ОДЛАЖЕ СЕ ШТРАЈК ЗБОГ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Имајући у виду да је у Србији због временских непогода проглашено ванредно стање и огроман број школа не ради, најављено ступање просветних радника у штрајк упозорења биће одложено. На данашњем састанку репрезентативних синдиката који ће се одржати у 11 сати биће одлучено ког датума ће се реализовати најављени штрајк.

Синдикалне организације на територији Јабланичког округа које су већ донеле одлуку о подршци одлуке о ступању у штрајк упозорења репрезентативних синдиката, реализоваће штрајк уз промену датума, а Синдикалне организације које су за данас заказале састанке могу да одлуче о подршци постојеће одлуке репрезентативних синдиката од 7. маја 2014. године уз напомену да ће се датум реализације накнадно назначити.

РЦЛ

ПОДРШКА ШТРАЈКУ УПОЗОРЕЊА

У среду, 14. маја 2014. године у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржана је 22. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије којој је присуствовало 45 чланова Одбора. На седници је верификован мандат председнику новоформиране Синдикалне организације ТШ „1. октобар“ у Власотинцу, извршена је анализа досадашњих активности Регионалног центра и донете су одлуке о ступању у штрајк упозорења и о прикупљању података о слободним радним местима и технолошким вишковима за 2014/15 школску годину.

Одбор је подржао одлуку о ступању у штрајк упозорења коју су 7. маја донели репрезентативни синдикати и коју је подржало Председништво Републичког одбора СОС. Штрајк упозорења на територији Јабланичког округа спровешће се 19. маја у образовним установама по упутству утврђеном на данашњој седници.

До краја недеље биће одржани састанци основних Синдикалних организација и формирани штрајкачки одбори, тако да ће одлука о штрајку упозорења бити достављена сваком директору у року који је предвиђен законом. За време штрајка упозорења окупљеним колегама прочитаће се Проглас.

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ:

ЗАКАЗАНА 22. СЕДНИЦА ОДБОРА

У среду, 14. маја 2014. године, у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу биће одржана 22. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Седница ће почети у 12 часова. На седници ће бити разматране активности Регионалног центра у претходном периоду, донеће се одлуке о праћењу запошљавања и збрињавања технолошких вишкова у следећој школској години, а Одбор ће одлучивати и о начину на који ће се у образовним установама на територији Јабланичког округа спровести најављени штрајк упозорења.

ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ

Најава Владе Републике Србије о смањењу зарада за 10% у јавном сектору требало би да се односи и на запослене у образовању. Како се чини најава је промоција сасвим озбиљне намере која само потврђује вишегодишњи однос државе према нашој делатности. Од нас се највероватније очекује да слегнемо раменима, прогутамо још једну кнедлу у грлу па да затим аплаудирамо и честитамо премијеру на потезу каквог се његови претходници нису сетили! Некако је и посао просвете да препозна и подржи сваку генијалност. И уместо да се, како смо навикли, предано позабавимо задатом темом па можда мудровањем пронађемо још који динар у шупљим џеповима и сакупимо за заједнички поклон „премијеру генерације“, ми најављујемо штрајк!

Чудом неким, иако је било покушаја да то не успе, репрезентативни синдикати образовања коначно су се дозвали памети и повезали. Споразум који је потписан 23. априла доследно се поштује, о чему сведочи и заједнички наступ пред новим ресорним министром, али и одлуке које се доносе. На састанку репрезентативних синдиката одржаном 7. маја донета је одлука о ступању у штрајк упозорења. Репрезентативни синдикати не прихватају смањење зарада у просвети и залажу се за што хитније доношење Закона о платама у јавном сектору уз услов да синдикати буду укључени у тај посао.

Имајући у виду да су плате у образовању најниже у јавном сектору, да држава не смањује број иаонако непотребних агенција, да субвенционише мега-губиташе, и да се број запослених у државној управи и локалним самоуправама енормно повећао последњих година услед политичког запошљавања, даље ћутање просвете било би само саучесништво у уништавању земље.

Штрајк упозорења биће одржан 19. маја и спровешће се обуставом наставе првог часа у првој и другој смени. Уколико не дође до договора са Владом у вези са штрајкачким захтевима, репрезентативни синдикати ће одлучити о даљим потезима.

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ:

СМАЊЕЊЕ ПЛАТА У ОБРАЗОВАЊУ – МАЛА УШТЕДА

Премијер Вучић и Влада Републике Србије изгледа да су упорни у намери да смање за 10% плате у јавном сектору. На делу је неолиберални концепт који пропагира ММФ, Светска банка, а и добар део министара у Влади. Да се овакав вид штедње не исплати, уочено је у многим земљама и неки од најпознатијих светских економиста су против штедње, а за повећање потрошње. Како та наводна штедња делује на образовни систем, можемо видети на примеру Грчке, где је образовни систем буквално уништен сталним смањивањем плата запосленима.

Код нас у образовању које се финансира из буџета ради око 125.000 запослених (без запослених у предшколским установама). Ако би се умањила плата  за 10%, то умањење би се односило на 110.000 запослених, јер се већ око 15.000 запослених (углавном помоћног особља) налази на минималцу. На њима, значи, нема уштеде. На осталим запосленима којима је просечна плата око 45.000 динара, држава би привидно уштедела око 9,86 милијарди на годишњем нивоу. Кажемо – привидно,  јер би се са смањењем плата, смањили и порези и доприноси и то:

Доприноси за ПИО фонд за око 1,8 милијарди

Доприноси за Фонд здравства за око 1 милијарду

Порези на доходак за 0,9 милијарди

Доприноси за незапосленост за 0,124 милијарде

Укупно смањење је 3,824 милијарде динара

Дакле, ефекат смањења плата је 6,036 милијарди на годишњем нивоу, а на полугодишњем нивоу 3,018 милијарди динара. Па зар за 3 милијарде динара уштеде у буџету треба да се још више смањи мотивација за рад и осиромаше ионако слабо плаћени просветни радници? А – као, образовање је у експозеу премијера истакнуто као приоритет приоритета Владе! Какве су то реформе које иду са смањењем плата и издвајања за образовање? С друге стране – не чини се готово ништа да се повећа приходна страна буџета. Око 200 милијарди динара нестане годишње у сивој економији. Само одржавање возног парка државних установа кошта преко 6 милијарди годишње. Естрадне звезде, адвокати, повлашћене фирме и појединци не плаћају порез или га плаћају минимално. У крађи струје, (што је губитак у ПДВ-у) нестане неколико милијарди годишње. И даље нису угашене неке од непотребних агенција. Ефекат смањења плата у јавном сектору биће додатно умањен и губитком пар процената ПДВ који чини 2/3 буџетских прихода.

Ако је држава у таквој опасности да јој прети банкрот и да је једино решење смањење плата у јавном сектору, просветни радници неће бити против смањења, али да се прво од свих других субјеката наплати оно што дугују држави, да се укину непотребни трошкови и дотације и да се отпусте партијски кадрови који су на брзину примљени у последње две године.

СОС

ПОЧЕЛЕ ТРЕЋЕ ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ

У суботу, 26. априла у СРЦ „Дубочица“ у Лесковцу такмичењем у куглању отпочеле су треће Спортске игре СОС у Јабланичком округу. Игре ће трајати до краја маја уз пријаљено учешће 32 Синдикалне организације. На основу пријава очекује се да ће се ове године такмичити око 400 наших колега, што показује да је интересовање за овај вид синдикалног дружења прилично велико.

Такмичења се настављају сваког викенда по Програму спортских игара, а додела пехара и признања обавиће се на Свечаној забави просветних радника која је заказана за 13. јун у хотелу „Бавка“.

НАСТАВЉА СЕ ОБИЛАЗАК УСТАНОВА

У петак, 11. априла 2014. године делегација Регионалног центра Лесковац СОС обишла је ОШ „Аца Стојановић“ и ГТШ „Милентије Поповић“ у Црној Трави, ОШ „Вожд Карађорђе“ у Тегошници и ОШ „Божидар Миљковић“ у Горњем Присјану. Овом приликом колегама је подељен трећи број листа „Синергија“ а школама су дониране беле табле.

Чланству су презентоване активности које Регионални центар планира за наредни период, а колеге су биле у могућности да са стручном сарадницом разреше дилеме око примене закона и правилника из области образовања.