ДАНАС ОДРЖАН ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ШКОЛАМА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

У школама на територији Јабланичког округа данас је одржан штрајк упозорења, организован и најављен по Одлуци Председништва Синдиката образовања Србије са седнице од 24. маја 2013. године. Регионални центар Лесковац овог синдиката, претходних дана организовао је предавања за све председнике Синдикалних организација из свог састава на којима је разјашњен основни концепт Система финансирања по броју ученика, чије се одлагање захтева од стране синдиката.

strajk

Штрајк упозорења представља и својеврсну најаву протеста за следећу школску годину уколико Министарство не прихвати захтеве синдиката. На територији Јабланичког округа данас је штрајк упозорења у различитим облицима  подржан у 40 школа. Основна замисао Регионалног центра била је да се за време првог часа у свакој смени не одржи настава, већ синдикални час за присутне запослене на ком би се колегама образложило штиво са поменутих предавања на тему финансирања по броју ученика. Веома је важно да сваки запослени има увид у суштину овог система, какве би последице могле да настану и са каквим последицама су се сусреле наше колеге из суседних земаља.

Синдикални час из објективних разлога није било могуће организовати у свим школама, па ће ова тема бити анализирана на наставничким већима у току јуна месеца. У неколико школа пријављено је спречавање штрајка од стране директора, и у вези са тим Регионални центар ће наредних дана донети одлуку о евентуалном поступку против истих јер је спречавање штрајка упозорења противзаконито!

У школама у којима је синдикални час реализован, утисци просветних радника су да се више не сме дозвољавати урушавање система образовања и васпитања и да су „десетогодишњим лошим пробама“ уназађене генерације за наредних петнаестак година, па више нема времена за пасиву.

ОДРЖАНА ПОСЛЕДЊА СЕДНИЦА ОДБОРА У НАСТАВНОЈ ГОДИНИ

У петак, 24. маја 2013. године у просторијама Центра за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је 18. Седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. На седници су верификовани мандати за шесторо нових чланова, међу којима су новоизабрани председници синдикалних организација које су већ у саставу Одбора али и председници синдикалних организација које су недавно приступиле Регионалном центру. Седницом је председавала подпредседница Марија Савић. Поднети су извештаји о раду у међупериоду, побројане реализоване активности и извршен је ребаланс буџета. Донета је одлука о учешћу Регионалног центра на републичким спортским играма, које ће се организовати у септембру и одлуке о финансирању стручног сарадника и председника Регионалног центра за период после 1. септембра.

У међувремену је пристигла и Одлука Председништва СОС из Београда којом се најављује приступање штрајку упозорења, коју су чланови ОЈОСОС једногласно подржали. После седнице у ресторанском делу ЦСУ организована је мала закуска којом је и званично обележена годишњица постојања Регионалног центра СОС за Јабланички округ.

ПРЕДСЕДНИШТВО СОС ПОДРЖАЛО ШТРАЈК

Данас је у просторијама Синдиката образовања Србије у Београду донета одлука којом се подржава штрајк упозорења Уније СПРС, заказан за 30. мај 2013. године и прецизира листа захтева према Министарству. Председништво је заседало у пуном саставу а све одлуке донете су једногласно.

Штрајк упозорења спровешће се на начин који је већ раније најављен, што значи да у четвртак 30.5.2013. године у школама  неће бити одржан први час у првој и другој смени. 

Синдикат образовања Србије овим потезом жели да стави до знања Министарству да као највећи синдикат просветних радника у Србији сматра да је одсуство слуха Министарства за реалне и разложне захтеве просветних радника недопустиво и да овом приликом само опомиње да просветни радници неће дозволити игнорисање и бахато опхођење од стране Министарства.

ОДЛУКУ И ЛИСТУ ЗАХТЕВА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

ШТРАЈК?

Последњих месеци репрезентативни синдикати у просвети, по ставовима и захтевима према ресорном Министарству, постигли су висок степен јединства и слагања. Ово свакако представља тренд који треба неговати и не дозволити да лидерске несугласице, којих је просветни народ сит, покрену кола низбрдо. На састанку који је у Министарству одржан пре месец дана и на ком су представницима репрезентативних синдиката представљени предлози за измену Закона о основама система образовања и васпитања, синдикати су имали једнаке ставове и аргументоване примедбе. Ипак, готово да ништа од тога није прихваћено.

Синдикат образовања Србије у петак, 24. маја има заказану редовну седницу Председништва и на тој седници ће се одлучити о начину протеста због игнорисања од стране Министарства.

Чланови на територији Јабланичког округа биће правовремено обавештени о свим појединостима.

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ПОКРЕНУО ПРОВЕРУ ПОДАТАКА У ПИО ФОНДУ

Како годинама запослени у просвети имају огромне проблеме приликом одласка у пензију и доживљавају вишемесечно  мрцварење од шалтера до школе и назад небројено пута. Како би се прикупили сви подаци и извршило повезивање и утврђивање стажа, Регионални центар је покренуо акцију превентивног ажурирања података.

У последње време више наших колега указивало је на постојање овог проблема и тражило помоћ синдиката. Највише проблема  пријављено је из општине Медвеђа. Данас је са надлежнима из ПИО фонда – филијале у Лесковцу договорено да се за све школе у округу чије су синдикалне организације у саставу СОС уради листинг и сачини списак података који недостају. Синдикат ће затим проследити школама појединачне листе, па треба веровати да ће се до краја јуна попунити евиденција по овом пресеку.

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА

Данас је у кабинету начелника Градске управе за финансије града Лесковца одржан састанак начелника ове управе Далибора Тричковића, начелнице Градске управе за друштвене делатности Сузане Станковић-Илић и председника Регионалног центра СОС Александра Ничића. Састанак представља наставак преговора које је синдикат започео са градом, али и покушај да се реше могући проблеми који су могли настати да је била испуњена најава да ће се школама забранити одбијање задужења запослених по основу административних забрана посредством рачуноводствене службе.

Наиме претходних дана директори школа добили су најаву од стране Сузане Станковић-Илић да ће се ова пракса укинути. Проблем је у томе што по основу провизија за ове трансакције град троши око 6 милиона динара на годишњем нивоу, а рачуноводствени радници немају законску обавезу да раде тај посао. Такође има школа у којима се овакве обуставе уопште не обрађују, па је свака трансакција према њима далеко исплативија јер сва трансверна средства могу у целости бити употребљена за одређену намену. Школе код којих је висина трошкова платног промета и преко 30.000 динара месечно, добијају „окрњене“ трансакције, тако да никада не могу у потпуности реализовати плаћања за која се средства пребацују.

Председник синдиката је упозорио да би оваква мера изазвала велики социјални бунт јер је „живот на рате“ наша реалност и да је, у многим случајевима где је просветарска плата једини извор прихода за целу породицу, незамисливо преживети без ове погодности. Такође је јасно да би се овим потезом потенцирала нејднакост буџетских корисника. Познато је и да у  осталим општинама округа локалне самоуправе не посежу за сличним мерама.

Како је једна од тема дијалога града и синдиката и почетак исплате путних трошкова запосленима без незаконитог „лимита“ од 4 километра, односно признавање права на сопствени превоз за све запослене у просвети, начелник управе за финансије је упозорио да трошкови платног промета односе половину средстава која би била довољна за путне трошкове на годишњем нивоу.

Председник синдиката није се противио проналажењу решења да запослени учествују у плаћању таксе платног промета уколико се задржи принцип да обуставе иду системски, посредством рачуноводствене службе. Ова такса иначе износи 68 динара по налогу за износ мањи од 3.000 динара. Наравно евентуално пронађено решење могло би се имплементирати ако у пакету буде договорен и одобрен сопствени превоз. Закључак по овим питањима је да се у наредних месец дана ради на тражењу најбољих решења а да до тада, односно до постизања договора са синдикатом, нема промена и да се обуставе раде на исти начин.

Потписивање ПКУ за ПУ „Вукица Митровић“ долази коначно у завршну фазу. Надлежни у граду су прегледали текст који је усаглашен између синдиката и управе предшколске установе и констатовано је да у правном смислу нема ничега спорног. Начелник управе за финансије затражио је још неколико додатних докумената, након чега се ПКУ може потписати. Допуна материјала извршиће се у наредних недељу дана од стране синдиката, а следећи састанак је договорен за 10. јун.

САРАДЊА СА СУБОТИЦОМ

Након посете чланова Председништва СОС нашем центру, представници Покрајинског одбора позвали су нас да учествујемо на традиционалним спортским играма просветних радника Војводине које се 8. пут организују у Суботици. Такмичарски део реализован је у суботу 18. маја, а претходног дана представници региона, покрајине и гости из Мађарске учествовали су на саветовању о систему финансирања по броју ученика. Саветовање је организовано у суботичком Већу Савеза самосталних синдиката а тему је презентовао Раде Ерцег.

За време посете наше делегације разговарало се о међусобној сарадњи и посетама поводом значајнијих догађаја, што би требало да допринесе размени искустава и бољој координацији и подршци на нивоу синдикалног деловања у Републичком одбору.

Боје Регионалног центра Лесковац у такмичарском делу бранили су Зоран Николић и Петар Стојановић из ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца, који су на градским играма показали завидне резултате у стоном тенису. Наша екипа је у јакој конкуренцији освојила четврто место.

 

РЕАЛИЗОВАНО ПУТОВАЊЕ ДО ОХРИДА

Сектор за спорт и рекреацију Регионалног центра Лесковац  Синдиката образовања Србије организовао је тродневну ексурзију до Охрида за чланове Синдиката образовања од 27.04. до 29.04.2013. године. Путовање је реализовано посредством туристичке агенције „Плутон турс“. Међу путницима нашле су се наше колеге из Власотинца, Црне Траве и Лесковца.

На ексурзију су кренуле и чланице председништва Секције жена и Регионалног центра синдиката образовања за Јабланички округ са циљем да се успостави међународна сарадња са Регионалним центром синдиката образовања и науке у Охриду.

Охрид је оправдао сва наша очекивања природним лепотама, историјским знаменитостима, богатством манастира, климом и локалним гостопримством. Захваљујући прелепом времену, доброј организацији и локалном водичу, план и програм екскурзије је у потпуности реализован на задовољство свих путника. Синдикалци су посетили Стари град Охрид и у њему цркве св. Јован Канео, св. Софија, св. Климент Охридски, Самоилову тврђаву, манастир св. Наум, Биљанине изворе, и Цитy Мал у Скопљу. Посебан ужитак је било крстарење бродом по Охридском језеру, као и македонско вече у етно ресторану са охридским специјалитетима уз њихову националну музику.

Успостављен је контакт са представницима Председништва Регионалног центра Охрид за образовање и науку на челу са председником Ацом Речковским. Наша делегација наишла је на врло срдачан пријем и сусрет на којем је започета  међународна сарадња између два Регионална центра синдиката образовања. Договорено је да се Регионални  центри  побратиме, потпишу споразум о међународној сарадњи, сарадњи Секција жена, изради заједничких пројеката и размени искустава. У конструктивним разговорима, уочене су сличности и разлике у системима образовања у Македонији и Србији, као и у раду синдиката. Следећи сусрет је заказан за крај августа на обострано задовољство.

Обзиром да је македонско образовање кренуло раније са реформама, из њиховог искуства сазнали смо да нас не очекује епохални едукативни рад са ученицима, већ велики административни намет којем очигледно нигде нема краја. Наиме, просветни радници у Македонији су свакодневно у обавези да писаним и електронским путем бележе сваки одржани час са коментарима и запажањима, као и активности сваког ученика појединачно. Наставници се често екстерно оцењују како од стране Министарства просвете, тако и од стране родитеља и ученика. Уколико се екстерном евалуацијом испостави да је ученик оцењен са две оцене више или мање од добијене на тестирању, предметни наставник је у обавези да иде на саветовање код републичког инспектора. Уколико се то понови, добија отказ. Синдикат образовања у Македонији је, због свега наведеног,  изузетно незадовољан оваквом реформом која није дала видљиве резултате у побољшању квалитета образовања. Ипак истрајном  борбом они су успели су да укину инклузију, која је додатно оптерећивала рад наставника.

Пуни лепих утисака, како радних тако и туристичких, богатији за нова иксуства, сазнања и пријатељства, напустили смо древни Охрид. Са надом и жељом да ће сарадња заживети, са нестрпљењем очекујемо крај августа.

Потпредседница Савић Марија

Председница Секције жена Баба -Алић Ајша