УСВОЈЕНИ ЗАКОНИ О ОБРАЗОВАЊУ

Данас су усвојени закони о образовању који ступају на снагу 8 дана након објављивања у Службеном гласнику и примењиваће се од школске 2013/2014. године.

Нове законе можете преузети овде:

СТРЕПЊЕ КОЛЕКТИВА ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“

Да ли ће Град Лесковац и Школска управа Лесковца заиста решити вишедеценијску сегрегацију Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“ ???

Синдикална организација ОШ „Петар Тасић“ је охрабрена закључцима и одлукама са састанка директора основних школа града Лесковца поводом вишедеценијског проблема  сегрегације Ромске деце у Основној школи „ Петар Тасић“ у Лесковцу.

Састанак је одржан 03.06.2013. године у сали Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу. Ово је био трећи састанак под окриљем Града Лесковца, а све на иницијативу директора ОШ „Петар Тасић“. Синдикат ОШ „Петар Тасић“ се активно укључио у решавање овог проблема јер је чланство синдиката школе на последња два заседања одлучило да да све своје  људске ресурсе и капацитете ради помагања у решавања горућег друштвеног и градског проблема – Образовне сегрегације Ромске националности.  Састанку су присуствовали начелник Градске управе за друштвене делатности, начелник Школске управе, републички просветни инспектор, шеф кабинета градоначелника, шеф кабинета помоћника градоначелника, председник синдиката ОШ „Петар Тасић“, председник школског одбора ОШ „Петар Тасић“ , два представника колектива ОШ „Петар Тасић, председник Одбора  Јабланичког округа  Синдиката образовања Србије и директори осам градских школа.

Председник Синдиката ОШ „Петар Тасић“ мр Ивица Поповић, председник школског одбора и представници колектива су задовољни протеклим састанком у свим његовим сегментима. Овај став је из разлога што су, након деценијске сегрегације Ромске деце у нашој школи, по први пут нова Градска структура, Школска управа града као и републички просветни инспектор, дефинитивно одлучили да организовано и системски стану на пут деценијске небриге Града у решавању сегрегације Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“. Због деценијске небриге предходних Градских власти, који су  „под тепих“ стављали опасан друштвени и градски проблем , ОШ „Петар Тасић“ је дошла у ситуацију да постане чисто Ромска школа. Последњих шест година редовно се признају два чисто ромска оделења у први разред и једно мешовито национално оделење. Из године у годину, то је једино мешовито оделење, има све мање и мање српске деце. Ове школске године је уписано само пет ученика српске националности, а за наредну 2013-2014 годину се није уписало нити једно дете српске националности. Чињеница је да са реона школе има  четрдесет детета српске националности и двадесет и пет детета ромске  националности за упис у први разред школске 2103-2014 године. Тренутно је тестирано свега седамнаест Ромске деце и ниједно Српско дете. Небрига бивших Градских власти је достигла очигледни врхунац у пропадању једне, некада давно, успешно – срећне и угледне вишенационалне градске школе.

На срећу, нова Градска власт, друштвене структуре града, Школска управа и републички просветни инспектор су услишили молбе директора наше школе, запослених у школи, Синдикат школе, и ушли у процедуру и поступак  решавања овог градског и друштвеног  проблема.

На поменутом састанку Града, у решавању проблема сегрегације Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“,  ДОНЕТЕ СУ ОДЛУЧНЕ ОДЛУКЕ у решавању овог проблема наше школе.

 ОДЛУКЕ

1. Директори свих основних школа треба да доставе Републичкој просветној инспекцији спискове тестиране и уписане деце, са ЈМБГ и адресама родитеља, до 04.06.2013. године у 12h.

2. Директори школа, у року од 5 дана, морају да обавесте родитеље који су поднели захтев за упис ученика са друге територије,  да нису у могућности овог момента да упишу њихово дете, до формирања одељења и да их упуте у школу којој територијално припадају.

3. Директори се обавезују да неће тестирати и уписати ниједно дете које не припада школи по рејонизацији.

4. Деца могу бити уписана после формирања одељења ако су испуњени услови, али не преко законски одређеног броја.

За напред наведене одлуке гласалo je 12 присутних, а троје присутних (Јовица Марјановић, Илија Ђорђевић и Светислав Прокопијевић) су били уздржани.

Синдикат ОШ „Петар Тасић“ ће максимално пратити активности и реализацију донешених Одлука. Акциони план Синдиката ОШ „Петар Тасић“ се састоји у следећем:

  1. Преузимање спискова молби родитеља деце са реона наше школе, од републичког инспектора и начелника Школске управе, који желе да упишу своју децу у околне школе,
  2. Иницијатива Синдиката школе да Град Лесковац организује састанак са поменутим родитељима, ради презентовања стратегије Града према школи „Петар Тасић“
  3. Иницијатива Синдиката школе да се уради системска позитивна медијска кампања Града Лесковца према нашој школи.
  4. Иницијатива Синдиката школе да Полицијска управа града Лесковца провери сваки фиктивни  покушај родитеља да мења место пребивалишта ради уписивања своје деце у околне школе.

Синдикат ОШ „Петар Тасић“ стрепи да ће донешене Градске Одлуке бити изигране, као и предходна усмена обећања прошлих градских власти . На потезу је Град Лесковац, Школска управа, републички просветни инспектор да докажу своју искреност у својим  позитивним „Одлукама“ за решавање образовне сегрегације деце Ромске националности у ОШ „Петар Тасић“.  

 председник синдиката

 мр Ивица Поповић

ПРОЦУРИЛО…

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Разлог за померање полагања теста из математике на завршном испиту за ученике основних школа за среду 19.6.2013. године, представља још један доказ безглавог функционисања Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Претходних месец и више дана, просветна јавност је подигнута у стање приправности, извођењем силних обука за дежурне наставнике, за супервизоре, за прегледаче и директоре школа, а све у циљу постизања веће контроле исправности резултата тестирања на завршном испиту. Након поменутог малтретирања запослених и спровођења обуке, која је документована јучерашњом ружном сликом и практичним упоређивањем наших ученика са затвореницима, са врха система дешава се сраман пропуст. Завршни  испит у 2013. години очигледно је нерегуларан. Његову регуларност неће учврстити ни резервни тест из математике заказан за сутра, нити ико може гарантовати регуларност теста из српског језика који је рађен јуче.

Због  оваквог поигравања са ученицима, родитељима и просветним радницима и посредно целом нацијом, због потпуног игнорисања вишегодишњих реалних и образложених захтева просветних радника са циљем измена предлога закона и због вишегодишњег урушавања система образовања и васпитања, Регионални центар Лесковац Синдиката образовања Србије захтева од ресорног министра Жарка Обрадовића да хитно поднесе оставку.

ЈОШ ЈЕДНА РАДНА НЕДЕЉА

После успешног штрајка упозорења који је на територији Јабланичког округа подржан у 40 школа, многе школе јавиле су се и тражиле присуство делегације нашег синдиката како би им биле разјашњене недоумице везане за систем финансирања по броју ученика и примену Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.

Делегација Регионалног центра у последњих десет дана обишла је Пољопривредну школу у Лесковцу, ОШ „Десанка Максимовић“ у Грделици, Средњу школу у Грделици, ОШ „Јосиф Костић“ у Лесковцу и ОШ „Вук Караџић“ у Лесковцу. Грделичким школама дониране су беле табле, присутне колеге биле су у могућности да поставе и добију одговоре на многа спорна питања, а после сваког састанка подвучена је потреба да делегација синдиката чешће обилази школе – чланице.

До краја јуна планиране су посете у још неколико школа, а Регионални центар по плану посета треба да до краја календарске године својим присуством испоштује сваку општину на својој територији.

ЗАВРШЕНЕ ДРУГЕ ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ И ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА СОНК – ОХРИД

У петак, 7. јуна 2013. године Регионални центар Лесковац дочекао је делегацију Регионалног одбора за Охрид Синдиката за образовање, науку и културу Македоније. Делегацију је до просторија синдиката спровела мото-патрола Полицијске управе Лесковац којој се захваљујемо на сарадњи.

По доласку, представници регионалних центара синдиката обе државе усагласили су текст споразума, договорили се о покретању иницијативе стварања стратегије заједничког синдикалног деловања Балканских земаља и дефинисали протокол потписивања споразума.

У 19 часова у ресторану „Парк“ у Лесковцу почела је Свечаност, организована за крај наставне године, на којој се по плану рада Регионалног центра додељују признања најуспешнијим екипама спортских сусрета. Присуствовало је око 250 просветних радника са територије Јабланичког округа, углавном из школа које су учеснице игара. Својим присуством, свечаност су увеличале и многобројне званице. Представници Синдиката образовања Србије, Синдиката за образовање, науку и културу Војводине, Школске управе Лесковац, српско-македонског друштва „Илинден“, директори школа и остали гости, уживали су у програму и предивној забави. Још једном, Регионални центар је допринео ширењу позитиве и пријатељства међу запосленима у образовним установама.

Најпре се приступило свечаном потписивању СПОРАЗУМА О ПРИЈАТЕЉСТВУ И САРАДЊИ, којим су председник Регионалног одбора Охрид СОНК Македоније Аце Речкоски и председник Регионалног центра Лесковац СОС Александар Ничић озваничили започету сарадњу, а затим су најуспешнијим екипама спортских сусрета додељени пехари и признања. Свеукупни победник ДРУГИХ окружних спортских игара је Економска школа Лесковац.

На овогодишњим Спортским сусретима просветних радника Јабланичког округа учествовало је 120 екипа из 24 школе а такмичења су организована у 9 спортских дисциплина на општинском и окружном нивоу. Такмичења су трајала од марта до краја маја, распоређена по дисциплинама и нивоима а одржавана су сваког викенда.

БОРБА ПРОТИВ СЕГРЕГАЦИЈЕ ИЛИ…?

Данас је у Центру за стручно усавршавање одржан састанак, представника градских структура, Школске управе Лесковац и директора 8 основних школа (ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „Петар Тасић“, ОШ „Вожд Карађорђе“, ОШ „Васа Пелагић“, ОШ „Трајко Стаменковић“, ОШ „Коста Стаменковић“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Јосиф Костић“). Сасатанак је одржан на иницијативу директора и наставника ОШ „Петар Тасић“. Циљ састанка, који се у овом саставу организује по трећи пут, је спречавање сегрегације у школи „Петар Тасић“.

Састанку су присуствовали и представници запослених из школе „Петар Тасић“, као и председник Регионалног центра СОС, коме се у петак захтевом за заштиту обратила делегација ове школе.

Регионални центар Лесковац, сагледао је реалну затечену ситуацију и Дописом се данас обратио Граду. У допису се истиче анализа чињеничног стања, као и предлози активности  које би по мишљењу синдиката требало покренути. 

ОВАЈ ДОПИС МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

Након бурне дискусије, директорима који су тестирали или уписали децу са територије других школа запрећено је могућношћу разрешења!  Синдикат се противи свакој репресивној мери која нема законско утемељење! Уместо да се створе услови за једнак третман деце у реону сваке школе и да се родитељима деце са реона ОШ „Петар Тасић“ усмереном активношћу покаже спремност да ова школа има реалну будућност као мултиетничка, посеже се за неким, по нашем мишљењу, непримереним решењима.

Директори школа су добили рок од 5 дана да обавесте родитеље деце са реона других школа, који су правовремено поднели захтеве за упис, да нису у могућности да изврше упис до формирања одељења. Мишљења смо да се циљањем у погрешну мету неће доћи до решења. Видећемо како ће се овај процес одвијати.

Став синдиката, који је представљен Граду, сачињен је тако да се потенцира реална могућност спречавања сегрегације али се родитељима у коначном исходу не ускраћује могућност избора школе. Свака друга опција у основи представља изврдавање Закона.

 

ПРОБЛЕМИ СА АДМИНИСТРАТИВНИМ ЗАБРАНАМА У ЛЕСКОВАЧКИМ ШКОЛАМА

Иако је на састанку, који је одржан прошлог четвртка са представницима Града, договорено да се до проналажења одрживог решења настави плаћање провизије платног промета по основу административних забрана запослених, неколико дана касније директорима школа пренето је усмено упутство да обуставе праксу процесуирања овог начина одложеног плаћања за запослене.

Регионални центар подржава оправданост незадовољства запослених и са тим у вези у петак, 31.5.2013. године начелницима Градских управа за финансије и за друштвене делатности прослеђен је упозоравајући допис.

ОВАЈ ДОПИС МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

Истовремено је затражена подршка и од директора школа:

„Поштовни, 

Обавештавам Вас да је најављена мера Градске управе за друштвене делатности која се односи на непризнавање трошкова платног промета по основу административних забрана запослених, а која Вам је за сада само усмено саопштена, наишла на оправдано огромно незадовољство запослених због неједнаког третмана буџетских корисника у граду и својеврсног додатног омаловажавања просветних радника у време ниског животног стандарда. Сами сте свесни да школе на годишњем нивоу добијају само око 30% гарантованих буџетских средстава и да је стрпљење запослених у вези са потраживањем заосталих обавеза и даље на високом нивоу. Зато Вас молим да дате допринос у заштити права запослених по основу поменутог проблема. У прилогу Вам шаљем допис који је јутрос прослеђен надлежнима у Граду. О даљим реакцијама Синдиката бићете благовремено обавештени.

Срдачан поздрав,
Александар Ничић“