„СТРИПОВАЊЕ“

У оквиру успостављене сарадње Регионалног центра за Јабланички округ СОС и Лесковачке школе стрипа, у којој младе таленте ентузијастички подучавају многе наше колеге, позивамо све наставнике који код својих ученика препознају „стрип-таленат“ да помогну акцију коју покрећемо. КОНКУРС ЗА СТРИП је прослеђен свим школама у округу а биће објављен и у „Новој нашој речи“. Синдикат овом приликом обезбеђује логистичку подршку и део наградног фонда. Конкурс је, по замисли Лесковачке школе стрипа отворен за стрип-цртаче узраста до 19 година.

Овом приликом, позивамо СВЕ НАШЕ КОЛЕГЕ који се баве цртањем стрипова или су вешти сценаристи, да до 10. маја на адресу Регионалног центра пошаљу свој стрип или сценарио за стрип на тему из области образовања! Најуспешнији радови биће награђени и објављени у листу „Синергија“.

За преузимање текста конкурса кликните на сличицу испод!

stripk

РАДНО У АПРИЛУ

У петак, 19. априла 2013. године у просторијама Регионалног центра за Јабланички округ одржан је 3. састанак Комисије за доделу помоћи Регионалног центра, затим седница Председништва ОЈОСОС, конференција за новинаре и седница Председништва Синдиката образовања Србије.

На седници Председништва ОЈОСОС чланови су обавештени о раду виших органа у претходном периоду, презентоване су све активности Регионалног центра које су обележиле рад у првом тромесечју текуће године и дефинисана је платформа ширења чланства у предшколским и високошколским установама на територији Јабланичког округа. Похваљена је акција донирања школа наставним средствима и посебно похваљен покренут пројекат помоћи запосленим члановима у облику организације семинара стручног усавршавања.

Медијима су се затим обратили председник СОС-а Бранислав Павловић, председник Регионалног центра Александар Ничић и подпредседница Регионалног центра Марија Савић. Просветна јавност Јабланичког округа, овом приликом обавештена је о замеркама које СОС има на рачун предлога измена Закона о основама система образовања и васпитања, али и о предлозима синдиката који су прихваћени од стране Министарства. Александар Ничић, обратио се чланству информацијама да је део Стратегије сарадње са Градом почео са реализацијом, да се у најскорије време очекује наставак преговора и да је залагањем СОС код надлежног министарства пронађено решење за исплату накнада запосленима, којима је то право ускраћено у две лесковачке школе због блокаде рачуна. Школа за текстил и дизајн и ШОСО „11. октобар“, након захтева који треба да упуте Школској управи у Лесковцу, од следеће недеље треба да очекују коначно решење насталих проблема. Марија Савић је истакла почетак рада Секције жена, чланица СОС у Јабланичком округу, као и припајање Акционог плана ове секције Стратегији Града која ће се бавити питањем родне равноправности. Бранислав Павловић, оштро је критиковао намеру Министарства да и поред противљења свих просветних синдиката започне примену финансирања по броју ученика и нагласио да ће се синдикати против тога борити свим дозвољеним средствима, укључујући и штрајк. Овај систем финансирања, по његовим речима, у суседним земљама оставио је без посла и до 20% наставника, али да има и земаља  које нису прибегле овој стратегији, попут Словеније, и да треба пажљиво и без брзгања пронаћи решење.

После веома посећене конференције за новинаре, одржана је седница Председништва СОС, која се по први пут организује у Лесковцу и чије одржавање у просторијама првог Регионалног центра СОС представља својеврсну подршку децентрализацији Синдиката образовања Србије и подстрек наставку квалитетног рада овог центра. На седници је претресан предлог измена Закона о основама система образовања и васпитања и донета је одлука о покретању иницијативе која ће оспорити велики број непотребних семинара, на чије се похађање приморавају просветни радници у Србији, а који основну корист доносе једино реализаторима истих, при чему нико не води рачуна о могућем сикобу интереса извођача семинара.

На крају дана, чланови Председништва Регионалног центра Лесковац и Председништва Синдиката образовања Србије, у неформалном разговору разменили су мишљења и искуства. Недвосмислено се може закључити да посета руководства СОС Регионалном центру у Лесковцу није случајна и да ће у будућем периоду овај центар бити домаћин и других скупова у оквиру саме организације али и дешавања међународног карактера.

СЕМИНАР ЗА УЧИТЕЉЕ

У недељу је у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржан семинар „Српски језик и језичка култура у нижим разредима основне школе“. Семинар је похађало двадесет четворо учитеља из различитих основних школа Јабланичког округа. На овај начин Регионални центар Лесковац започиње посебан вид помоћи запосленим члановима, која се огледа у финансирању стручног усавршавања. 

У следећем кругу биће обухваћени наставници оних школа које у недељу нису имале своје представнике. За ову годину планирано је да Регионални центар до четири пута награди своје чланове, тако да све школе, односно синдикалне организације у Јабланичком округу, буду обухваћене.

ПОЧЕЛЕ АКТИВНОСТИ СЕКЦИЈЕ ЖЕНА РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЛЕСКОВАЦ

Након Седнице Председништва Секције жена Регионалног центра Лесковац, која је одржана 25. марта 2013. године и на којој је осмишљена стратегија деловања ове секције, 5. априла 2013. године у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је Друга седница Одбора Секције жена за Јабланички округ. Овај Одбор тренутно броји 36 чланица.

Председавајућа је присутне упознала са дневним редом који је био допуњен обавештењем Марије Савић о изради акционог плана за рад и активности Секције жена. На састанку је анализиран програм активности и план рада за 2013. годину који је једногласно усвојен.

Секција жена бавиће се положајем жена у Синдикату образовања, утврђивањем синдикалне политике за унапређење родне равноправности, радно-правном заштитом жена запослених у образовању, организовањем семинара, округлих столова, превентивном здравственом заштитом жена, подстицањем и промоцијом стваралаштва у оквиру новинарске, ликовне, драмске, литерарне подсекције и стваралачке подсекције „Златне руке“ и сарадњом са другим сличним организацијама.

Информисање жена, чланица женске секције обављаће се путем Синдикалног пера, Синергије, путем веб сајтова Синдиката образовања, путем брошура и других медија. Чланицом Секције жена на нивоу Јабланичког округа постаје се потписивањем приступнице, која посебно креиране за Регионални центар Лесковац, уз услов чланства у Синдикату образовања Србије. Свака чланица добија посебну чланску карту.

Одбор се сложио да акценат за наредни период буде кампања учлањивања жена, посебно млађих колегиница, у Синдикат образовања и едукација жена из области синдикалних питања.

Један од слогана секције је „СВА СНАГА И МОЋ НАЛАЗЕ СЕ У ТЕБИ“.

Председница

Баба-Алић Ајша

САОПШТЕЊЕ РУКОВОДСТВА СОС

Број: 38

Београд, 5. априла 2013.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 

Одлаже се примена финансирања по глави ученика

Јуче је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан састанак представника свих репрезентативних синдиката и представника Министарства. Састанку је председавао др Зоран Костић, а били су присутни и помоћници министра и државни секретари, као и правници из Министарства.

Тема састанка била је измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања. Од стране синдиката и од стране Министарства просвете предложене су измене у око шездесетак чланова Закона, са циљем усклађивања са Стратегијом развоја образовања до 2020. године.

Главна примедба Синдиката образовања Србије која се односи на померање рока за примену новог начина финансирања по глави ученика, са школске 2014/15 на школску 2020/21 годину прихваћена је.

Синдикат образовања Србије предложио је, што је такође прихваћено, да се појача одговорност директора у случају  незаконитог давања отказа и других одлука које су довеле до блокаде рачуна или наношења штете школи.

Наша примедба је такође била да се обавеза исплате јубиларних награда премести са локалне самоуправе на државу, тј да се јубиларне награде исплаћују из Републичког буџета. У начелу је и ово прихваћено, али остало је да се о томе изјасни Министарство финансија и привреде.

Још једном се и на овом сатанку потврдила потреба да синдикати пре доношења неког закона саставе заједнички предлог и да наступе јединствено према Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и осталим министарствима, јер једино тако можемо нешто конкретно да урадимо за запослене у образовању.

Оно што није добро, а изгледа је постала пракса овог Министарства, јесте да се синдикати обавештавају у последњи час о раду на измени закона. Овај пута нам је остављено само три дана да доставимо своје примедбе и предлоге, а да притом нисмо знали шта од чланова Закона Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да промени. Зато се није ни дискутовало о члановима Закона који се мењају на предлог Министарства.

Још гора ствар је да Министарство просвете хоће да заједно са изменама Закона о основама система образовања и васпитања пошаље у скупштинску процедуру и Закон о основној школи, Закон о средњој школи и Закон о образовању одраслих. Значи – све у пакету.

Синдикатима није дата могућност да утичу на коначан предлог ових закона, што је свакако лоше, јер би имали итекако шта да кажемо о неким члановима. И тако, привид социјалног дијалога се наставља.

Председник Синдиката образовања Србије

    Бранислав Павловић