МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА ОПСТРУИШЕ ДОГОВОР?

Ове недеље, настављени су започети разговори. Када је реч о Закону о основама система образовања и васпитања, радна група је разматрала све чланове Закона, а коначан предлог биће утврђен у понедељак. Након тога материјал иде правно-нормативној служби на преглед и усаглашавање чланова.

Посебан колективни уговор усаглашен је са ресорним министарством у свим деловима који се не тичу финансија. Око осталих делова потребна је сагласност министарства финансија. Међутим у петак, 28. новембра, када је требало завршити рад на ПКУ, представници министарства финансија се нису појавили на преговорима. Из тог разлога представници репрезентативних синдиката упутили су јуче допис министру Вербићу и издали саопштење за јавност.

Имајући у виду да ће предлог измена Закона бити на јавној расправи у току децембра, а тек онда ући у скупштинску процедуру, приликом евентуалног замрзавања штрајка, потписивањем споразума, мораће да буду предвиђене мере обезбеђења да кључни чланови Закона не буду промењени у Скупштини у односу на предлог радне групе.

Подједнако важан кључ преговора налази се у рукама одбора за израду ПКУ, па ако овде не буде испоштован начелни договор, биће јасно и финално потврђено да је просвета последња рупа на државној свирали.

НЕШТО СЕ ДЕШАВА…

Преговори са ресорним министарством око штрајкачких захтева, након укључивања синдиката у радну групу која ради на изменама ЗОСОВ-а и отпочињања рада на ПКУ, улазе у фазу важног одлучивања. Радне групе ће до краја недеље дефинисати позиције које ће бити кључне за сагласност синдиката око потписивања ПКУ и чланова који се не смеју мењати у закону на скупштинској расправи. Тек након тога биће могуће евентуално потписивање споразума који би означио датум привременог замрзавања штрајкачких активности.

Последњих дана синдикати нису публиковали детаље о којима се разговара, како се преговори не би угрозили. Апелујемо на запослене да истрају, јер снага коју тренутно имамо (око 1200 школа у штрајку) потврђује оправданост штрајкачких захтева и представља додатни притисак на понашање преговарача са друге стране.

Примећује се опадање притиска на штрајкаче од стране директора, што такође говори у прилог томе да је комплетна штрајкачка процедура одрађена у складу са законом.

ЗАШТИТА ШТРАЈКАЧА

На основу информација из школа, које упућују на то да поједини директори спречавају запослене да учествују у законском штрајку, обавештавамо да ће против свих директора који спречавају штрајк, бити поднете кривичне пријаве!

Још једном позивамо председнике синдикалних организација који су изложени притисцима, да доставе податке и имена директора који им онемогућавају организацију и реализацију штрајка!

Против директора школа за које је документовано да су спречавали штрајк биће покренути поступци у складу са Законом. Најгрубљу повреду члана 15. Закона о штрајку до сада је учинио начелник Школске управе у Лесковцу, па су представници репрезентативних синдиката министру Вербићу упутили захтев за смену господина Томислава Симоновића.

ПОДРШКА ДРУШТВА ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ

ЈОШ ЈЕДНА БУРНА СИНДИКАЛНА НЕДЕЉА

Дешавања која су обележила протеклу радну недељу говоре у прилог томе да штрајк почиње да даје резултате. Најпре је у среду, 19. децембра,  почела са радом радна група која припрема Нацрт измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, у чији састав су ушли представници репрезентативних синдиката. Ова група ће на Нацрту радити свакодневно и целе следеће недеље, јер је крајњи рок у ком треба да се овај посао заврши данашњим решењем прописао министар Вербић. То би требало да значи да ћемо до 31. децембра имати припремљен Нацрт. Позивамо све заинтересоване колеге да предлоге за измену овог Закона достеве Регионалном центру најкасније до понедељка.

У четвртак, 20. новембра, одржан је састанак са министром Вербићем на ком су, иако није било значајних закључака по питању остварења свих штрајкачких захтева, преговори почели да добијају на озбиљности. Представници репрезентативних синдиката изнели су своје аргументе, којим се у потпуности оправдава незадовољство запослених у просвети и предложили конкретна решења. Између осталог, договорено је да преговори о ПКУ почињу од понедељка. Министар је у вези са темама о којима је било речи заказао састанак са председником Владе господином Вучићем и министром Вујовићем, који је одржан данас.

На овим састанцима Синдикат образовања Србије представљали су подпредседник Радомир Шојановић и члан Председништва Александар Ничић. Након данашњег састанка репрезентативни синдикати су издали званично саопштење.

ИНФО-СОС

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ СИНДИКАТА ЈАВНОГ СЕКТОРА У САВЕЗУ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ

У четвртак 20. новембра 2014. године одржана је коференција за новинаре представника синдиката јавног сектора у Савезу самосталних синдиката Србије. На конференцији су, поред Синдиката образовања Србије, били представници синдиката здравства, управе, правосуђа, културе, комуналне делатности и предшколског образовања који делују у Савезу самосталних синдиката Србије. У име Синдиката образовања Србије конференцији је присуствовао Александар Ничић, члан Председништва.

Главна тема је била смањење зарада запосленима у јавном сектору. Представници синдиката су поновили своје неслагање са смањењем зарада, пружили подршку штрајку запослених у образовању који је у току, а и најавили све облике синдикалне борбе у својим делатностима. Посебно је истакнут проблем недостатка социјалног дијалога и доношења мера Владе, које синдикате и запослене ставља пред свршен чин.

Заједнички захтеви свих синдиката су да започну преговори о гранским колективним уговорима чије важење истиче до краја године, као и активно укључивање синдиката у израду закона о платним разредима.

САОПШТЕЊЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

Због све већих притисака на запослене који су у штрајку, од стране директора школа и представника Школских управа, Штрајкачки одбор је издао САОПШТЕЊЕ, па још једном позивамо запослене да одоле притисцима и истрају у одбрани достојанства професије!

САОПШТЕЊЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

ИНФО-СОС

Јуче је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја започео рад на изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања у коме између осталих, учествују и представници сва четири репрезентативна синдиката образовања.

        У име Синдиката образовања Србије састанку је присуствовао члан Председништва Александар Ничић.

        Радна група ће наставити рад све док комплетан текст Нацрта измена и допуна Закона не буде усаглашен.

НОВИ ПРИТИСЦИ

Данас је начелник Школске управе Лесковац  директорима школа у Јабланичком округу и синдикату упутио мејл следеће садржине:

„Поштовани,

На основу информација прикупљених са терена дошао сам до сазнања да се у многим школама штрајк просветних радника не спроводи по закону. Наиме у неким школама се после часа од 30 минута одмах наставља рад на наредном часу, тако да се настава у преподневној смени завршава у 11 сати, а настава у поподневној смени завршава се у 15 сати. Како је ово груба повреда и закона о раду и закона о штрајку проморен сам да о овоме обавестим председнике Републичких одбора синдиката и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као и просветну инспекцију.

С поштовањем

Начелник,Томислав Симоновић“

На жалост, још једном, поводом овог саопштења, директорима, председницима Синдикалних организација и самом начелнику, са најбољом намером упућујемо:

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

Као прво, потпуно је бесмислено да начелник Школске управе узима учешће у организацији штрајка! Репрезентативни синдикати организују и воде штрајк у складу са законом, па је у складу са тим, тело са највећом одговорношћу у току реализације штрајка – Штрајкачки одбор на нивоу Републике, наведен у одлуци о ступању у штрајк. Законско право на штрајк које просветни радници у Србији користе у овом тренутку дефинисано је Законом о штрајку (члан1, члан 3 став 2, члан 9 став 2, члан 10 и члан 11), Законом о основном образовању и васпитању (члан 79. став 2.) и Законом о средњем образовању и васпитању (члан 92. став 2.). Како је штрајк поменутим прописима дефинисан као прекид рада који се испољава на месту рада, а за просвету као делатност прецизира поштовање минимума процеса рада, тако за учеснике у штрајку који је организован и јуче започет у Србији нема опасности да дође до покретања дисциплинског поступка, нити свеобухватно гледано има елемената за изношење тврдњи да се штрајк организује противзаконито. Такође, како је наведено у Закону о основном образовању и васпитању и Закону о средњем образовању и васпитању (чл.79 и чл. 92), минимум процеса рада за наставника је извођење наставе у трајању од 30 минута по часу у оквиру дневног распореда и обављање испита, па захтев којим се предвиђа пауза између часова од 20 минута, може да се тумачи једино као притисак којим се негативно утиче на очување безбедности ученика и запослених.

Овим путем упозоравамо све оне који вољно или стихијски покушавају да се инфилтрирају у Штрајкачки одбор просветних радника, свеједно да ли се ради о начелницима, директорима или трећим лицима, да још једном проуче члан 15. Закона о штрајку, као и казне предвиђене у члану 19. истог закона!

РЦ ЛЕСКОВАЦ СОС

ПОЧЕО ШТРАЈК

Данас је у Србији почео штрајк просветних радника! На територији Јабланичког округа од 63 школе, првог штрајкачког дана у штрајк су ушле 42 школе. У 6 школа, у току су припреме за улазак у штрајк, и оне ће се у току седмице придружити штрајкачком табору. Што се тиче преосталих 15 школа, у две није организован синдикат, па штрајк нико није ни најавио, а у осталим школама се мали број запослених изјаснио за штрајк. Међутим остаје могућност да и у тим школама запослени изразе своје незадовољство имајући у виду да су одлуке репрезентативних синдиката на време упућене послодавцу.

Објављујемо табеларни приказ школа у Јабланичком округу које су данас ступиле у штрајк, подржавају штрајк или врше припреме, као и преглед трајања часова. Табела ће се дневно ажурирати у току трајања штрајка.

9. ДАН ШТРАЈКА – 27.11.2014.  :::  БРОЈ ШКОЛА У ШТРАЈКУ: 53

ЛЕСКОВАЦ

РБ

ШКОЛА

У ШТРАЈКУ

НАПОМЕНА

/трајање часова/

 1

ОШ „ЈОСИФ КОСТИЋ“

ДА

30′

 2

ОШ „КОСТА СТАМЕНКОВИЋ“

ДА

30′

 3

ОШ „ТРАЈКО СТАМЕНКОВИЋ“

ДА

30′

 4

ОШ „ВАСА ПЕЛАГИЋ“

ДА

30′

 5

ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“

ДА

45′/30′

 6

ОШ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“

ДА

30′

 7

ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“

ДА

30′

 8

ОШ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ“

ДА

30′

 9

ШОСО „11. ОКТОБАР“

ПОДРЖАВА

 10

МУЗИЧКА ШКОЛА „С.БИНИЧКИ“

ДА

 издвојена одељења 30 мин

 11

ОШ „Б.РАДИЧЕВИЋ“ – БРЕСТОВАЦ

ДА

30′

 12

ОШ „Б.СТАНКОВИЋ“ – ВУЧЈЕ

ДА

30′

 13

ОШ „А.СИНАДИНОВИЋ“ – ПРЕДЕЈАНЕ

НЕ

 14

ОШ „Ђ.ЈАКШИЋ“ – ТУРЕКОВАЦ

ДА

30′

 15

ОШ „Р.ДОМАНОВИЋ“ – МАНОЈЛОВЦЕ

НЕ

 16

ОШ „В.КАРАЏИЋ“ – В. ГРАБОВНИЦА

ДА

30

 17

ОШ „М.СМИЉКОВИЋ“ – ВИНАРЦЕ

НЕ

 18

ОШ „С.ЗЛАТАНОВИЋ“ – МИРОШЕВЦЕ

ДА

30′

 19

ОШ „Н.СКОБАЉИЋ“ – ВЕЛИКО ТРЊАНЕ

ДА

30′

 20

ОШ „Д.МАКСИМОВИЋ“ – ГРДЕЛИЦА

ДА

30′

 21

ОШ „Б.СТАНКОВИЋ“ – ГУБЕРЕВАЦ

ДА

45′/30′

 22

ОШ „Б.СТАНКОВИЋ“ – БОГОЈЕВЦЕ

ДА

30′

 23

ОШ „В.ВЛАХОВИЋ“ – ПЕЧЕЊЕВЦЕ

ДА

30′

 24

ОШ „Ј.ПАНЧИЋ“ – ОРАШАЦ

ДА

30′

 25

ПРВА ТЕКСТИЛНА ШКОЛА

ДА

30′

 26

ТРГ.ШКОЛА „В.НИКОЛАЈЕВИЋ“

ДА

30′

 27

ХТШ „БОЖИДАР ЂОРЂЕВИЋ КУКАР“

ДА

30

 28

ГИМНАЗИЈА ЛЕСКОВАЦ

НЕ

 29

ЕКОНОМСКА ШКОЛА „ЂУКА ДИНИЋ“

ДА

30′

 30

ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА

ПОДРЖАВА

 31

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА

ДА

30′

 32

ТШ „РАДЕ МЕТАЛАЦ“

ДА

45′/30′

 33

ОЦ „СВЕТОЗАР КРСТИЋ“ – ВУЧЈЕ

ДА

30′

 34

СР. ДРВОПРЕРАЂИВАЧКА – ГРДЕЛИЦА

ДА

45′/30′

 35

ШОО „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“

ДА

30′

ВЛАСОТИНЦЕ

 36

ОШ „25. мај“ Доња Лопушња

ДА

30′

 37

Гимназија Власотинце

ДА

 45/30

 38

ТШ „1. Октобар“

ДА

30′

 39

ОШ „Синиша Јанић“

ДА

45/30′

 40

ОШ „8. Октобар“

ДА

30′

 41

ОШ „К.Петровић“ Крушевица ДА 30

 42

ОШ „Свети Сава“ Гложане ДА 45/30

 43

ОШ „В. Карађорђе“ Тегошница

ДА

45/30

 44

ОШ „Доситеј Обрадовић“ Свође

ДА

30′

 45

ОШ „Б.Миљковић“ Г.Присјан

ДА

30′

 46

ОШ „Б.Миленковић“ Шишава

У ПРИПРЕМИ

ЛЕБАНЕ

 47

Гимназија Лебане

ДА

30′

 48

ОШ „Радован Ковачевић Максим“ Лебане

ДА

45′/30′

 49

ОШ „Вук Караџић“ Лебане

ДА

30

 50

ОШ „Р. Домановић“ Бошњаце

ДА

45/30

 51

Техничка школа Лебане

ДА

30′

БОЈНИК

 52

ОШ „Стојан Љубић“ Косанчић

ДА

45′/30′

 53

ОШ „Станимир Вељковић“ Бојник

ДА

45′/30′

 54

ТШ „Бошко Крстић“ Бојник

НЕ

МЕДВЕЂА

 55

Техничка школа „Никола Тесла“ Медвеђа

ДА

30′

 56

ОШ „Горња Јабланица“ Медвеђа

ДА

30′

 57

ОШ „Радован Ковачевић“ Леце

ДА

30′

 58

ОШ „Партизански дом“ Бучумет

НЕ

 59

ОШ „Владимир Букилић“ Туларе

ДА

45′/30′

 60

ОШ Тупале

НЕ

 61

ОШ Сијаринска бања

ДА

45′/30′

ЦРНА ТРАВА

 62

ОШ „Аца Стојановић“

НЕ

 63

ГТШ „М. Поповић“

НЕ