ДЕЛО НА ВИДЕЛО!

Данас је у ОТПРАЗНОЈ САЛИ Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац одржан састанак на који је председник Већа, Иван Јовановић, позвао председнике Синдикалних организација из области образовања са територије Јабланичког округа. Састанку су присуствовали и Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије и Миодраг Ранђеловић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије и председник Градског Већа Савеза самосталних синдиката Града Ниша.

SINDIKAT 005.jpg SKR

Председници образовних установа Јабланичког округа очигледно су оскудним одзивом овом састанку показали да подржавају одлуке свог Одбора и  председника Одбора, Александра Ничића. Чланови Одбора Јабланичког одбора Синдиката образовања Србије који су ипак присуствовали састанку, бранили су ставове својих колега и интегритет одлука и активности које су у последњих годину дана подигле рејтинг ове гране синдиката. Такође, присутнима је презентован прегршт проблема који је постојао у односима са председником Већа, Иваном Јовановићем, тако да је и онима који су били  неупућени у сукоб Одбора са њим дефинитивно све разјашњено до ситница. Својим дискусијама, поједини председници Синдикалних организација  довели су у позицију господина Орбовића да и сам похвали рад нашег Одбора, додели му епитет најактивнијег у Србији и констатује да је обавеза Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац била да помаже и излази у сусрет позитивним активностима своје гране образовања, укуључујући и уступање просторија, као и обавезно подношење табеларног прегледа прихода и расхода и регуларног финансијског извештаја.

Посебног закључка са овог састанка није било. Утисак отпразне сале можда најбоље показује „успешност“ састанка који је сазван како би се евентуално оспорила или оборила одлука Одбора Јабланичког округа СОС-а о преусмеравању чланарине на посебан рачун. Присутни чланови Одбора поновили су да је поменута одлука КОНАЧНА и да је руководство Савеза ССС за више општина – Лесковац својим понашањем према просветарима, неуважавањем, омаловажавањем и одсуством слуха само заслужно што се дошло  до овакве ситуације.

Чланови нашег Одбора, и на овај начин, доказали су елоквентношћу и аргументацијом да нема несавладивих препрека када се делује у позитивном смеру. Руководство Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац остало је без текста и једне речи одбране.

После овог састанка очекује се да и мали број школа који је „чекао расплет“, преусмери средства од чланарине на нови рачун Одбора и омогући тако његову пуну оперативност.

ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА РЕАГОВАО НА ПОЗИВ ВЕЋА ССС – ЛЕСКОВАЦ

Данас је члановима Одбора Јабланичког одбора Синдиката образовања Србије прослеђен позив за „Заједнички састанак председника свих синдикалних организација из делатности предшколског, основног и средњег образовања са територије Јабланичког округа“. Састанак је сазвао председник Већа ССС за више општина – Лесковац, Иван Јовановић, који иначе нема мандат да сазива седнице Одбора Синдиката образовања.

Председник Већа се овде очигледно послужио лукавством и сазвао Одбор под велом „заједничког састанка“, не би ли и поред једногодишњег ниподаштавања рада Одбора успео да опозове последњу ОДЛУКУ Одбора о преусмеравању чланарине на посебан рачун.

Председник Одбора, Александар Ничић, обавестио је председнике Синдикалних организација да сазвани састанак није обавезујући и замолио чланове Одбора де се НЕ  ОДАЗИВАЈУ по овом позиву. Такође, у ОБАВЕШТЕЊУ које је послао, Ничић наводи да је једино место за решавање евентуалних проблема регуларна седница Одбора и да се на осталим састанцима не могу доносити никакве важеће одлуке у име Одбора.

ОДБОР ДОБИО ПЕЧАТ И РАЧУН У БАНЦИ

У среду, 23.5.2012. године, на основу ОДЛУКЕ Одбора Јабланичког округа са седнице одржане 18.5.2012. године, отворен је рачун Синдиката образовања Србије – број 355 – 3200167215 – 54,  који ће се користити за уплату дела 0,28% чланарине чланова Синдиката образовања Србије са територије Јабланичког округа, који се до сада уплаћивао Савезу самосталних синдиката за више општина – Лесковац. Истог дана председник Одбора, Александар Ничић, задужио је печат Синдиката образовања Србије са редним бројем 2 који ће се користити у Регионалном центру – Лесковац.

Чланови Председништва појачали су активности око закупа просторија и склапања уговора са адвокатским канцеларијама, како би чланство надаље могло без застоја да потражује и добија услуге Одбора. Очекује се да нове просторије буду отворене у току летњег распуста,  тако да за крај августа, када почињу проблеми око распоређивања технолошких вишкова,  Синдикат образовања Јабланичког округа може бити потпуно оперативан.

Бранислав Павловић, председник Синдиката образовања Србије, проследио је ДОПИС свим установама у округу којим обавештава директоре школа и шефове рачуноводства да у складу са Одлуком Одбора већ од наредне плате почну са уплатом средстава на нови рачун.

ОДРЖАНА 13. СЕДНИЦА ОДБОРА

У петак, 18.5.2012. године у СВЕЧАНОЈ САЛИ ГИМНАЗИЈЕ у оквиру СИНДИКАЛНОГ СКУПА одржана је 13. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Седници су присуствовали председник СОС-а Бранислав Павловић и правни саветник СОС-а Јован Јерковић.

На седници је усвојен ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ председника Одбора. Тим поводом констатовано је да је Одбор у овом сазиву својим активностима допринео рејтингу синдиката на овим просторима и да је уведена пракса планирања активности Годишњим планом и евалуација истих периодичним Извештајима тренд који треба наставити.

На седници је подржана ИНИЦИЈАТИВА Синдикалне организације ШОСО „11. октобар“ из Лесковца за подршку „Апела Националном просветном савету“ да преиспита и измени начин спровођења инклузије у школама. Донета је ОДЛУКА да се посредством Синдикалних организација на територији округа у свим школама спроведе потписивање ПЕТИЦИЈЕ за подршку овом АПЕЛУ.

Поводом неуважавања и омаловажавања рада Одбора од стране Савеза Самосталних синдиката за више општина – Лесковац, након образложења и презентовања проблема од стране председника Одбора Александра Ничића, Одбор је прихватио предлог решења који је понудио и презентовао Бранислав Павловић, председник СОС-а.

Одбор је донео ОДЛУКУ да део чланарине који се до сада уплаћивао Савезу самосталних синдиката за више општина – Лесковац преусмери на нови рачун СОС-а. Овим рачуном убудуће ће располагати председник Одбора, а прикупљена средства омогућиће закуп просторија, финансијску стабилност при организацији планираних активности, плаћање адвокатских услуга, помоћ социјално угроженим члановима и остала плаћања предвиђена Финансијским планом, који ће Одбор усвојити на наредној седници. Одбор ће по речима Павловића прерасти у Регионални центар СОС-а који ће члановима пружати услуге много квалитетније него што је то до сада био случај. Обавеза Одбора је да у наредном периоду оформи Надзорни одбор који ће пратити управљање средствима са овог рачуна.

Овим потезом, чланови Синдиката образовања Србије на територији округа не иступају чланством из Савеза самосталних синдиката Србије и то је немогуће све док је Синдикат образовања Србије грана Савеза. Овим потезом се само обезбеђују услови да Одбор функционише обимом планираних активности. Како је закључено на седници, било би неодговорно према чланству да се део чланарине и даље улаћује на рачун правног лица (Савез самосталних синдиката за више општина – Лесковац) које одбија да том истом чланству стави на увид преглед трошења средстава и финансијски извештај.

ЗАКАЗАН СИНДИКАЛНИ СКУП

–        ЧЛАНОВИМА ОДБОРА

 

Обавештавам Вас да ће се у Свечаној сали Гимназије у Лесковцу

у петак, 18. маја 2012. године са почетком у 12.00 сати

 

одржати СИНДИКАЛНИ СКУП за чланове Одбора Јабланичког округа Синдиката образо­вања Србије.

САТНИЦА:

  • 12:00 – 12:30 :: Дискусија „О Стратегији образовања до 2020. године – из угла Синдиката образовања Србије“ – председник, Бранислав Павловић;
  • 12:30 – 13:15 :: 13. Седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије са предложеним дневним редом:
  1. Усвајање Годишњег извештаја о раду председника Одбора Јабланичког округа Синдиката образо­вања Србије;
  2. Разматрање иницијативе Синдикалне организације ШОСО „11. октобар“ из Лесковца за подршку „Апела Националном просветном савету Србије“;
  3. Превазилажење постојећих проблема са Савезом самосталних синдиката за више општина – Лесковац;
  4. Текућа питања.
  • 13:15 – 14:00 :: Извештај са одржаних седница Комисије за тумачење ПКУ-а за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика – Јован Јерковић;
  • 14:15 :: Ручак

У случају спречености обавестите председника Одбора мејлом: sindikat@le.org.rs  или телефоном: 064 11 66 236.

Путни трошкови чланова Одбора који долазе из удаљених општина биће регулисани на лицу места.

председник Одбора,

с.р. Ничић Александар

 

ПОЧИЊУ СПОРТСКЕ ИГРЕ 2012

У суботу, 12. маја 2012. године почињу СПОРТСКЕ ИГРЕ СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА за раднике у просвети у Јабланичком округу. Игре ће трајати до 9. јуна када је планирана завршница такмичења са доделом диплома, признања и пехара на свечаној вечери за учеснике такмичења и остале заинтересоване просветне раднике.

За овогодишње СПОРТСКЕ ИГРЕ пријавило се 35 екипа из више општина. Такмичења ће се дешавати по Програму и распореду у складу са Правилником такмичења.

Због евентуалних лоших временских прилика или других непредвиђених околности организатор задржава право измене распореда, о чему ће пријављене екипе бити благовремено обавештене.

ОТВОРЕНО ПРОТЕСНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ ВЕЋА ССС – ЛЕСКОВАЦ

У четвртак, 3. маја 2012. године, председнику Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац упућен је још један захтев за помоћ у реализацији планираних активности Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Ово је још један у низу захтева на које до сада није одговорено позитивно.

Такође, поводом једногодишњег игнорисања и неуважавања Одбора, председнику Већа Савеза самосталних синдиката за више општина – Лесковац упућно је и отворено протесно писмо.