РАСПИСАНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

На недавно одржаној седници Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије расписане су СПОРТСКЕ ИГРЕ које ће се спровести у периоду април-мај 2012. Такође у складу са Глобалним планом покреће се и организација ПРВОМАЈСКОГ УРАНКА. Од председника Синдикалних организација је затражено да организују састанке својих организација и да на тим састанцима промовишу активности које је покренуо Одбор. Пријављивање заинтересованих екипа за Спортске игре вршиће се до 6. априла а састав екипа треба доставити до 18. априла.

Упоредо са овом активношћу креће и промоција акције „СВИ ПРОСВЕТАРИ У ЈЕДНОЈ МРЕЖИ“ која би требало да комуникацијски коначно повеже све раднике у просвети Јабланичког округа. Председништво се потрудило да пронађе понуду која омогућава најповољније услове који се тренутно могу наћи у Србији и управо је то понуда компаније „ANE SERBICO“.

 

ПОРУКЕ У БОЦИ СА ЗАМУЋЕНИМ СТАКЛОМ

Данас су одржане 4. седница Председништва и 12. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије (ОЈОСОС). На седницама су поднети извештаји са седница виших органа синдиката, као и извештај о реализацији активности Одбора предвиђених Глобалним планом.

Најбитнији део седнице Председништва односио се на ишчекивање одговора председника Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац на захтеве које му је у име Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије упутио председник Александар Ничић. Председник Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац, Иван Јовановић, се међутим није појавио! Он је одабрао да одговор у његово име ОЈОСОС-у пренесе стручни сарадник Савеза, Саша Радуловић.

Радуловић је објаснио да иако у згради постоје празне просторије, ни једна не може бити уступљена на бесплатно коришћење Одбору Јабланичког округа Синдиката образовања Србије јер према Одборима иначе немају такву праксу! Такође, Одбору просветара се не одобрава ни коришћење текућег рачуна за прикупљање донација! По речима Радуловића подаци о приходима и расходима и приходима од чланарине гране образовања нису подаци од јавног значаја нити од значаја за чланство те увид у ове податке није могућ, а нарочито не у писаној форми! Члановима Одбора је нашироко објашњено да Статутом Савеза и Правилима о раду Савеза није предвиђено да Савез самосталних синдиката треба или мора да финансијски и на друге начине помогне рад Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије.

Све у свему, Јовановић је послао „одговор у боци“ – по систему „да боцу однесу таласи заборава заједно са ненаписаним одговором у њој“! Чланови Председништва и Одбора су наравно ускраћени за писану форму одговора, али им је ипак јасно послата порука да активности које спроводе нису по вољи председника Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац!

Ничић је након исцрпних „објашњења“ исказао огромно незадовољство чињеницом да потези Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац спречавају рад своје гране образовања, уместо да јој пруже сву неопходну помоћ. Прочитао је чланове Правила о раду Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац  којима се, по његовим речима, предвиђа помоћ у раду Одбора. Навео је податке из АПР-а о постојању 3 рачуна Савеза и закључио да је одмагање рада Одбора самовоља председника јер је по Правилима о раду он једини надлежан да располаже имовином Савеза.

Ничић је нагласио да рад Одбора упркос свему неће бити прекинут, да ће се за текуће активности пронаћи краткорочна решења, али да дугорочно гледано једна од опција може бити и формирање удружења као правног лица које ће преузети улогу Савеза која се тренутно ускраћује.

 

ОДБОР ОЧЕКУЈЕ ОДГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВЕЋА ССС ЗА ВИШЕ ОПШТИНА – ЛЕСКОВАЦ

У уторак, 20. марта 2012. године председнику Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац, Ивану Јовановићу, прослеђен је захтев којим се тражи да у писаној форми одговори на исказане потребе Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије (ОЈО СОС).

Јовановићу су  до сада већ прослеђивани захтеви на основу ОДЛУКА ОЈО СОС-а. Најпре Захтев бр 36/3 од 27.1.2012. који је уредно примљен и заведен под бројем 43 од 30.1.2012. године, којим се на основу одлука ОЈО СОС-а са седнице одржане 13.1.2012. године тражи издвајање средстава за реализацију планираних активности Одбора и уступање на коришћење једне канцеларије у згради Савеза. На овај захтев до данас није одговорено!

Прошле седмице председник ОЈО СОС-а, Александар Ничић, проследио је Јовановићу још један Захтев (примљен под бројем 63, 20.3.2012.) којим се потражује одговор на претходни, али и сагледавање могућности да се у сврху прикупљања финансијских средстава потребних за организацију планираних активности употреби један рачун Савеза. Такође, по упутству РО СОС-а, од Јовановића се тражи да прикаже годишњи приход од гране образовања. Овог пута Ничић је нагласио  рок за достављање података и одговора.

Обавештавамо чланство да су сви рокови истекли и да Одбор синдиката који је својим деловањем у последњих годину дана изборио место значајног партнера у социјалном дијалогу у Јабланичком округу и постао фактор у решавању горућих питања просветних радника на овим просторима, најмање заслужује неуважавање од стране председника Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац.

Сматрамо да транспарентно деловање којим се поносимо треба да буде пример другима а не претња, и да је време тајни, тајних података и прећуткивања одавно иза нас!

Зато верујемо да ће тражени одговори бити јасни, јавни и читљиви те да ће одагнати сумњу да неко жели да угуши Одбор образовања који својим радом на најбољи могући начин промовише Синдикат образовања Србије и Савез самосталних синдиката за више општина – Лесковац.

ЗАКАЗАНЕ СЕДНИЦЕ

За среду, 28.3.2012. године заказане су седнице Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије које ће се одржати у сали Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац.

За 4. седницу Председништва Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије која ће почети у 12 сати, предложен је следећи ДНЕВНИ РЕД:

1. Верификација мандата Ане Митровић, председника синдикалне организације „Предшколска установа“ Лесковац;

2. Разматрање и усвајање Пословника о раду Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије;

3. Припрема активности за период април-јун 2012. године;

4. Разматрање одговора Савеза самосталних синдиката за више општина –Лесковац на захтеве Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије;

5. Текућа питања.

За 12. седницу  Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије која ће почети у 13 сати, предложен је следећи ДНЕВНИ РЕД:

1. Верификација мандата Ане Митровић, председника синдикалне организације „Предшколска установа“ Лесковац;

2. Извештај са седнице Републичког одбора Синдиката образовања Србије;

3. Извештај са седнице Већа Савеза самосталних синдиката за више општина –Лесковац;

4. Извештај о реализацији планираних активности и најава предстојећих;

5. Разматрање одговора Савеза самосталних синдиката за више општина –Лесковац на захтеве Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије и доношење одговарајућих одлука;

6. Извештај о исплати јубиларних награда и доношење одговарајућих одлука;

7. Текућа питања.

ОБЈАВЉЕНА АЖУРИРАНА ЛИСТА

У протекла два месеца Синдикат образовања Јабланичког округа је заједно са надлежнима у Школској управи Лесковац активно учествовао у решавању и збрињавању радника који се налазе на листи „технолошких вишкова“. На састанку одржаном 10. фебруара коначно су решени и  вишкови за наставу физичког васпитања. Ово питање је остало отворено још од октобра месеца 2011. и постало камен спотицања у процесу решавања вишкова у округу. Ипак, у сусрет разуму, ствар је решена пре покретања најављених судских процеса. Збрињавање вишкова за друге наставне предмете наставља се без већих проблема.

Због кашњења у достављању документације о преузимању радника од стане школа, Школска управа није могла раније да комплетира ажурирану листу. Она је оформљена јуче па је објављујемо ОВДЕ.

8. МАРТ

СРЕЋАН ПРАЗНИК  ДРАГЕ КОЛЕГИНИЦЕ!!!