ЗВАНИЧНА НАЈАВА ИСПЛАТЕ ТРОШКОВА СОПСТВЕНОГ ПРЕВОЗА

Данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана јавна расправа о предлогу буџета за 2014. годину. Први пут Синдикат образовања Јабланичког округа званично је позван на овакву дебату. На расправи је присуствовало око 70 грађана, представника НВО и јавних предузећа. Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и начелник Градске управе за финансије Далибор Тричковић пружали су појашњења у вези са предложеним буџетом који ће се сутра наћи на дневном реду Скупштине.

Председник Регионалног центра Лесковац СОС, Александар Ничић узео је учешће у расправи поставивши питања у вези са делом буџета који се односи на образовање. Примећено је повећање планираних средстава у односу на прошлу годину од 4,5% на 6,7% у односу на укупан буџет, па је председник Регионалног центра тражио појашњења у вези са наменом ових средстава, нагласивши све елементе једногодишњих преговора са представницима града, уз очекивања да ће најаве бити испоштоване. Градоначелник је нагласио намеру да односи са нашим синдикатом остану пријатељски, а начелник Градске управе за финансије је уз тражена објашњења најавио почетак исплате троошкова сопственог превоза за запослене у образовању у 2014. години. Он, такође, најаву потписивања Протокола са Регионалним центром Лесковац СОС није демантовао, али је то остало питање које се треба усагласити до краја године. У сваком случају гледајући предлог буџета, може се претпоставити да ће многа спорна питања која се провлаче десет година уназад, а о којима се последњих годину дана интезивно разговара између нашег синдиката и представника Града, почети да се решавају.

МЕЂУНАРОДНО ПОВЕЗИВАЊЕ ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

Везе које је Регионални центар Лесковац СОС почео да успоставља са суседима на међудржавном нивоу, почињу да се шире и продубљују у циљу сарадње просветних радника Балкана и у циљу неопходне размене искустава. У пропратним активностима поводом потписивања Споразума о сарадњи регионалних синдиката образовања Лесковца и Охрида у јуну месецу ове године, започети су разговори и о могућем братимљењу школа из ова два региона.

На почетку школске године договорено је братимљење ОШ „Светозар Марковић“ из Лесковца и ОШ „Ванчо Николески“ из Охрида, које је реализовано 12. децембра поводом Дана школе „Светозар Марковић“. Запослени у овој школи били су изврсни домаћини колегама из Македоније који су у Лесковцу провели 3 дана. У току посете, гостима је приказана презентација школе и града, размењени су пригодни поклони и договорена је даља сарадња.

У петак, 13. децембра колеге из Македоније посетиле су просторије Регионалног центра Лесковац СОС где им је презентован рад нашег синдиката на свим нивоима. Председник Регионалног одбора Охрида СОНК Аце Речкоски, који је заједно са председником Регионалног центра Лесковац СОС и започео читаву ову причу,  нагласио је да је овде реч о искреној сарадњи народа, колега, синдиката, струке и да је у Лесковцу почело једно вечно пријатељство.

АКТИВНА СЕКЦИЈА ЖЕНА

Председништво Секције жена Синдиката образовања за Јабланички округ учествовалo је на округлом столу „ПОВРЕНИК ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЖЕНА“ који je одржан 12. децембра у Скупштини града Лесковца.

Округлом столу присуствовале су представнице институције Повереника за заштиту равноправности Антигона Андонов и Горица Чолић из Београда које су упознале присутне са начином рада институције надлежне да заштите и реагују у случају повреде права на равноправност и на дискриминацију било које врсте.

Уставом Републике Србије (од 2006) забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна , по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.

Законом о  забрани дискриминације (2009) уређена је општа забрана дискриминације, као и поступци заштите од дискриминације, и установљен је Повереник за заштиту равноправности. У многим законима којима се забрањује дискриминација прописане су прекршајне казне за оне који крше ову забрану. Кривичним законом Републике Србије из 2005. године и његовим допунама из 2009. године прописано је више кривичних дела у вези са забраном дискриминације.

ДИСКРИМИНАЦИЈА ЈЕ ЗАБРАЊЕНА! АКО СТЕ ЖРТВА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ, ОБРАТИТЕ СЕ ПОВЕРЕНИКУ ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ! УПУТИТЕ ЖРТВЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ НА ПОВЕРЕНИКА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ!

Уколико су Вам потребне правне информације, савети или помоћ у састављању притужбе, закажите термин за разговор у пријемној канцеларији Повереника за заштиту равноправности (poverenik@ravnopravnost.gov.rs).

Председница Секције жена : Баба- Алић Ајша

ОРГАНИЗОВАН СЕМИНАР ЗА ВАСПИТАЧИЦЕ

Након семинара које је Регионални центар Лесковац СОС организовао и финансирао за све школе у округу, данас је у Центру за стручно усавршавање организован семинар за васпитачице ПУ „Вукица Митровић“. На семинару „Родитељи и ми“ који је саставни део Каталога програма стручног усавршавања данас је присуствовало 30 васпитачица ове предшколске установе и добило уверења о 8 сати одслушаног програма стручног усавршавања.

Синдикална организација ПУ „Вукица Митровић“ веома је активна последњих година и представља организацију са највише чланова. Чланови ове организације узимају учешће у многим активностима у организацији Регионалног центра Лесковац СОС, па је руководство центра одлучило да за колегинице из ове установе организује посебан семинар као посебан поклон за Дан установе.

РАДНО И У СЕКЦИЈИ ЖЕНА

Извештај са седнице Председништва Секције Жена ОЈОСОС, одржане у Бугарској у месту Банско дана 30.11.2013. године.

Седници Председништва Секције жена присуствовале су и представнице СОНК-а Македоније Гордана Букаревска и Дајана Пајмаковска.

На седници је поднет извештај о раду Секције жена  за период од априла до децембра 2013 године. Према плану рада Секције жена за 2013-2014. годину предвиђена је сарадња са Секцијама жена на регионалном и међународном регионалном нивоу. Постигнута је сарадња са Секцијом жена Регионалног центра за Браничевски округ и започети  су преговори о сарадњи са Секцијом жена СОНК-а Македоније са циљем закључивања Споразума о пријатељству и сарадњи ових двеју секција.

На седници је представница СОНК-а Македоније  Гордана Букаревска  изнела примере добре праксе  њихове секције, дала неке предлоге и идеје за заједничке активности којима ће се реализовати јачање синдикалних секција и синдикална солидарност у међусобним односима. На седници је разматран план активности за следећу годину. Према интересовању чланица Секције жена, предложени су следећи семинари и трибине који би се реализовали у 2014. години, као што су:

-Радно-правна заштита запослених жена у образовању

-Стрес на послу

-Родна равноправност и задаци жена у синдикату

-Семинар за оснаживање жена за бољу заступљеност у синдикату

-Пензиони систем  и положај запослених жена у образовању

 Предложене су и активности на укључивању младих колегиница у рад синдиката, спортско-рекреативне активности запослених жена као облик унапређења здравља… Дати су и други предлози које ће Председништво размотрити и усвојити на наредној седници

 Председница Секције жена

 Баба -Алић Ајша

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ У БУГАРСКОЈ

У склопу започете „Балканске иницијативе синдиката просветних радника“ која подразумева повезивање и сарадњу активних Одбора на међународном регионалном нивоу, након потписаног споразума са охридским Одбором македонског СОНК-а, 30. новембра је у Банском  потписан споразум о сарадњи и са тамошњим Одбором бугарског синдиката образовања (СЕБ). Овај синдикални скуп организован је од стране Регионалног центра Лесковац, који је своје завршне седнице Одбора и Председништва Секције жена реализовао протеклог викенда у Бугарској.

Проширеној 20. седници Одбора ЈОСОС присуствовало је 50 представника Синдикалних организација. Пре почетка седнице представници Одбора бугарског синдиката са седиштем у Банском приредили су традиционалну добродошлицу, обратили се колегама из Србије и Македоније и поклонили присутнима штампане материјале и аутентичне сувенире. Након тога приступило се потписивању Споразума о пријатељству и сарадњи. Председници регионалних Одбора – Стефка Христова и Александар Ничић договорили су наставак сарадње која би требало да допринесе борби за заштиту права просветних радника на овим просторима.

Седници су као гости присуствовали Томислав Симоновић начелник Школске управе Лесковац, Јовица Марјановић председник актива директора основних школа и Славољуб Станојевић председник актива директора средњих школа. У току седнице и они су узели учешће у дискусији уз општи закључак да је Регионални центар Лесковац показао да је једини синдикат у округу који се бори и реално штити права и интересе својих чланова.

Након седнице Одбора одржана је и проширена седница Председништва Секције жена ОЈОСОС, којој су присуствовале представнице македонског СОНКА Гордана Букаревска и Дајана Пајмаковска. На седници је разматран план активности за следећу годину.

ЈОШ ЈЕДАН КРУГ СЕМИНАРА ЗА НАШЕ КОЛЕГЕ

У петак, 29. новембра у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу организован је семинар „Школа – добро место за рад: радно-правни положај запослених и одговорност за повреде радне обавезе“ за 32 представника основних и средњих школа у Јабланичком округу. Семинар је финансирао Регионални центар Лесковац СОС. Ово је други круг оваквог вида помоћи запосленима којим је на исти начин испоштована свака школа – чланица.

Тема семинара, који је у Каталогу програма стручног усавршавања укњижен под бројем 960, веома је заинтересовала запослене а у току програма свако је имао могућност да постави питање и сазна како треба решити правну заврзламу из праксе. На крају семинара учесници су добили уверења о 8 сати савладаног програма.