ОДРЖАНА СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА

У Београду је данас одржана седница Републичког одбора Синдиката образовања Србије на којој је разматрана актуелна ситуација у образовању, извештај о реализацији помоћи нашим члановима који су постарадали у поплавама, извештај о екскурзији деце са поплављених подручја у место Закопане (Пољска) у реализацији нашег синдиката, организација Спортских сусрета и друго.
Републички одбор је усвојио закључак да Синдикат образовања Србије подржава сваки протест синдиката из области образовања који је у складу са заједничким захтевима репрезентативних синдиката, али инсистира и даље на заједничком наступу свих синдиката у образовању, што је гарант успешне борбе у остварењу већ дефинисаних захтева.
Такође, Републички одбор од ресорног министарства и Владе Републике Србије захтева да се под хитно започну преговори са репрезентативним синдикатима о најважнијим проблемима у образовању а то су: најављено смањење плата у образовању и платни разреди, запошљавање у образовању, израда Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика као и измене у школском законодавству.

ТРЛА БАБА ЛАН… А ДАН ЈЕ ИЗГЛЕДА ПРОШАО

Ако је СТРУЧНО УПУТСТВО О НАЧИНУ ИЗРАДЕ ШКОЛСКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ које је данас издао министар Вербић знак да коначно престаје „прање мозгова“ просветним радницима, онда човеку треба „скинути капу“. Ово ће засигурно страшно заболети психологе, педагоге, директоре и просветне саветнике, али Упутством је за застрашивање, туторисање и „трљање лана“ поменутим бабама дефинитивно прошао дан!

Навикли смо се већ на вику и писку „просветних полицајаца“ како одређени документи везани за школску документацију „обавезно треба да буду у наметнутој форми“, да рокови цуре и истичу, и да „мора“ да се уради и ово и оно. Без обзира на то што огроман део траженог није дефинисан законским и подзаконским актима и без обзира на детаљна објашњења и апел синдиката да се не треба бавити сличним будалаштинама и измишљотинама којих нема у законској регулативи, ауторитет или моћ директора и осталих тутора ипак је била јача од разума. И све по принципу „да сачувам посао“, годинама смо пуштали разум да цури,  претварали се у мишеве и од просветних радника заиста постајали јадници. Постали смо луксузни у производњи глупости. Пристали смо да стандарде уписујемо у планове и припреме, носили у школу месечне полугодишње и годишње припреме, писали планове по „најновијим“ табелама, плаћали обуке за изглед портфолија, плаћали стручно усавршавање, користили по захтеву искључиво писану, искључиво електронску или дуплирану форму документације, мењали форме свега и свачега због „најновијих важећих модела и табела“, сумануто јурили за бодовима, и тумарајући кроз лавиринт обавеза које су нам смишљали доколичари потпуно изгубили свој професионални идентитет.

Ако иза овог данашњег буду стигла и нова стручна упутства која ће прецизирати обавезе и обесмислити неке друге небулозе које нам се годинама сервирају, онда можда и буде наде да образовање полако почне да се враћа на припадајући колосек. Из овог Упутства можемо потпуно разјаснити план стручног усавршавања, употребу стандарда у плановима и припремама, начин вођења документације, садржај и рокове израде развојног плана установе, школског програма, годишњег плана рада и извештаја, предшколског програма, садржај припрема, портфолија, педагошке документације, оперативних и глобалних планова и још моного тога.

Напомињемо да је Упутством министар ПРОПИСАО дужност директора да исто објави у наставничкој канцеларији на видном месту како би се наставници и стручни сарадници непосредно упознали са његовим садржајем. Због тога апелујемо на председнике основних синдикалних организација да тамо где директори не буду поступили у складу са прописаном дужношћу, преузму обавезу и информишу своје колеге.

ТРКА СА ПРЕПРЕКАМА

У уторак, 26. августа одржани су састанци на којима се вршило распоређивање технолошких вишкова за школску 2014/15. годину. Распоређивање је пратила стручна Комисија Регионалног центра Лесковац СОС. По свему што се десило може се оценити да је ово најсрамнији састанак овог типа од када се у складу са законом врши распоређивање технолошких вишкова.

Наиме, већина директора школа код којих постоје слободни часови није присуствовала састанку, па законска одредница да „директор бира са листе“ није ни могла бити реализована. Упоређивањем званичних података са изјавама присутних директора и подацима синдиката потврђено је да је велики број слободних часова остао непријављен. Због свега наведеног наставак састанка планиран је за петак, 29. август уз напомену да ће директори овом састанку морати да присуствују.

У прилогу је списак распоређених наставника.

IN MEMORIAM

У недељу, 24. августа 2014. године после дуже болести преминуо је Славољуб Ђокић – Цаци, члан Председништва и Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије

caci1

Био је дугогодишњи председник Синдикалне организације ОШ „Јосиф Костић“ у Лесковцу где је радио као наставник физичког васпитања. Као синдикални активиста, дао је посебан допринос формирању Регионалног центра Лесковац СОС. Биће упамћен као један од иницијатора реструктуирања синдиката на окружном нивоу, двогодишњи селектор победничке спортске репрезентације РЦ Лесковац, као човек ведрог духа, боемског надахнућа и доброг срца.

Драги Цаци много ћеш нам недостајати.

Синдикат образовања Србије – РЦ Лесковац

ПОЧИЊЕ РАСПОРЕЂИВАЊЕ ТЕХНОЛОШКИХ ВИШКОВА

У уторак, 26. августа 2014. године отпочеће процес распоређивања технолошких вишкова за школску 2014/15. годину на нивоу Јабланичког округа. Начелник Школске управе Лесковац заказао је данас серију састанака на којима ће се распоређивање радника за чијим је радом делимично или потпуно престала потреба вршити најпре по јединицама локалних управа.

Састанци ће се одржати по следећем распореду:

  • од 09 до 10 часова:: општине Лебане и Бојник у просторијама ШУ Лесковац
  • од 10 до 11 часова:: општине Власотинце и Црна Трава у просторијама ШУ Лесковац
  • од 11:30 до 13 часова:: Град Лесковац у просторијама ТШ „Раде Металац“ у Лесковцу
  • од 13 до14 часова:: општина Медвеђа у ТШ „Раде Металац“ у Лесковцу.

Уз позив на састанке школама и синдикату прослеђене су и листе технолошких вишкова и слободних радних места, које објављујемо у целости на крају поста. Анализом је уочено да директори и ове године нису пријавили сва слободна радна места, ако се као меродавни узму подаци које је синдикат прикупио посредством председника основних синдикалних организација и осталих колега. Највише неслагања података јавља се из разлога што се поједина радна места, која су ослобођена одласком колега у пензију у току ове школске године а нису попуњена на неодређено време, не приказују на листи слободних часова. Сутрашње распоређивање вршиће се на основу података ШУ Лесковац, али ће у наставку овог процеса свакако испливати на површину и скривени часови јер је све већи број представки које наше колеге упућују надлежним инспекцијама посредством синдиката. На жалост то је за сада једини начин који ову, до скора „потпуно мутну работу“, поприлично бистри. Захваљујемо свима који су нам до сада доставили аргументоване податке.

Данас је у просторијама Регионалног центра Лесковац СОС одржана 12. седница Председништва на којој је именована Комисија синдиката која ће пратити распоређивање технолошких вишкова. Комисију чине Драган Стошић, Марија Савић Ајша Баба-Алић, Ивица Станковић, Љубиша Павловић, Стеван Јовановић, Звонимир Јовић и Драгољуб Марковић.

ШКОЛСКА УПРАВА ЛЕСКОВАЦ ПОНОВО КРИЈЕ СЛОБОДНА РАДНА МЕСТА

Данас је начелник Школске управе Лесковац свим школама и синдикату проследио листу технолошких вишкова за школску 2014/15. годину. Као и прошле године листа не садржи табелу потреба, па подаци о слободним часовима никоме нису доступни! Како након многобројних реакција са наше стране о оваквом поступању Школске управе није дошло до промене у објављивању података, не треба много мудровати да би се закључило да се слободна радна места намерно крију! Пошто смо се већ сусрели са оваквом ситуацијом, ове године на нивоу синдиката прикупљене су информације о технолошким вишковима, али и слободним часовима из око 60% школа у округу, а очекујемо да до састанка на коме ће се вршити преузимање вишкова поседујемо све релевантне податке.

Када непосредно пред тај састанак синдикату и школама извесна листа слободних часова буде доступна, како би се побегло од фарсе, тада неће бити времена за проверу исправности  и комплетности приказанаих података, па ће „капа бити скројена“ по мери оних који би да манипулишу. Због тога ћемо ове године праћење распоређивања вишкова вршити на основу података које је прикупио синдикат! То ће вероватно изазвати још већи хаос, али је тако једино могуће указати на апсурд скривања података у округу у коме синдикат будно прати овај процес и доказано помаже запосленима.

На основу информација са терена, оправдана је сумња да већи број часова који су се прошле године држали на одређено време због забране запошљавања, сада неће бити приказани! Било је и покушаја да се и поред слободних часова у школама за одређени предмет проглашавају технолошки вишкови за исти предмет. Радници који су у настави тада били заступљени на одређено време задржани су у том статусу, а они који годинама раде на неодређено време проглашавају се вишковима!

Данашњу листу вишкова објављујемо ОВДЕ! Податке који нам пристижу о слободним часовима радо ћемо уступити заинтересованим колегама. О овим и другим важним питањима можете се информисати у просторијама Регионалног центра СОС сваког радног дана од 9 до 14 часова.