СМАЊЕЊЕМ ПЛАТА ДО БОЉЕГ ОБРАЗОВАЊА ???

Прошли су избори, конституисана је Народна скупштина, чека се избор нове Владе и нових министара. После силних обећања, најава нових реформи, наравно и нових хапшења, треба се мало позабавити с оним што нас чека у светлој будућности. Треба да се штеди, најављује сваки дан будући премијер, смањиће све непотребне издатке, распродаће пола возног парка и, наравно, смањиће плате у јавном сектору за најмање 10%.

При томе, наши политичари из сада владајуће странке строго избегавају да дефинишу таксативно ко чини тај јавни сектор. Није довољно рећи да у јавном сектору има 780.000 запослених, већ треба рећи колико има запослених који плату примају искључиво из буџета, а колико је оних који су на тржишту и могу тамо и да зараде за себе бољом организацијом и продуктивношћу.

Прави буџетски корисници су образовање, здравство, државна управа, правосуђе, војска, полиција, култура, наука и још неки мањи корисници. Број запослених у тим делатностима је између 400 и 450 хиљада. Тачан број из разумљивих разлога није познат. Пошто ће солидарни порез бити укинут, јер се држава мало овајдила од њега, а могао би и Уставни суд да га прогласи неуставним, спрема нам се нови намет – смањење плата за најмање 10%. Годишње се за плате запослених у образовању без предшколаца издвоји око 115 милијарди динара. Ако се томе додају запослени у предшколским установама, којих има око 22.000 у Србији, онда је укупна сума која се издваја за плате у комплетном образовању око 135 милијарди динара. Смањење плата на годишњем нивоу доноси према простој рачуници уштеду од око 13,5 милијарди. Међутим, та проста рачуница није тачна, јер око 20.000 запослених прима минималац, па се њихове плате не могу смањити. Поред тога. још неке категорије запослених пашће на минималац, а однос између највеће и најмање плате у школама пашће на 2 : 1, уместо 3 : 1 као што је било пројектовано. Иначе, просечна плата у образовању је око 43.000 динара, па би се овим смањењем пало на 39.000 или 337 Евра – што је убедљиво најмање у региону.

Смешно делује и Стратегија развоја образовања до 2020. године, која предвиђа издвајање за образовање од 6% БДП, јер ће на овај начин издвајање за образовање пасти на 3,3% БДП. Следећи корак је вероватно отпуштање запослених и слање оних који могу да нешто раде у другом сектору јавних служби. То је већ виђено у Грчкој. Само, Грци су пре кризе живели јако добро, а ми већ двадесет и кусур година живимо лоше.

Па зар неко мисли да ће образовање смањивањем и овако ниских плата постати боље, запослени мотивисани да боље раде и извршавају неке акционе планове. А министар (или министарка) који нам се изгледа спремају, обожавају увођење разних иновација, које обично не служе ничему. Важно је да је то негде у некој богатој и стабилној земљи примењено.

Због свега овога, синдикати образовања морају да дигну свој глас. Заборавите међусобна препуцавања, пребројавања, отимање чланства. Морамо овај пут заједнички да направимо стратегију и да се свему овоме супротставимо. Јер, држава која годишње изгуби 200 милијарди динара у сивој економији, неће бити спашена ако приштеди на образовању и здравству – стубовима сваке озбиљне државе.

Павловић Бранислав

ИГРЕ МОГУ ДА ПОЧНУ!

Све је спремно за почетак III Спортских игара Синдиката образовања Јабланичког огруга

Рекордан број пријављених спортских екипа из Синдикалних организација образовних установа најављује да ће III Спортске игре Синдиката образовања Јабланичког округа бити веома успешне. Учешће на овогодишњим играма узеће 32 Синдикалне организације из свих шест општина (Лесковац, Медвеђа, Лебане, Бојник, Власотинце и Црна трава). Такмичења ће се спровести у девет спортова (шах, пливање, куглање, пикадо, стони тенис, тенис, баскет, мали фудбал и одбојка) у родно мешовитим екипама, што представља специфичност спортских игара у организацији РЦ Лесковац. Тридесет  Синдикалних организација пријавило је 176 такмичарских екипа са преко 300 такмичара- појединаца.

Поређења ради, 2012. године на играма је учествовало 12 Синдикалних организација са укупно 37 пријављених екипа а 2013. године 22 Синдикалне организације са 121 пријављеном екипом. На овогодишњим спортским играма број пријављених екипа по спортовима је следећи:  стони тенис – 25 екипа; пливање – 21 екипа; пикадо – 31 екипа; куглање – 18 екипа; тенис – 13 екипа; баскет – 16 екипа; одбојка – 16 екипа; мали фудбал – 19 екипа; шах – 17 екипа.

Проширени Организацион одбор такмичења, са трочланим спортским комисијама у 9 спортова броји 37 чланова који  ће бринути о најситнијим детаљима организације, условима и регуларности такмичења. Организациони одбор је на својим седницама израдио систем такмичења, структуру и костур такмичења и одредио места и локације на којима ће се такмичења одиграти. Такође, овај одбор је усвојио и Правилник синдикалних спортских игара са свим специфичностима.

Жребање екипа у свим спортовима обављено је јавно у суботу, 5. априла 2014. године у просторијама Регионалног центра Лесковац СОС.

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ:

КОНАЧНО ЈУБИЛАРНЕ У ЛЕСКОВЦУ

После три месеца кашњења, сутра ће просветним радницима на територији града Лесковца бити исплаћене јубиларне награде за 2013. годину. Ово је уједно и крајњи рок за исплату ове накнаде који је начелник Градске управе за финансије и најавио пре десетак дана.

Исплата јубиларних награда за прошлу годину каснила је из више разлога. Најпре је крајем јануара ове године урађен обрачун, али се онда размишљало о томе да исплата ипак буде извршена у нето износу. Након реакција од стране синдиката, ипак се дошло до тога да се поштује законски дефинисан начин исплате ове накнаде. Затим је у марту извршен нови обрачун, јер се републички просек у међувремену променио. Том приликом дошло је до пропуста код обрачуна у неким школама које су узимале у обзир просек примања у установи (што је у конкретним случајевима било неповољније за запослене) или се дешавало да су спискови некомплетни.

Након интервенције синдиката и школа, у међувремену је дошло до кориговања рекламираних пропуста, па је сада све спремно за сутрашњу исплату. Просветни радник који је у 2013. години напунио 10 година радног стажа требало би да добије награду у износу  од око 30.000 динара, за 20 година око 60.000 и за 30 година око 90.000 динара. Обрачун је рађен у односу на просечну бруто зараду која је у претходном месецу износила 60.845 динара, међутим у школама у којима је просек примања у претходном месецу био већи од републичког просека узимао се у обзир износ који је повољнији за запосленог. Разлике у висини исплате по запосленом ће варирати од школе до школе, али оне не могу бити веће од пар хиљада динара. Средства за ову намену биће пребачена школама у току сутрашњег дана, а јубиларци ће коначно моћи да уживају у својим наградама дан касније.