ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА И ОДБОРА

Данас, 29.8.2012. године, пре почетка нове школске године одржане су 5. седница Председништва и 15. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Седница Председништва одржана је у новим просторијама Регионалног центра синдиката,  а седница Одбора у Центру за стручно усавршавање  у Лесковцу.

Председници синдикалних организација били су у прилици да доносе одлуке на основу предлога са седнице Председништва, сазнају потребне информације о предстојећим активностима и добију поклон за своје школе – посебно дизајниран школски календар. Присутнима су предочене теме које су на дневном реду за сутрашњу седницу Републичког одбора на којој ће се разматрати актуелна ситуација и донети одговарајуће одлуке у вези са понудом Владе Републике Србије. Одбор Јабланичког округа заузео је став по овом питању да свака омаловажавајућа понуда Владе не треба да буде предмет никаквих прговора и споразума, јер се „ценкањем“ за минорна повећања плата само руши ауторитет просвете у целини. Годинама се дешава да други буџетски корисници остваре веће бенефите у преговорима са државом и буду сагледани чак и мимо усвојених закона,  након што се „кола сломе“ на леђима просветних радника, који редовно, мукотрпним преговорима, уз медијски линч и линч гласноговорника државе  остваре  на крају једино статус  јадника. Мишљење Одбора Јабланичког округа је да постоји широка палета проблема који се морају решавати, јер је односом државе према просвети у последњих 10 година на овом пољу поремећен систем вредности, па је ова грана  на ивици сврсисходности, јер су наставници изгубили и лични и професионални  интегритет.

Након седнице Одбора чланови су посетили нове просторије Регионалног центра где су потписали уговоре о услужном коришћењу мобилних телефона и сим картица и преузели обезбеђене уређаје. Одбор је претходно подржао иницијативу Председништва да се у циљу сталне и боље комуникације између свих председника синдикалних организација у округу, чланови Одбора задуже поменутом телекомуникационом опремом до истека мандата.

За петак, 31. август, заказано је свечано отварање Регионалног центра, па ће се већина данас присутних чланова поново окупити овом приликом. Уколико буде значајних информација са Републичког одбора, постоји могућност да се тог дана после свечаности одржи хитна седница Председништва на којој би се донеле одговарајуће одлуке.

ЗАХТЕВИ У ОСАМ ТАЧАКА

СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ  ЈЕДИНИ  УПУТИО СПИСАК  КОНКРЕТНИХ  ЗАХТЕВА ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

  1. Повећање цене рада од октобарске плате у већем проценту него што је предвиђено пројекцијом буџета;
  2. Наставак исплате јубиларних награда у овој и следећој години;
  3. Да се у јануару 2013. године исплате свим запосленима у образовању Светосавске награде у висини од 5.000 динара;
  4. Де се отворе разговори око измене коефицијената, јер су због тога што су неке категорије запослених прешле на минималац, порушени сви односи између коефицијената. Однос најмање и највеће плате сада је  1: 2,07, а био је 1: 2,8;
  5. Да Влада Републике Србије усвоји Уредбу коју су усагласили синдикати са Министарством просвете и науке а којом се тражи повећање додатка за разредно старешинство са 4%  на 7%  и изједначавање коефицијената у предшколским установама са коефицијентима запослених у основним школама;
  6. Да се изнађе могућност за социјални програм за оне запослене који су проглашени за технолошки вишак;
  7. Да се усвајање Стратегије образовања до 2020. године одложи док се неки делови Стратегије не ускладе са објективним могућностима државе;
  8. Да се одустане од финансирања образовања по глави ученика, јер је тај модел дао катастрофалне резултате у суседним земљама.

 

НОВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА РАСПОРЕЂИВАЊЕМ ВИШКОВА

Према најновијим информацијама које смо данас добили од начелника Школске управе Лесковац, господина Томислава Симоновића, распоређивање технолошких вишкова десиће се следеће седмице, највероватније у четвртак 30.8.2012. године.

У току је ажурирање података који са закашњењем пристижу из средњих и основних школа Јабланичког округа. Ове године на листи ће се наћи само они радници чији су директори Школској управи у писаној форми доставили сву тражену документацију, а која обухвата решења о проглашењу радника за чијим је радом престала потреба, записник комисије која је вршила рангирање запослених и све то заведено, потписано и оверено печатом установе.

Зато је важно да радници који губе део норме за 2012/13 школску годину прате сваку промену на листи и правовремено реагују! Анализом доступних података и посредством информација које  пристижу са терена синдикат је утврдио извесне пропусте које ће документовано пријавити Министарству просвете и науке Републике Србије, уколико се до одржавања састанка на ком ће се вршити распоређивање вишкова примећени пропусти не исправе! Поменути пропусти углавном обухватају непријављене слободне часове од стране директора, а има и примера да поједини директори нису доставили тражену документацију па ће се кола у таквим случајевима ломити на леђима вишкова јер се они неће наћи на листи.

Синдикат образовања у Јабланичком округу будно прати дешавања у овом домену и учиниће све напоре да заштити права својих чланова!

Овде објављујемо НАЈНОВИЈУ ВЕРЗИЈУ ЛИСТЕ!

ОФОРМЉЕНА ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА

Јуче је директорима основних и средњих школа у Јабланичком округу од стране Школске управе Лесковац прослеђена формирана прелиминарна листа радника за чијим је радом потпуно или делимично престала потреба. Директорима је назначено да обрате пажњу на податке који су уписани и да све уочене пропусте документовано проследе Школској управи.
Састанак директора на ком ће се вршити распоређивање вишкова одржаће се следеће недеље, вероватно после среде, како нам је данас потврдио начелник Школске управе.
Молимо све заинтересоване колеге да, уколико уоче неке нетачне податке или имају сазнања о слободним часовима у школама, а да то није објављено на листи, обавесте синдикат (мејлом или лично у просторијама). Једино заједничком контролом можемо постићи да листа пре распоређивања вишкова буде исправна и без фризираних и скривених података.
Обавештавамо чланство да ће предстојећи састанак директора, начелника и представника синдиката записнички пратити комисија нашег синдиката (као и прошле године) и да ће све информације бити објављене на нашем сајту.

Прелиминарну листу вишкова можете преузети ОВДЕ > ЛИСТА 15.8.2012.

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ПОЧЕО СА РАДОМ

Данас, 15.8.2012, како је и најављено крајем наставне године, почео је са радом РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР Синдиката образовања Србије за територију Јабланичког округа. У новим просторијама, које су припремане током лета, данас су примљене и процесуиране прве колеге које су заштиту својих права потржиле од Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Просторије се налазе у улици Јанка Веселиновића 2, у непосредној близини Школске управе – Лесковац и садрже пријемни простор, канцеларију председника Одбора и салу за састанке. Радно време центра је од 9 до 14 часова сваког радног дана.


Регионални центар је опремљен свим техничким средствима која су неопходна за обављање административних послова Синдиката образовања на територији Јабланичког округа. Као стручни сарадник ангажовано је, у складу са одлукама са 14. седнице Одбора, лице које је по струци дипломирани правник. Осим правне помоћи коју ће чланови нашег синдиката моћи да добију бесплатно, Регионални центар ће представљати и својеврсан сервис матичним Синдикалним организацијама школа, којима ће се дистрибуирати већ осмишљене и припремљене активности и разне синдикалне понуде.

Фотогрфије просторија можете погледати ОВДЕ.