БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ РЕГИОНАЛНОГ ЦЕНТРА НА ТЕРЕНУ

У претходном двомесечном периоду представници Регионалног центра били су активни по питању формирања нових Синдикалних организација, наставили обилазак терена и покренули нови круг плаћених семинара за школе – чланице. Приликом обиласка терена, представници Регионалног центра имали су прилику да поразговарају са члановима и да у директном разговору сазнају за бројне неправилности, као и да дају стручна упутства и појашњења везана за скоро усвојене законе.

Крајем септембра извршен је обилазак основних и средњих школа у Лебану, Медвеђи, Сијаринској бањи и Тулару. Овим школама дониране су беле табле и дистрибуиран је лист „Синергија“. У склопу ових посета започете су активности око оживљавања синдикалног деловања у основној школи „Радоје Домановић“ у Бошњацу, што је 13.11.2013. године резултирало оснивањем нове Синдикалне организацијe и избором руководства.

У току октобра посете су усмерене на општину Власотинце. Основне школе „Синиша Јањић“, „8.октобар“ и Гимназија у Власотинцу, као и основне школе у Доњој Лопушњи, Гложану и Шишави такође су добиле донацију од Регионалног центра у виду беле табле. Основна школа у Доњој Лопушњи је прихватила пројекат „Просветна мрежа“, па су посредством Регионалног центра менаџери Телекома недељу дана касније обишли ову школу. Том приликом отворена је могућност да се створе техничке могућности за увођење ЦДМА – линије,  јер је комуникација тамо крајње отежана.

На територији града Лесковца забележено је присуство седницама у Синдикалним организацијама „Дом ученика средњих школа“ и ОШ „Вожд Карађорђе“, где су члановима пружена тражена објашњења, а у Дому ученика је изабрано ново руководство па је синдикална организација за кратко време добила 40 нових чланова. Основним школама „Никола Скобаљић“ у Великом Трњану и „Вук Караџић“ у Великој Грабовници дониране су беле табле.

Теренски обиласци биће настављени, а по плану би требало да до краја године буду посећене општине Бојник, Црна Трава и још две школе у општини Власотинце.

До краја године планира се и други круг семинара које за школе чланице организује и финансира Регионални центар. Крајем новембра, по једног представника делегираће 32 школе из Јабланичког округа, а почетком децембра биће организован семинар за васпитаче ПУ „Вукица Митровић“, што ће на симболичан начин представљати поклон синдиката за дан установе.

МИНИСТАР ПРИСУСТВОВАО СЕДНИЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА

Седница Републичког одбора одржана је у Београду 1. новембра 2013. године. Поред чланова Одбора седници је присуствовао и нови министар просвете, науке и технолошког развоја др Томислав Јовановић. У уводном делу министар је говорио о актуелној ситуацији у образовању, а потом су чланови Одбора постављали питања која су најважнија за просвету у овом тренутку.

 

            Прво питање је било везано за реализацију завршног испита односно мале матуре око чега се воде полемике преко средстава јавног информисања. Министар је изјавио да је систем завршног испита уређен законом, да је Национални просветни савет поставио оквире и да Завод за вредновање израђује испитна питања. Од следеће године поред испита из матерњег језика и математике уводи се и испит из групе предмета у коме ће бити питања из физике, хемије, биологије, географије и историје. Министар је рекао да је његова основна дужност да се релизација испита спроведе на најбољи могући начин и да је тражио сарадњу и помоћ од још три министарства.

            На једно од најважнијих питања о увођењу модела финансирања запослених у образовању по глави ученика (пер капита) министар је одговорио да је сам термин неприхватљив, као и да он као министар неће прихватити тај систем.

 

            У вези са радно правним статусом запослених у образовању на Косову и Метохији министар је рекао да су запослени у образовном систему Републике Србије и да ће се наставити са финансирањем од стране државе као до сада.

            Председница Одбора делатности предшколских установа је поставила питање о звањима код запослених у предшколским установама, јер овај проблем није системски решен за све, као и потребу да се Уредба о коефицијентима измени. Министарство је дало акредитацију програма високошколским установама за дошколовање и зато је одговорно. Министар се сложио са тим и рекао да синдикат изврши пристисак на Владу да се то што пре заврши.

            У дискусији су истакнути и проблеми запослених у школама који су преотерећени бројним административним пословима на уштрб квалитета. Министар је рекао да је то проблем који врло често чује из школа и сматра да би се могао решити бољом употребом електронике, односно рачунара.

            Министар је рекао да ће од Владе и министра финансија тражити да што пре започну преговори о цени рада за 2014. годину са репрезентативним синдикатима у просвети. Такође, говорио је о проблемима које је затекао са исплатом отпремнина за запослене у просвети у Војводини, као и о јединственом случају да је државна средња школа из Новог Сада у стечају! Министар је разговарао са члановима Одбора око сат времена, а ту су била и средства јавног информисања.