ЗАВРШЕНА ТАКМИЧЕЊА У ПЛИВАЊУ, СТОНОМ ТЕНИСУ И КУГЛАЊУ

У суботу, 30. марта 2013. године у СРЦ „Дубочица“ у Лесковцу одржана су окружна такмичења просветних радника у куглању, пливању и стоном тенису. На овим текмичењима постигнути су следећи резултати:

На такмичењу у пливању прво место освојила је екипа Економске школе „Ђука Динић“ из Лесковца, док је другопласирана екипа ОШ „Јосиф Костић“ из Лесковца.

На такмичењу у куглању прво место освојила је екипа ОШ „Васа Пелагић“ из Лесковца, другопласирана је екипа Пољопривредне школе а трећепласирана екипа ПУ „Вукица Митровић“.

На такмичењу у стоном тенису прво место освојила је екипа ПУ „Вукица Митровић“ из Лесковца, другопласирана је екипа Техничке школе из Лебана а трећепласирана екипа ОШ „Синиша Јањић“ из Власотинца.

ПОЧЕЛЕ II СПОРТСКЕ ИГРЕ

У суботу, 23. марта 2013. године, градским такмичењем у стоном тенису и окружним такмичењем у пикаду почеле су овогодишње окружне спортске игре које треба да се заврше крајем маја месеца. На првим такмичењима која су одржана у ОШ „Васа Пелагић“ у Лесковцу учествовало је 19 екипа из 12 Синдикалних организација.

На окружном такмичењу у пикаду 1. место освојила је ОШ „Петар Тасић“ из Лесковца, док су другопласиране и трећепласиране екипе из ОШ „Васа Пелагић“ и ОШ „Коста Стаменковић“.

На градском такмичењу у стоном тенису 1. место освојила је ПУ „Вукица Митровић“, другопласирана је екипа  ОШ „Бора Станковић“ из Вучја, а трећепласирана екипа ОШ „Вожд Карађорђе“. Финалисти градског такмичења имају пласман на окружни ниво такмичења.

НАПОМЕНА: за 30.3.2013. године мења се сатница такмичења због промене расположивих термина СРЦ „Дубочица“. Окружно такмичење у стоном тенису одржаће се од 9:00 до 11:00. Окружно такмичење у куглању одржаће се од 10:00 до 13:00. Окружно такмичење у пливању одржаће се од 13:00 до 15:00.

ДАНАС ЈУБИЛАРНЕ У ЛЕСКОВЦУ

Како је јуче, 18.3.2013. године на седници Градског већа усвојена одлука о прерасподели средстава за исплату јубиларних награда у основним и средњим школама, данас ће почети исплата ове обавезе. Запосленима који ово право остварују у основним и средњим школама на територији Града биће исплаћене јубиларне награде, осим у Школи за текстил и дизајн и ШОСО „11.октобар“. Има назнака да ће наша интервенција према министарству уродити плодом и да ће се убрзо доћи до решења.

ИНФО

  • Распоред такмичења на II СПОРТСКИМ ИГРАМА радника у просвети Јабланичког округа можете преузети ОВДЕ!
  • Списак пријављених екипа по спортовима можете преузети ОВДЕ!

ОД ПОНЕДЕЉКА ДИСТРИБУЦИЈА ПРВОГ БРОЈА „СИНЕРГИЈЕ“

Након анализе статистичких података који показују да свега 10% чланова посећује наш сајт, и анализе  информација добијених обиласком терена, суочили смо се са чињеницом да већина просветних радника нема основне информације везане за радно-правну заштиту, измене разних Правилника у оквиру образовног система а на крају и са чињеницом да већина наших чланова нема потпуне информације чак ни о деловању нашег Синдиката на окружном нивоу. Из ових разлога одлучили смо да покренемо окружни СИНДИКАЛНИ ИНФОРМАТОР Регионалног центра СОС за Јабланички округ.

sin1

Тако је настао синдикални информатор „СИНЕРГИЈА“ који ће просветним радницима у Јабланичком округу у будућем периоду презентовати неопходне информације везане за рад Регионалног центра и образовних установа. Синергија се штампа у 1500 примерака, што значи да ће више од 50% наших чланова моћи да добије лист „у папиру“. Поред тога, Синергија ће моћи да се чита и у електронској форми преко нашег сајта.

Овом приликом позивамо све заинтересоване просветне раднике из округа да нам достављају текстове о дешавањима из области образовања. Синергија ће излазити периодично, а најмање два пута у току једног полугодишта.

ПРВИ БРОЈ СИНЕРГИЈЕ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ!

ПРОЛЕЋНЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

За пролећни распуст, Регионални центар Лесковац организује путовање до Охрида и путовање до места Банско у Бугарској.   Путовање до Бугарске ради се у сарадњи са Учитељским друштвом Лесковац. Заинтересоване колеге могу се пријавити у својим школама, у Регионалном центру,  мејлом или телефоном.

ohbansko13

КОЛАРИЋУ – ПАНИЋУ…

Више од  деценије образовни систем у Србији опседа магла, чијој густини и сами доприносимо на различите начине. Често се међу нама чује одмерена теза „Од кад психолози коло воде, све је отишло у пропаст…“. Не може се потврдити да је баш то разлог за суноврат образовања, али се не може ни порећи поступност и систематичност у урушавању вредности образовног система којим смо се некада дичили. Општи утисак је да „иновације и освежења“ која стално брзоплето преписујемо од  „развијеног друштва“  често немају претпостављени ефекат и не доносе бољитак. Изгледа да „учени људи“ којима је препуштена судбина најважнијег државног система нису баш пуно размишљали о специфичностима нашег поднебља, па су све и свашта калемили на један корен. Ми, ипак не маримо за то и као слепи се трудимо да у свим „новопримењеним“ стварима видимо и оно чега заиста нема. У потрази за оправдањем склони смо да још више разрадимо будалаштине на чију смо примену приморани, и тако омчу око врата превежемо још једном, за сваки случај! Сами себе заплићемо!

Велики је број „иновација“ које треба поменути, писати о њима, организовати јавне расправе и успротивити се најзад на сваки могући начин узурпацији здравог разума. Нажалост, најписменија делатност дозвољава кордоне глава у песку у својим редовима а то нас скупо кошта и коштаће нас и више ако се нешто не учини! За ову прилику изабрао сам нови Правилник о стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника. Последњих неколико месеци у школама у Јабланичком округу педагошки колегијуми утврђују „бодовну листу“ по којој ће наставници, васпитачи и стручни сарадници прикупљати неопходне поене на годишњем нивоу.

Поени, сати, бодови?! О чему се овде ради?! Веровали или не, већина наших колега и даље не зна за нову обавезу. Али зато у члану 27. овог Правилника јасно пише да „у оквиру пуног радног времена наставник, васпитач и стручни сарадник има 68 сати годишње различитих облика стручног усавршавања, од чега је 24 сата право на плаћено одсуство из установе ради похађања одобрених програма и стручних скупова, а 44 сата стручног усавршавања које предузима установа у оквиру својих развојних активности“. Наравно обавеза сакупљања 120 бодова у петогодишњем периоду за очување лиценце остаје да важи. На распетљавање математичких заврзлама и међусобне повезаности бодова, поена и сати нећу трошити редове, али зато морам да истакнем колико је „44 сата стручног усавршавања“ обесмислило само стручно усавршавање.

Увидом у утврђене „Облике стручног усавршавања“ по школама у округу, који предвиђају и број могућих сати који ће се признати, наилази се на толико глупости да се за почетак отрежњења наших колега слободно може предложити преформулација наслова табеле у „Увод у бесмисао“. Ово је слична прича као са стандардима који су прописани за крај циклиуса основног образовања, па се неко поиграо терајући нас да их прописујемо за сваки разред. Неко нешто пропише, онда се то гурне међу нас, па се затим утркујемо ко ће „боље“ (читај сложеније) да разради оквирно штиво. У ствари се замајавамо нечијим игрицама док суштина промиче поред нас и постаје маргина.

slajdPS

Нико се више не бави наставом. Нико се не бави садржајем наставе. Сви смо слуђени формом и трком да се она задовољи. Поједине колеге се данас такмиче у разради сервираних небулоза, а нико не примећује замену теза и шта нам се гура под тепих. Наравно, ентузијастичко слепило треба опростити, али већина коначно мора да реагује. По Правилнику који помињем, потребно је  сакупљати сате и документовати их извештајима, записницима, фотографијама, сценаријима, а листа облика стручног усавршавања садржи ангажмане који, прво – не спадају у стручно усавршавање, а друго – представљају рад који се „награђује“ сатима и поенима уместо зарадом. Толико нам се појачава административно документовање рада да нам рад баш тако и промиче. И уместо да схватамо шта нам се сервира, дозвољавамо да, као у неким школама, стручни сарадници оверавају број остварених сати на основу предате документације!? Па како је могуће да се учешће у разним тимовима, израда школских часописа и сајтова награђује сатима?! И да још то буде обавеза?! Израда сајта, часописа и летописа је стручни рад – а не стручно усавршавање! То је додатно утрошено време које мора бити додатно плаћено или добровољно уложено! Учешће у раду стручних органа установе, извештавање са стручних скупова или студијских путовања, излагање одгледаних или прочитаних едукативних садржаја не сме да буде обавеза и морање. То је ствар етике, личног избора… Једноставно, вештачки се не могу добити природни процеси. А ако већ учествујемо у нечијем експерименту, експериментално ћемо се и понашати, а то сигурно неће побољшати квалитет образовања! Да је листа послова, уместо сатима, вреднована процентима додатка на плату, то би било поштено. Свако би у складу са својим интересовањима и афинитетима изабрао да уложи или не уложи  додатни рад. И то би било квалитетно, јер је ствар избора запосленог уз гарантовану мотивацију. Али држави очигледно не треба квалитет, него је неко преписао систем компјутерске игрице, па нам је увалио виртуелне поене и жетоне. Гарантујем да ће се убрзо разним техникама изиграти ова бесмислица, где ћемо, опет на уштрб наставе, трошити мисли на начине „како доскочити систему“.

Предлажем да све школе преиспитају своје „бодовне листе“ и да педагошки колегијуми, пошто већ морају, утврде систем бодовања такав да сваки запослени унапред има уписана фамозна 44 сата. У инат неразуму – за достојанство професије!

Александар Ничић

ОБАВЕШТЕЊЕ

Седница Градског Већа града Лесковца, која је требало да буде одржана у понедељак, одложена је, па се стицање услова за исплату јубиларних награда за 2012. годину није десило. Данас су одржане консултације и припрема нових тема о којима се на предстојећем Градском Већу треба расправљати. Не постоје назнаке да се договор о исплати јубиларних награда у овом месецу не испоштује. На јучерашњем састанку са начелником Градске управе за финансије, Далибором Тричковићем, дате су последње гаранције да ће се ова обавеза извршити у току следеће недеље.

Ако из било каквих разлога дође до застоја у реализацији, Регионални центар ће иницирати утужења. Постоји могућност да проблем исплате настане у Школи за текстил и дизајн и ШОСО „11.октобар“, јер су ове школе дуже време у блокади. Град је већ послао допис надлежном министарству са захтевом да се за запослене у овим школама одобри директна уплата на њихове текуће рачуне. Ради убрзања овог процеса и додатног притиска, председник Регионалног центра, Александар Ничић, јуче је председнику СОС-а послао следећи ДОПИС.

Предлог Посебног колективног уговора за запослене у ПУ „Вукица Митровић“, предат је представницима Града. Очекујемо да убрзо дође до евентуалног усклађивања текста и да овај ПКУ коначно буде потписан.

 

О ИСПЛАТИ ЈУБИЛАРНИХ НАГРАДА У ЛЕСКОВЦУ

Број: 197,

Лесковац, 08.03.2013.год

СИНДИКАТ  ОБРАЗОВАЊА  СРБИЈЕ

СИНДИКАЛНЕ  ОРГАНИЗАЦИЈЕ  ГРАДА ЛЕСКОВЦА

ПРЕДСЕДНИЦИМА

 Предмет:  Обавештење

Поштовани,

Обавештавам Вас, да смо од представника Локалне самоуправе града Лесковца добили потврду, да ће се након седнице Градског већа која ће се одржати у понедељак 11.03.2013.године, извршити прерасподела новчаних средстава којом би се стекли услови за исплату јубиларних награда упошљеницима  свих школа на територији града Лесковца, па ће се исплата јубиларних награда реализовати у току наредне недеље.

С поштовањем,

председник

Александар Ничић

 

„БАЛ“ ЗА ПАМЋЕЊЕ

У организацији Регионалног центра Лесковац СОС, синоћ је у препуној сали ресторана „Парк“ у Лесковцу уприличена велика забава просветних радника школа са територије града поводом прославе Дана жена. Прослави је присуствовало око 250 просветних радника из укупно 12 образовних установа, а из редова званица, својим присуством манифестацију су подржали начелник и просветне саветнице Школске управе Лесковац, као и председник Учитељског друштва Лесковац.

DSCI0068

„Дугујемо једни другима да се познајемо, препознајемо и међусобно помажемо, а овакви скупови свакако томе доприносе, занемарујући разлике којима смо обојени… “ - истакао је, предеседник Регионалног центра, отварајући свечаност.