе и која ће захтевати ангажовање многих општинских структура и самих школа. Наглашено је да ће проблем бити ублажен и када Град усвоји пројекат техничке регулације саобраћаја.

Процес најављеног кажњавања за паркирање унутар школских дворишта одложен је до даљег (до проналажења решења – а засигурно неколико месеци). Подразумева се да возила не смеју бити паркирана на површини спортских терена или тако да ометају или блокирају  прилазни пут и  улазу у школу.

Градска управа за друштвене делатности је дала посебан допринос започетим разговорима и још једном показала да је партнерско деловање са синдикатом делотворно решење.

О свим дешавањима везаним за овај проблем чланство ће бити редовно обавештавано!

 

СИНДИКАТ РЕАГОВАО ПОВОДОМ ЗАБРАНЕ ПАРКИРАЊА УНУТАР ШКОЛСКИХ ДВОРИШТА

Крајем прошле недеље комунална полиција је почела са упозоравањем школа на територији Града да се паркирање возила наставника унутар школског дворишта убудуће неће толерисати. Како је објашњено од стране комуналних полицајаца више неће бити упозорења и власницима возила паркираних унутар школског дворишта наплаћиваће се мандатне казне.

То значи да ће просветне раднике чије школе немају сопствени паркинг ван школског дворишта сачекати непријатно изненађење када школе поново почну да раде.

Данас је о овом проблему расправљано на састанку председника Синдиката образовања Јабланичког округа Александра Ничића и вршиоца дужности начелника Градске управе за друштвене делатности Марине Љубисављевић. Иако ова градска управа нема ингеренције над институцијама надлежним за ово питање, госпођа Марина Љубисављевић је контактирала начелника комуналне инспекције и директора  паркинг сервиса и договорено је да се током ове недеље организује састанак свих заинтересованих страна како би се овај проблем решио.

О исходу састанка и евентуалном договору и решењима чланство ће бити благовремено обавештено.

 

И ШКОЛЕ У ЛЕСКОВЦУ НЕЋЕ РАДИТИ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ

Услед временских (не)прилика ученици и наставници на целој територији Јабланичког округа биће у прилици да одморе користећи још једну недељу „принудног“ распуста.

Како данас сазнајемо од господина Томислава Симоновића, начелника школске управе у Лесковцу, у складу са ситуацијом и препорукама Владе републике Србије од сутра (6.2.2012.)  до  петка (10.2.2012.) и у школама на територији града Лесковца биће обустављена настава.

БЕЗ НАСТАВЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ – У ВЕЋИНИ ОПШТИНА У ОКРУГУ

Данас су на основу препоруке Владе републике Србије тимови за ванредне ситуације општина Медвеђа, Лебане, Бојник и Власотинце донели одлуку да се у школама ових општина не изводи настава од понедељка (6.2.2012.) до петка (10.2.2012.). Везе са Црном Травом су од јутрос у  прекиду па не знамо тамошњу одлуку али се претпоставља да ће и тамо настава бити обустављена.

Да ли ће исту одлуку донети и тим за ванредне ситуације града Лесковца одлучиће се у понедељак. Данас је одржан састанак у кабинету градоначелника и констатовано је да је ситуација под контролом, да су у току протекле недеље и оне школе које су имале потешкоћа обскрбљене довољном количином енергената и да посматрајући ситуацију са те стране нема сметњи да се настава одвија нормално. Ипак, уколико у току викенда временски, температурни или теренски  услови буду знатно погоршани  у понедељак ће се поново одлучивати по овом питању.

СИНДИКАТ СКРЕЋЕ ПАЖЊУ НА ПОВЕЋАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ОКО ШКОЛА

На основу предлога Ивице Станковића, председника синдикалне организације ХТШ „Божидар Ђорђевић Кукар“, иницираног немилим догађајем у саобраћају у коме је у школском дворишту повређено више ученика и професора ове школе, Председништво Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије је на својој трећој седници покренуло ИНИЦИЈАТИВУ за побољшањем безбедносних услова око школа у Лесковцу. У складу са тим,  јуче је начелнику  Градске управе за урбанизам, грађевинске, комуналностамбене послове, саобраћај и путеве прослеђен текст иницијативе.

Допис можете погледати ОВДЕ.