РАСПИСАНЕ II СПОРТСКЕ ИГРЕ НА ОКРУЖНОМ НИВОУ

Данас су расписане ДРУГЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ синдикалних организација Синдиката образовања Србије на нивоу Јабланичког округа. Планом такмичења предвиђено је да игре почну марта месеца и да трају до краја маја. За поједине спортове организоваће се општински и окружни ниво такмичења, а за неке ће се одмах играти на окружном нивоу.

Синдикалне организације које желе да узму учешће на играма ове године, треба да преузму следеће материјале, да их проуче и изврше пријављивање у предвиђеним роковима:

Као и прошле године, организациони одбор игара саставиће репрезентацију за републичке спортске игре које ће се одржати септембра месеца. У састав репрезентације ући ће по један, два или три такмичара из синдикалних организација које учествују на окружним играма, у складу са утврђеним критеријумима.

ВИП – ДРУГА ПРИЧА

НОВИ ПРОБЛЕМИ СА ВИП-ом

У среду, 13.2.2013. године, ВИП МОБИЛЕ ДОО је баринговао позиве свим корисницима ВПН мреже АНЕ СЕРБИКО, иако су до 6.2.2013. корисници исплатили дуговања која су имали закључно са 31.12.2013. године. Истог дана, посредством менаџера ВИП-а задуженог за овај део мреже добили смо информацију да су у току радови на мрежи и да ће се саобраћај нормализовати убрзо. Међутим, већ дан касније, господин Марјан Додлек из ВИП-а обавестио нас је да ће застој потрајати до понедељка (18.2.2013.) и да ће уколико „проблем“ не буде решен понудити нашем синдикату директни прелазак у ВИП мрежу али под лошијим условима по наше чланове. Како синдикат неће прихватити никакво погоршање потписаних услова, састали смо се са представницима АНЕ СЕРБИКО како би осигурали интегритет наших чланова који су корисници ове мреже.

Договорено је следеће: Ако се до четвртка, 21.2.2013. године,  не обезбеди нормализација саобраћаја од стране ВИП-а, сваки члан – потписник уговора о коришћењу услуга АНЕ СЕРБИКО, моћи ће да изабере једну од опција – ПРВА ОПЦИЈА: Раскид уговора при чему мобилни телефон остаје у власништву корисника без накнаде; – ДРУГА ОПЦИЈА: Потписивање анекса уговора и даље коришћење мреже при чему претплатнички број остаје исти уз промену оператера и префикса (060), али уз исте услове који су важили до сада. 

ДОПИС КОЈИМ НАС „АНЕ СЕРБИКО“ ЗВАНИЧНО ОБАВЕШТАВА О ПРОБЛЕМИМА И ПРЕДЛОЗИМА ЗА РЕШЕЊЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ!

Иначе акција „СВИ ПРОСВЕТАРИ У ЈЕДНОЈ МРЕЖИ“, чија је реализација започета још априла 2012. године, а сматрамо да је одлично замишљена, стално је била прекидана и опструирана посредством разних фактора, због којих се синдикат још на самом почетку обратио надлежнима у ВИП-у. Међутим од стране ВИП-а смо најпре обавештени да је АНЕ СЕРБИКО њихов званични ВПН партнер, да је умрежавање одрживо по условима које даје АНЕ СЕРБИКО и да ће се у једном тренутку уговори потписати и директно са ВИП-ом, под истим условима. Од господина Марјана Додлека, менаџера ВИП-а, више пута нам је најављена писмена понуда директних услуга, коју до данас нисмо добили. Сви застоји у реализацији акције до сада, проузроковани су застојем на релацији ВИП-АНЕ СЕРБИКО, али уз одсуство решења од стране ВИП-а. Просто је невероватно да једној оваквој компанији није нимало стало до могућих 3000 корисника (до сада је уз све потешкоће умрежено око 600 корисника). Чак су усмене понуде које смо добијали од менаџера ове компаније садржале неприхватљиво лошије услове од оних које смо уживали у међувремену, иако је ВИП званично гарантовао исте услове. За разлику од велике компаније ВИП, која није успевала да олакша пут до корисника,  једна мала фирма (АНЕ СЕРБИКО) је све ово време „пеглала“ пропусте ВИП-а и  сама куповала телефоне и додељивала их корисницима уз претплату од 50 динара, како би акцију учинила одрживом?!

Као доказ изнешених тврдњи објављујемо мејл који је у мају 2012. председник Регионалног центра упутио надлежнима у ВИП-у, и одговор који смо добили. САДРЖАЈ ОВЕ ПРЕПИСКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ!

Како год да се расплете ова заврзлама, ВИП би дефинитивно требало да мења слоган. Предлажемо: „ВИП – ПОСЛЕДЊА ПРИЧА!“

ТРАНСПАРЕНТНОСТ И САРАДЊА

Првог фебруара одржане су и прве седнице Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије у 2013. години. Почетак је године, па је време да се прикажу начин пословања и резултати рада у протеклом, и поставе планови за предстојећи годишњи период.

Тим поводом, ОЈО СОС разматрао је и једногласно усвојио финансијски извештај председника о раду Регионалног центра за 2012.годину, као и план рада и финансијски план за 2013. годину, па је Регионални центар добио регулативни оквир рада за актуелну годину.

Овог  фебруара, рад Председништва и Одбора били су усмерени на:

- повећање протока информација и сарадње унутар синдикалне структуре, усвајањем препоруке Председништва о именовању координатора СОС-а за сваку од општина до 15 фебруара;

 -заступање интереса радника свих општина на територији Јабланичког округа од стране Регионалног центра према локалним властима, усвајањем препоруке Председништва о  подношењу извештаја Регионалном центру о проблемима исплате јубиларних награда и путних трошкова до 15 фебруара.

- стварање услова веће заступљености синдикалних организација у раду Регионлног центра, усвајањем препоруке Председништва  о делегирању  чланица у новонасталу Секцију жена до 15. фебруара.

 -формирање јединствених евиденционих база до 01.03.2013.године.

Значајан допринос подршци рада Регионалног центра за Јабланички округ Синдиката образовања Србије, дали су својим присуством и гости- представници Златиборског и Браничевског округа СОС-а, Милка Митровић и Радомир Шојановић, који су кроз дискусију на тему заједничких проблема и начина решавања истих, поделили сопствена искуства и корисна сазнања. Овим гестом отворена су врата међуокружне сарадње у оквиру СОС-а.

ОДРЖАН САСТАНАК О ПЛАНУ УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2013/14

У Техничкој школи „Раде Металац“ у Лесковцу,01.02.2013.год.  одржан је састанак поводом плана уписа за 2013./2014.годину.

Састанку су присуствовали: начелник Школске управе Лесковац, представници Националне службе за запошљавање, представници лекарске комисије, директори средњих школа са територије Јабланичког округа и представници Регионалног центра за Јабланички округ Синдиката образовања Србије.

Свака од средњих школа предала је свој план уписа за 2013./2014.годину.

 Начелник Школске управе, Томислав Симоновић, је на основу  упоредних података о броју ученика који завршавају 8. разред у школској 2012./2013. години и броју ученика који ће завршити 8. разред у школској 2013./2014. години, указао на присутни тренд смањења броја ученика на територији Јабланичког округа из године у годину.

С тим у вези, препорука је Школске управе да школе усагласе своје планове уписа са фактором смањења броја ученика, те да оне школе које су у свом плану  предвиделе већи бој одељења за 2013./2014.год. од броја уписаних одељења у 2012./2013.год, своје планове коригују у складу са овом препоруком.

Интересе синдиката заступале су испред Регионалног центра СОС – Лесковац Ајша Баба-Алић и Марија Савић.