ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА ДОГОВОР

Данас је у просторијама Градске управе за финансије одржан састанак између начелника ове управе Далибора Тричковића и председника Регионалног центра за Јабланички округ Синдиката образовања Србије Александра Ничића, на којем је разматран предлог Протокола који ће бити потписан до краја октобра, након што надлежне градске службе прибаве релевантне податке и направе анализу укупних трошкова према основним и средњим школама на подручју града по тачкама које Протокол предвиђа.

Прибављање ових података неопходно је због прецизирања поједних тачака Протокола и због планирања дела буџета Града за 2014. годину који се односи на финансирање основних и средњих школа.

Овим Протоколом требало би да се дефинишу начин и датум почетка исплате путних трошкова за све запослене у основним и средњим школама, укључујући и сопствени превоз и могућности избора истог; крајњи рок за исплату јубиларних награда за 2013. годину; датум почетка и континуиране рате за исплату заосталих дуговања Града према просветним радницима и начин за решење проблема обуставе финансирања трошкова платног промета везаног за административне забране.

Из разлога што је предлог текста Протокола, сачињен од стране Синдиката, у основи прихваћен али захтева и додатне анализе, као и због тога што по први пут надлежне градске власти преговарају са Синдикатом пре усвајања буџета са апострофираном жељом да трошкове по захтеву синдиката уврсте у буџет, Регионални центар за Јабланички округ Синдиката образовања Србије  привремено застаје са реализацијом одлуке Одбора од 23.08.2013.године а најкасније до 15. октобра 2013. године, до када ће се, по речима начелника градске управе за финансије, представници градских власти јавно огласити и прецизирати датум потписивања поменутог Протокола.

Уколико у наредних 15 дана потписивање Протокола буде опструирано и доведено у питање на било који начин, или Град инсистира да делови Протокола буду измењени на начин који оштећује просветне раднике, Регионални центар за Јабланички округ Синдиката образовања Србије ће хитно поступити по одлуци Одбора од 23.8.2013. године без даљег одлагања.

РАТ ЗА РАТЕ

Откако је директорима основних и средњих школа на територији града Лесковца крајем маја саопштена одлука да Град више неће финансирати трошкове платног промета по основу административних забрана запослених, започели су нови проблеми за запослене који су кулминирали почетком нове школске године. У почетку је мали број директора школа почео да примењује усмену препоруку Града, али већ од 2. септембра у примени ове одлуке учествује огромна већина директора школа. Синдикат је од почетка у сталном контакту са Градом и на многе начине указао на бесмисао ове мере укључујући и образложења.

Право питање за надлежне градске структуре је процена позитивности примене предложене мере. Наиме, ако се узме у обзир да се ради о веома дискриминативној и непопуларној мери а да је могућа уштеда по овом основу 2 до 3 милиона динара на годишњем нивоу,  јасно је да ће иритација око 2 хиљаде просветних радника сасвим сигурно нанети много већу штету владајућој градској структури, ако не пре, онда на следећим изборима.

Неописиво је осећање просветног радника коме продавачица у супермаркету наглашава „статус грађанина трећег реда“ обавештавајући га да „за просветаре више не важе потврде и административне забране“. Невероватно је и то да онај ко је осмислио овакву меру није имао у виду да се таква мера не примењује нигде у Србији, да се не примењује у осталим општинама нашег округа, али и да сви остали буџетски корисници на територија града Лесковца уживају могућност трговине „на рате“. Такође су нереални износи које су представници Града помињали као трошак по овом основу. Најпре је речено да се ради о 12, а затим 6 милиона динара годишње. Колико год да ти трошкови износе (а синдикат има обрачун процене), они су последица начина обрачуна и исплате зараде за просветне раднике у основним и средњим школама на који никако нису утицали сами просветни радници већ је то решење државе. И наравно, уместо да се решење проблема тражи тамо где је проблем настао, неко покушава да „уштеди“ ломећи кичму недужних. А када већ помињемо дугове, треба истаћи да су просветни радници једини буџетски корисници којима се не исплаћују многе Законом гарантоване обавезе. Као да је већ устаљена пракса деградирања просветних радника постала редовна процедура и од нас се, чак љутито, стално тражи да покажемо сажаљење, разумевање, одустајање од потраживања припадајућих обавеза и да се мирно одричемо људских и законских права, односно себе самих.

У складу са одлуком са 19. седнице Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије председник Регионалног центра СОС, током претходне недеље упутио је обавештење о одлуци синдиката надлежним градским структурама, директорима школа и председницима Синдикалних организација. По договору на нивоу Председништва, реакција Града и повлачење ове мере чека се најкасније до 27. септембра. Ако не дође до позитивног решења, од 30. септембра кренуће судска наплата путних трошкова посредством правне службе Регионалног центра.

По најави начелника Градске управе за финансије, почетком следеће недеље одржаће се састанак представника нашег синдиката са градоначелником на ком треба да се разговара о овом и другим проблемима везаним за раднике у просвети. У Регионалном центру Лесковац извршена је анализа трошкова платног промета која доказује да су износи о којима месецима говоре представници Града нетачни. Анализа је урађена на основу извода једне школе у центру града која спада у ред школа које предњаче по броју административних забрана. Из анализе се види да су трошкови по основу административних забрана око 21% свих трошкова платног промета и да они месечно, у школи која има много обустава, не прелазе 10.000,00 динара. Узимајући у обзир ове податке урађена је још једна процена која потврђује да трошкови платног промета по спорном основу не могу бити већи од 3,5 милиона динара годишње, што је знатно мање и од 6 и од 12 поменутих милиона. Ако се овоме дода и чињеница да су трошкови платног промета по тарифи Трезора били нижи маја месеца кад је Град најавио“ меру штедње“, може се израчунати да према тада важећим тарифама ови трошкови на годишњем нивоу нису могли бити већи од 1,8 милиона динара.

Када се погледа структура буџета Града за 2013. годину, којим је за образовање издвојено 427.890.000,00 динара, од којих 171.156.000,00 за основне и средње школе, ако се за платни промет, јубиларне награде и путне трошкове утроши нешто више од 50 милиона годишње, значи да остаје довољно новца да свака школа може да буде дотирана са 330.000, 00 динара месечно! Свака уштеда од милион, два или три на рачун коже просветних радника у овој подели апсолутно нема оправдања! 

РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ЛЕСКОВАЦ ПОНОВИО ПРОШЛОГОДИШЊИ УСПЕХ

На II спортским играма Синдиката образовања Србије, које су на републичком нивоу од 13. до 15. септембра одржане на теренима хотела „Лепенски вир“ у Доњем Милановцу, Регионални центар Лесковац освојио је ПРВО МЕСТО у укупном пласману и проглашен СВЕУКУПНИМ ПОБЕДНИКОМ овогодишњих спортских сусрета.

На такмичењима је учествовало 25 екипа из целе Србије са више од 300 такмичара.  Наше колеге учествовале су у свим спортским дисциплинама у мушкој и женској конкуренцији. Репрезентација Регионалног центра формирана је у складу са Правилником окружних спортских игара и са 50 такмичара означена као најбројнија екипа на играма. Велики је број колега који су се додатно пријавили и самостално поднели трошкове котизације.

Такмичења су организована првог и другог дана сусрета и због великог броја пријављених екипа трајала до вечери. Бројност наше екипе показала се као стартна предност, а пожртвованост и ферплеј просветних радника Јабланичког округа довели су до остварења прошлогодишњег успеха. Екипа Регионалног центра Лесковац вратила се данас из Доњег Милановца као ПОБЕДНИК игара а наше просторије биће богатије за 10 новоoсвојених пехара.

ПОТПИСАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР У ПРЕДШКОЛСКОЈ УСТАНОВИ

Данас је приликом свечаног отварања вртића у Шарлинцу потписан Колективни уговор који ће на прецизнији начин штитити интересе радника у ПУ „Вукица Митровић“ у Лесковцу. Ово је прича која је започета још пре више од годину дана са представницима претходне владајуће структуре у граду. Променом власти после избора, кренуло се од почетка. У јануару месецу када је градоначелнику представљена платформа социјалног дијалога, једна од примарних ставки била је и потписивање овог уговора.

Након много чекања, гледајући са аспекта запослених у предшколској установи, али и услед много уложеног труда председнице синдиката у овој установи, и уз упорност и логистичку подршку Регионалног центра Лесковац СОС, данас је коначно на ово питање стављена тачка.

Колективни уговор потписан је од стране председнице синдиката у установи Ане Митровић, директорке установе Јасмине Ђорђевић и градоначелника Лесковца др Горана Цветановића.

ОБЈЕДИЊЕНА ЛИСТА

Након састанака на којима се вршило распоређивање технолошких вишкова, за општине Лебане, Медвеђу, Власотинце, Бојник и Црну Траву и посебно за град Лесковац, почело је преузимање запослених у складу са одлукама са ових састанака. Распоређивање се вршило под контролом представника Регионалног центра СОС.

За општину Бојник распоређивање је пратио Стеван Јовановић председник СО ТШ “Бошко Крстић“,  за општине Лебане и Медвеђа  Драгљуб Марковић председник СО ОШ “Вук Караџић“ и Ненад Митић председник СО ОШ „Сијарињска Бања“, за општине Власотинце и Црна Трава Звонимир Јовић председник СО ОШ „Свети Сава“ а за град Лесковац Ивица Станковић председник СО Хемијско-технолошке школе, Драган Стошић председник СО ОШ „Вожд Карађорђе“, Ајша Баба-Алић председница СО Пољопривредне школе и Марија Савић председницса СО Медицинске школе.

Током претходне недеље Школска управа Лесковац почела је да обједињује податке, односно да формира јединствену листу за Јабланички округ на којој треба да се нађу сва преостала слободна радна места и сви нерешени технолошки вишкови. Међутим школе не прослеђују ажурно информације о преузимању и копије споразума, па је слика и даље мутна. Школска управа је сачинила обједињену листу, али на њој се према нашим подацима налази стање које у потпуности не одговара чињеничном стању.

ОВУ ЛИСТУ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ! Црвеном бојом су приказани радници који нису преузети, плавом бојом они за које је пронађено привремено решење(рад на одређено време или нестручно ангажовање)  а црном бојом они који су преузети са листе.

ОД ЈЕДИНСТВА ЗА ШТРАЈК – ДО СВЕГА ШЕСТ ГЛАСОВА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ИСТОГ

Најављени штрајк упозорења Синдиката ОШ “Петар Тасић“, који је био заказан за  2. и 9.09.2013. године, ОДЛУКОМ  ЧЛАНСТВА СТАВЉЕН JE ВАН СНАГЕ.

На састанку чланства синдиката ОШ „Петар Тасић“ који је одржан 30.08.2013.године,  тајним гласњем  свега шест чланова се изјаснило за реализацију заказаног ШТРАЈКА  УПОЗОРЕЊА за 02.09.2013. и ШТРАЈКА ПО ЗАКОНУ за 09.09.2013. године.

Саопштење за јавност и медије о неступању у штрајк можете видети овде.

Председник синдиката ОШ „Петар Тасић“

Мр Ивица Поповић