РАСПОРЕЂИВАЊЕ ВИШКОВА ЗА ГРАД ЛЕСКОВАЦ

Састанак на коме ће се распоређивати технолошки вишкови за град Лесковац одржаће се у петак, 30. августа 2013. године у 9 часова у ТШ „Раде Металац“ у Лесковцу. Школска управа Лесковац данас је проследила комплетне податке вишкова и слободних радних места. На овом састанку биће узети у обзир и технолошки вишкови и слободни часови из осталих општина.

ЛИСТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

ПОЧИЊЕ РАСПОРЕЂИВАЊЕ ВИШКОВА

Данас је Регионалном центру од стране Школске управе Лесковац прослеђен позив да наши делегирани представници присуствују састанцима на којима ће се вршити распоређивање технолошких вишкова.

За сутра, 28. август заказана су два одвојена састанка. У 10 часова распоређиваће се вишкови са територија општина Лебане и Медвеђа, а у 10:30 вишкови са територија општина Бојник, Власотинце и Црна Трава. Уз позив нам је прослеђена и листа која приказује преглед вишкова и потреба – али само за поменуте општине.

ОВУ ЛИСТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

Како нам је саопштено из Школске управе, састанак са директорима лесковачких школа по овом питњу биће заказан за петак или суботу, а листа слободних радних места биће доступна дан пре састанка.

Овакво поступање Школске управе Лесковац представља заокрет у досадашњем опхођењу према просветним радницима, јер су транспарентни подаци до сада помогли у спречавању разних покушаја кршења Закона. Регионални центар Лесковац је претходних дана прикупио податке са терена и спреман је да укаже на сваку неправилност која буде уочена. Листе које смо данас добили анализиране су и упоређене са постојећим подацима којима располаже синдикат. По свему судећи, просветна инспекција ће бити веома заузета ове јесени.

ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ОРГАНА СИНДИКАТА

У петак, 23. августа 2013. године одржане су седнице Комисије за доделу помоћи, Председништва ОЈОСОС и Одбора Јабланичког округа СОС. 

На седници Комисије за доделу помоћи усвојен је Правилник о додели помоћи који би требало да обезбеди једнак третман за све кориснике финансијске помоћи из средстава Регионалног центра. У међувремену је ова Комисија имала неколико састанака на којима је разматрала пристигле захтеве, али у складу са Правилником о материјално-финансијском пословању Одбора. Како је пракса за кратко време показала да овај акт није довољан, председник је Комисији дао рок да у току лета сачини посебан правилник по коме ће се надаље радити. Усвојени Правилник биће јавно доступан и на нашем сајту после 1. септембра.

На седницама Председништва и Одбора расправљало се о актуелним проблемима, делегирани су чланови који ће пратити предстојеће распоређивање технолошких вишкова, постигнут је договор око формирања репрезентације Регионалног центра на републичким спортским сусретима, верификовани су мандати новим члановима и донете важне одлуке.

У вези са насталим проблемом који је градска власт проузроковала одбијањем да исплаћује износ платног промета по основу административних забрана запослених, Одбор је донео одлуку да, након краћег рока за повлачењем поменуте градске одлуке, који ће се упутити надлежнима у граду Лесковцу, покрене тужбе за исплату путних трошкова свим запосленима на територији Града. Уколико до овога дође школе на територији града Лесковца могле би да буду финансијски блокиране дужи временски период, јер је висина дуговања према просветним радницима по овом основу двадесетоструко већа од новчаних средстава које Град покушава да уштеди овом приликом.

Неприхватање приступница 28 нових чланова СОС од стране председника синдикалне организације у Дому ученика средњих школа у Лесковцу, што представља проблем који се протеже од 28. јуна ове године, био је разлог дуже полемике на седници Одбора. На основу свих дописа које је председник ове синдикалне организације упутио разним структурама, констатовано је да постоји више повреда Статута СОС и да се неприхватањем нових чланова евидентно наноси штета Синдикату образовања Србије. Из наведених разлога, Одбор је у складу са Статутом донео одлуку да се Председништву СОС и Републичком одбору проследи предлог за изрицањем мере искључења из чланства СОС Братислава Ристића, председника синдикалне организације Дома ученика средњих школа у Лесковцу.

ШТРАЈК У ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“

Претходне недеље, актуелна ситуација нерешавања сегрегације у ОШ „Петар Тасић“ дошла је до усијања, када се након низа нереализованих састанака и поред позива надлежним институцијама, колектив ове школе одлучио да најави штрајк! Штрајк је најављен као штрајк упозорења у трајању од једног сата у свакој смени 2. септембра. Уколико у међувремену не уследи реакција и не дође до договора са надлежним органима, запослени су запретили да ће ући у једнодневни штрајк 9. септембра, поштујући минимум процеса рада.

ОДЛУКУ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ!

О овоме је информисан Регионални центар СОС Лесковац, као и Синдикат образовања Србије. Штрајкачки одбор ОШ „Петар Тасић“, након објаве штрајка,  затражио је од виших синдикалних инстанци да се одреде о њиховој одлуци. Председник Регионалног центра данас је доставио свој став штрајкачком одбору, а став СОС-а се очекује након предстојећих седница Председништва и Републичког одбора.

СТАВ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ!

ПРОШИРЕНА ЛИСТА АЛИ И ДАЉЕ БЕЗ СЛОБОДНИХ ЧАСОВА

Данас је Школска управа Лесковац школама у округу проследила и најављену проширену листу, међутим и она не садржи табелу слободних часова. Напомињемо да листе које објављујемо нису званично прослеђене синдикату, већ их добијамо посредством школа.

У смислу поштовања ПКУ, председник Регионалног центра упутио је допис начелнику Школске управе у коме се тражи да синдикату буду прослеђени сви релевантни подаци како би синдикат на време извршио анализу података, њихово упоређивање са подацима који пристижу са терена и како би били спремни за седницу на којој ће се распоређивати технолошки вишкови.

ПРВА ЛИСТА ВИШКОВА ЗА 2013/14. ШКОЛСКУ ГОДИНУ

Данас је школама у Јабланичком округу прослеђена прва прелиминарна листа технолошких вишкова. На овој листи не налазе се они радници чије школе до данас Школској управи нису проследиле потпуну документацију (решења, записник комисије, бодовну листу из школе…), нити се налазе радници који су се налалазили на прошлогодишњој листи а нису успели да пронађу никакав ангажман. Школама је дат рок да до понедељка, 19.8.2013. године допуне податке који недостају, како би се формирала коначна листа вишкова. Коначна листа садржаће и колеге које прошле године нису преузете.

Примећујемо да ексел документ који садржи листу, ове године по први пут не садржи попуњене табеле у другом, трећем и четвртом радном листу где смо последњих година могли да пронађемо податке о слободном радним местима, као и податке о запосленима који ће у току године отићи у пензију.

Синдикат ће наредних дана указати на овај пропуст и званично затражити поменуте податке. Уколико нема званичне табеле слободних часова, или се ови подаци не проследе на време синдикату, састанак на коме ће се вршити распоређивање вишкова неће имати регуларни оквир јер ће праћење и контрола распоређивања бити немогући. Надамо се да се ипак ради о случајном пропусту и да ће се до одржавања састанка решити сви уочени проблеми.

ЛИСТА ВИШКОВА 15.08.2013.

ОБАВЕШТЕЊЕ

У складу са дописом Школске управе Лесковац, директори школа са територије Јабланичког округа имали су обавезу да до 5. августа доставе податке о слободним радним местима, радницима који ће отићи у пензију и радницима за чијим радом делимично или потпуно престаје потреба. Сазнајемо да до данас велики број школа није доставио тражене податке, али то и није толико спорно, имајући у виду да је законом прописано да се ови подаци доставе до 15. августа.

Ове године  “Листа технолошких вишкова“ неће садржати оне раднике чије копије решења не буду достављене Школској управи. Наиме, од директора школа затражено је да уз списак запослених радника који губе део норме у прилогу доставе и копије решења која то потврђују.

Седница на којој ће се вршити распоређивање вишкова одржаће се између 29. и 31. августа, након што се заврши други уписни круг и буде известан број формираних одељења. У међувремену ће бити делегирани чланови нашег синдиката који ће пратити овај процес. Прва прелиминарна листа која буде оформљена и спремна за седницу, биће објављена на нашем сајту.

Регионални центар почиње са радом 12. августа, тако да колеге које имају било какве примедбе на поступак бодовања у школама могу да се обрате како би правовремено реаговали.

ТРЕСЛА СЕ ГОРА…

И поред помпезне најаве да ће се проблем образовне сегрегације ученика решити, шест месеци након започете кампање све је извесније да нема конкретних резултата. Синдикат образовања Јабланичког округа у једном тренутку укључио се у ову причу, подстакнут захтевом чланова ОШ „Петар Тасић“, и истакао чиниоце и могућности за решавање овог проблема. Међутим, надлежни у релевантним институцијама кренули су неким другим путем. Путем којим се очигледно не стиже нигде.

Наше колеге из ОШ „Петар Тасић“ у Лесковцу настављају да указују на постојећи проблем, јер су они свакако најсвеснији сегрегације. Свакодневно се сусрећу са том чињеницом и последицама које остатку јавности нису блиске. Из тог разлога у четвртак је Синдикална организација ОШ „Петар Тасић“ издала саопштење за јавност.

Регионални центар ће, као што смо већ и најавили, подржати свако решење надлежних структура које је у складу са Законом.