УСКОРО ПОЧИЊЕ ШТРАЈК

На данашњем састанку четири репрезентативна синдиката из области образовања донета је одлука о ступању у штрајк по закону који ће почети 17. новембра 2014. године.

Раније утврђеним захтевима додат је и захтев да се хитно започну преговори о посебним колективним уговорима и изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Републички одбор Синдиката образовања Србије у петак ће се изјаснити о овој одлуци.

 

ПРОТЕСТ – УВОД У НОВИ ШТРАЈК

Јуче је у Београду на Тргу Николе Пашића одржан протесни скуп просветних радника који су организовали репрезентативни синдикати. Имајући у виду временске неуслове, број присутних просветних радника који су допутовали из свих региона Србије, показао је озбиљну намеру просветара да се изборе за испуњење својих захтева. Скупу су присуствовали и чланови СОС из Јабланичког округа.

На територији Јабланичког округа, у штрајк тоталном обуставом наставе ушла је Медицинска школа у Лесковцу, док је у пет школа настава скраћена на 30 минута. У осталим школама одржани су састанци синдикалних организација где су још једном подржани захтеви репрезентативних синдиката, а исказана је и жеља и спремност за наставак протеста који су, одржаним штрајком упозорења, почели 2. октобра. Одбор Јабланичког округа СОС, истичући максимално одговоран однос према својим члановима, није подржао јучерашњи штрајк због озбиљних пропуста у организацији и апеловао на репрезентативне синдикате да оваквих пропуста више не буде. Након непромењеног става ресорног министарства, очекује се договор синдиката о датуму наставка протеста. Просветни радници могу да очекују да почетком новембра отпочне велики штрајк, који ће трајати до испуњења захтева.

ОДРЖАН САСТАНАК СА МИНИСТРОМ – ПРОТЕСТИ СЕ НАСТАВЉАЈУ

Јуче је у Београду одржан састанак репрезентативних синдиката са министром Срђаном Вербићем. На састанку није било договора око основне теме која се односи на најављено смањење плата просветним радницима, мада се министар сложио да су зараде у просвети мале. Просветни радници су изразили спремност да прихвате смањење зарада након доношења Закона о платним разредима којим би се претходно направио баланс примања у разним платним групама. Министар је закључио да је захтев основан али да нико од министара у овом тренутку није у ситуацији да на Влади заступа тако нешто.

VERBIC I PREDSTAVNICI SINDIKATA U PROSVETI

Договорено је да отпочну преговори око Посебног колективног уговора. У току недеље синдикати ће оформити тимове који ће учествовати у овом послу. Када је реч о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, договорено је да се убудуће разговори о изменама не воде без учешћа синдиката, као и да ће министар лично водити састанке на којима ће се обликовати предлог измена.

Синдикати су најавили наставак протеста, који ће у новембру највероватније бити манифестован као штрајк уз поштовање минимума процеса рада.

ОДБОР ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА ИСКРИТИКОВАО РЕПРЕЗЕНТАТИВНЕ СИНДИКАТЕ

На седници Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, која је данас одржана у Свечаној сали Економске школе у Лесковцу, расправљало се о одлуци репрезентативних синдиката из области образовања о ступању у штрајк запослених који је најављенн за 22. октобар 2014. године. Седницом је председавао председник одбора Александар Ничић, који је присутне упознао са свим релевантним подацима који се тичу преговора синдиката са ресорним министарством, као и са резултатима анкетирања чланова у Јабланичком округу.

Од укупног броја анкетираних просветних радника, 27% се изјаснило за учешће у штрајку једнодневном обуставом рада, 54% за штрајк уз поштовање минимума процеса рада, 7% за другачији облик протеста, 7% не жели да штрајкује, 3% не сме да штрајкује а 1% листића нису важећи.

Чланови Одбора изразили су огромно незадовољство начином на који се за 22. октобар организује штрајк, прекршеном штрајкачком процедуром и штурим упутством за вођење штрајка, чиме се просветни радници на територији целе Србије свесно стављају у позицију повреде закона коју не може одбранити нико, а камоли они који позивају и штрајк организују на овакав начин. Штрајкачки одбор, који је овај штрајк и најавио, физички не може бити у стању да штрајк води у школама широм Србије, чиме директно може бити угрожена безбедност и ученика и запослених.

Одбор сматра да је обавеза руководстава репрезентативних синдиката да поступају искључиво у складу са вољом запослених и у том смислу подржава анкетирање које је спроведено на територији нашег округа. Резултати анкете указују на то да је огромна већина запослених апсолутно против мера смањења зарада, неповољних измена Закона о основама система и доношења Закона о платним разредима на начин који се најављује. Међутим, јасно је да једнодневни штрајк неће решити нагомилане проблеме просветних радника, а могуће консеквенце по запослене нису вредне нечијег једнодневног експеримента.

Републичком одбору СОС и осталим репрезентативним синдикатима се поручује да списак штрајкачких захтева треба употпунити и онда, уз поштовање свих предвиђених законских процедура, реализовати многобројне начине протеста или штрајк уз поштовање минимума процеса рада, којима се не провоцира дисциплинска одговорност запослених нити мера отказа уговора о раду и који ће трајати до испуњења захтева!

Након вишесатне дискусије Одбор је донео следеће одлуке :

 1. Одбор Јабланичког округа Синдиката образовања Србије подржава штрајкачке захтеве репрезентатиних синдиката али не подржава штрајк најављен за 22. октобар 2014. године, јер се тај штрајк организује на начин који не гарантује заштиту права запослених који су у штрајку. 
 2. Синдикалне организације треба да одрже своје седнице на којима ће чланству детаљно бити образложена ова одлука Одбора.
 3. Синдикалне организације задржавају право да поступе и у складу са одлуком репрезентативних синдиката о ступању у штрајк,  уколико чланство свесно прихвата постојеће ризике. 
 4. Републичком одбору СОС биће упућени предлози ОЈОСОС за даље поступање у циљу остварења захтева просветних радника.

______________________________________

ОДЛУКА СЕ МОЖЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

АНКЕТИРАЊЕ ЧЛАНСТВА

Од почетка седмице, на територији Јабланичког округа у Синдикалним организацијама је отпочело анкетирање чланова које треба да укаже на праву слику мишљења просветних радника у вези са многим неповољним најавама ресорног министарства. Од како је формирана Влада, просветни радници се суочавају са најавом мера које могу имати катастрофалан утицај на већ посрнулу просвету. Осим најављеног смањења зарада, паралелно се ради на изменама Закона о основама система образовања и васпитања без учешћа синдиката, платни разреди се разрађују као начин конзервације постојећег стања, не отпочињу преговори око наставка важења Посебног колективног уговора, а помиње се и нови Закон који треба да ограничи деловање синдиката.

У исто време, репрезентативни синдикати из области образовања покрећу активности којима би требало да укажу на многе апсурде и демагошке замке, али је отворено питање ко је и да ли је преостао неко ко ће указ да разуме. Питање је и колико је још просветних радника у стању да образовну делатност анализира и посматра без примеса политичких утицаја.

Како је примарна обавеза Регионалног центра Лесковац СОС заштита својих чланова, руководство центра је одлучило да пре седнице Одбора која је заказана за петак (17. октобар), изврши анализу размишљања чланства и одговарајућу одлуку о начину протеста донесе на основу воље већине. Анкета која је прослеђена колегама садржи 5 ставова:

 1. Желим да протествујем једнодневном обуставом рада;
 2. Желим да протествујем учешћем у штрајку уз поштовање минимума процеса рада;
 3. Желим да протествујем на другачији начин;
 4. Не желим да протествујем;
 5. Не смем да протествујем.

До почетка седнице ОЈОСОС, извршиће се статистичка анализа изјашњавања, која ће члановима Одбора бити презентована у целости. На основу тих података и упутстава од стране Председништва СОС, донеће се одговарајуће одлуке и упутства којима ће се заштита запослених који желе да протествују ставити у први план.

ОРГАНИЗОВАНА ТРИБИНА У БЕОГРАДУ

У суботу, 11. октобра 2014. године у малој сали Дома синдиката у Београду одржана је трибина у организацији четири репрезентативна синдиката у образовању. На трибини су говорили председници Синдиката образовања Србије, Уније просветних радника, Гранског синдиката „Независност“, Синдиката просветних радника Србије, истакнути синдикални активисти ових синдиката, и гости адвокат Бранко Павловић и професор на ПМФ-у Александар Липковски.

tribina

На трибину су позвани и представници Владе Републике Србије, министар Срђан Вербић, министар Душан Вујовић и министарка Кори Удовички, који се нису појавили.

Више од 300 присутних просветних радника имало је прилику да се упозна са ситуацијом у образовању, упути питања и добије одговоре од организатора трибине. Након свих излагања јавности су упућени следећи закључци:

 1. Изузимање просветних радника од најављеног смањења зарада;
 2. Доношење правичног Закона о платним разредима;
 3. Хитно отпочињање преговора о Посебном колективном уговору;
 4. Хитно укључивање представника репрезентативних синдиката у радне групе које раде на изменама и допунама закона који се тичу образовања;
 5. Покретање тужби против послодавца због укидања минулог рада пре истека важења ПКУ;
 6. Захтевати оставку министра Вербића због неадекватног представљања просветних радника;
 7. Припрема и реализација великог протеста и једнодневне обуставе рада 22. октобра 2014. године.

 

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ШТРАЈКА УПОЗОРЕЊА

САОПШТЕЊЕ  ЗА  ЈАВНОСТ

Данас су просветни радници на територији Јабланичког округа ступили у штрајк упозорења, бранећи достојанство своје професије. Упозорење је и подсетник за Владу Републике Србије да би образовање требало да буде понос који брани и иза кога стаје озбиљна држава и да нема поноса већег приоритета!

Толеранција и разумевање су особине просветних радника које, кроз радни век, вежбамо са ученицима и родитељима. Нема сумње да би и у ситуацији у којој држава признаје озбиљну финансијску кризу, просветни радници разумели и прихватили озбиљне мере уштеде које имају смисла.

Међутим, разумели смо да се милијарде динара губе у сивој економији, у субвенцијама огромних „губиташа“,  у крађи струје, у утаји пореза, у финансирању безброј непотребних и измишљених агенција и на плате великог броја радника који су, да апсурд буде већи, запослени за време дејства Закона о забрани запошљавања!

Када би држава решила или почела да решава озбиљне и кључне проблеме, народ би помогао. Али овако, НЕ ПРИСТАЈЕМО! Презиремо демагогију и апсурд којима смо послужени и поручујемо да ЗНАМО! Неком се чини да смо за то и плаћени.

Александар Ничић

ОДБОР ПОДРЖАО ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА

У уторак, 30. септембра 2014. године у ОШ „Светозар Марковић“ одржана је 24. седница Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије. Чланови Одбора изјаснили су се да подржавају штрајк упозорења као начин протеста због најављеног смањења плата просветним радницима. Разлог за велико незадовољство просветара у Јабланичком округу јесте и најављено доношење Закона о платама у јавном сектору на начин који не подразумева изједначавање плата запослених у различитим делатностима у односу на ниво образовања и сложеност посла.

Чланови Одбора добили су на седници потребне материјале и детаљна упутства о процедури организовања штрајка упозорења. Свака основна Синдикална организација одржала је седнице својих одбора, изабрала штрајкачки одбор и одлуку о ступању у штрајк упозорења доставила директору установе у предвиђеном року. Штрајк упозорења спровешће се тако што неће бити наставе првог часа у првој и првог часа у другој смени у школама на територији Јабланичког округа. 

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА одржаће се у четвртак, 2. октобра а дефинисани штрајкачки захтеви су следећи:

 1. ИЗУЗИМАЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ У ОБРАЗОВАЊУ ОД НАЈАВЉЕНОГ СМАЊИВАЊА ПЛАТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ И
 2. ДОНОШЕЊЕ ПРАВИЧНОГ ЗАКОНА О ПЛАТАМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ (ПЛАТНИ РАЗРЕДИ), ЗА СВЕ ДИРЕКТНЕ БУЏЕТСКЕ КОРИСНИКЕ, КОЈИМ ЋЕ СЕ ИСПРАВИТИ НЕПРАВДА ПРЕМА ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА 

_____________________________

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ: