БЕЗ КЊИЖИЦА НА КРАЈУ ПОЛУГОДИШТА

Регионални центар Лесковац СОС је свим Синдикалним организацијама на територији упутио процедуру везану за завршетак полугодишта. Како је Влада Републике Србије одбила предлог Споразума понуђен од стране репрезентативних синдиката, Синдикалне организације ће наставити штрајк, уз упозорење које ће се огледати у неусвајању успеха и дисциплине ученика на крају првог полугодишта. У школама у Јабланичком округу родитељи ученика ће ипак имати увид у оцене своје деце на начин који се практикује на крају тромесечја. Ученицима ће одељенске старешине поделити папириће са оценама, али ће подела књижица изостати. 

Регионални центар Лесковац СОС изражава незадовољство и огорчење због поступања директора који су пожурили да попуне и Министарству предају спискове штрајкача! Овим чином је учињена повреда Закона о штрајку, па обавештавамо директоре да ће се питање одговорности свакако покренути уколико дође до санкционисања запослених у току трајања штрајка. Директори основних школа одлуку о оваквом поступању донели су на заједничком састанку, одржаном у среду. По сазнањима Регионалног центра, има и директора који су на прво место у штрајкачком списку уписали своје име! Такав гест заслужује уважавање, мада би организована непослушност директора, која је изостала у Јабланичком округу, била прави доказ да нас представљају они који то заиста заслужују. На жалост, част изузецима,  ради се само о представницима и чуварима својих фотеља.

ОДБИЈЕН ПРЕДЛОГ СПОРАЗУМА

ИЗВОР: ТАЊУГ

Београд — Влада Србије одбила је предлог просветара да им се даје помоћ од 4.500 динара месечно, рекао је министар Срђан Вербић и позвао просветаре да прекину штрајк.

Потпредседница Владе Кори Удовички иако, како каже, разуме наставнике, истакла је да је пред нама година штедње. „Предлог синдиката Влада мора да одбије јер нема средстава, али ће их бити ако будемо наставили да штедимо и радимо онако како смо планирали“, рекао је Вербић на конференцији за новинаре у Влади Србије о предлогу четири синдиката у просвети, којој је присуствовала и потпредседница Владе.

Вербић је позвао Владу и синдикате да се баве суштинским стварима које су лоше постављене у систему и рекао да „не би требало да тргујемо“.  Министар просвете је позвао наставнике да покушају да схвате ситуацију у којој се читава земља налази.

„Тема већих издвајања за просвету биће на дневном реду чим мере штедње буду дале прве резултате“, рекао је он и истакао да синдикат као озбиљан и одговоран социјални партнер треба да се врати разговорима са новим предлозима, како би заједно у дијалогу дошли до најбољег решења за проблеме који су деценијама нагомилавани у просвети.

Потпредседница владе Удовички подсећа да у 2015. години сви морамо да збијемо редове и сматра да је у просвети могуће свој посао радити и бити мотивисан и са оваквим платама, уколико се, како каже, у нешто верује. Пред нама је, рекао је он, година штедње, година залагања у којој свако себе мора да пита шта може да уради са оним што има.  Подсетивши да су синдикати тражили и доношење закона о платама, Удовички је навела да се на нацрту интензивно ради и да се очекује до краја марта, као и да би закон и подзаконски акти могли бити усвојени до краја године. Очекујемо да законом о платама у јавној управи тачно уредимо односе свих зарада у јавној управи, службама, управама на локалном нивоу, тако да се за сваки посао зна колико кошта, колико је сложен, одговоран, у каквим се условима обавља, рекла је она. “Разумем наставнике, и ја сам родитељ…Има и добрих и најбољи али и врло слабих школа али је могуће свој посао радити и бити мотивисан и са оваквим платама уколико у нешто верујемо“, рекла је Удовички.

Новинари од министра Вербића нису добили јасне одговоре на питања шта ће бити са школском годином и неуписивањем оцена, што су најавили синдикати, хоће ли наставницима бити одбијене дневнице за потпуну обуставу рада 22. децембра када су изашли на улице.
„У Министарству просвете радимо да створимо што регулариније услове за образовање ученика. Ако немамо регуларне услове, наћи ћемо начин да то објаснимо ученицима“, био је један од одговора министра на питање да ли је извесно да ће ђаци остати без оцена.  Он је рекао да је на директорима да процене да ли има основа за покретање дисциплинског поступка против оних који су обуставили рад.

Синдикати просвете штрајкују већ шесту недељу, а јуче су предложили Влади Србије да им буде исплаћена месечна помоћ до 4.500 динара, почев од 1. децембра што би, како су навели, довело до прекида штрајка. Штрајкачки одбор синдиката просвете подсећа да запослени у просвети једини нису имали повећање зарада од 2008. године и да имају најниже зараде у јавном сектору.  Споразум би обавезивао владу да најкасније до 1. јуна 2015. године уреди зараде јединствено за све буџетске кориснике путем Закона о платним разредима, који ће се примењивати од 1. јануара 2016. године. У предлогу споразума, који су јуче сачинили, синдикати траже да се против запослених који су учествовали у штрајку не предузимају дисциплинске мере, нити да им се додатно умањи плата. Такође, синдикати траже и да два члана Закона о основама система образовања и васпитања, који се тичу пријема у радни однос и решавања технолошких вишкова буду усвојени у облику договореном са синдикатима.

СИНДИКАТИ УПУТИЛИ ПРЕДЛОГ СПОРАЗУМА

Данас су репрезентативни синдикати на седници Штрајкачког одбора утврдили текст предлога Споразума који је прослеђен ресорном министарству.

ПРЕДЛОГ СПОРАЗУМА

КАКО ЗАВРШИТИ ПОЛУГОДИШТЕ?

Имајући у виду одсуство слуха за разложне захтеве синдиката од стране ресорног министарства, и поред интензивних петонедељних преговора, Штрајкачки одбор је на данашњем састанку донео ОДЛУКУ којом се прецизира непостојање обавезе одржавања Одељенских већа на крају првог полугодишта. Синдикати никако не желе да ученике и њихове родитеље ставе у неповољан положај, па се закључивање оцена не доводи у питање. Ученицима ће се оцене закључити и њихов успех ће родитељима бити презентован у неком облику. Уколико се Одељенска већа не одрже или се пак одрже, а на тим седницама не буде утврђен успех, подела књижица ће свакако изостати на крају овог полугодишта. На тај начин, у административном смислу, неће бити утврђеног успеха ученика али они суштински неће бити оштећени. 

ОДЛУКА ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА – ПРЕУЗМИ!

РЕАКЦИЈЕ СИНДИКАТА

У току поподнева Штрајкачки одбор је припремио и упутио дописе министру Вербићу и директорима основних и средњих школа као упозорење поводом данашње најаве прикупљања података о запосленима који су у штрајку.

ДОПИСЕ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ:

ДАН ПРОТЕСТА У СРБИЈИ

Данас су у Србији запослени у већини школа исказали незадовољство обуставом наставе, протестима или настављајући штрајк уз поштовање минимума процеса рада. У већим градовима су организовани протести испред Школских управа, а на протесту у Београду организована је и протесна шетња до зграде Владе Републике Србије и зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Из Јабланичког округа 50 председника Синдикалних организација и осталих запослених дошло је на протест у Београд у организацији Регионалног центра Лесковац. На територији Јабланичког округа, све школе су наставиле започети штрајк у истом облику. Основна школа у Грделици најавила је за данас неодржавање наставе и учешће у протесту, али су у томе били спречени.

На данашњем састанку Штрајкачког одбора разговарало се о начинима завршетка првог полугодишта у школама које су у штрајку, као и о Предлогу протокола који ће бити упућен Министарству. Детаљи о овоме биће познати најкасније у среду.

У току дана, за време трајања протеста из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, директорима школа је стигао допис којим се траже подаци о запосленима који учествовују у штрајку од 17. новембра. Овим дописом додатно се иритирају запослени у основним и средњим школама, а циљ прикупљања ових података може да буде и додатно смањење зарада. Тим поводом огласио се Регионални центар Лесковац, па је председницима Синдикалних организација и директорима школа на територији упућено следеће ОБАВЕШТЕЊЕ. У вези са новонасталом ситуацијом огласиће се и Штрајкачки одбор.

ДИРЕКТОРИМА ШКОЛА

ПРЕДСЕДНИЦИМА СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

Поштовани,

     Поводом данашњег дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја број 601-00-4/2014-01/134, упућеног директорима школа, са циљем прикупљања података о запосленима који учествују у штрајку од 17. новембра, издајемо следеће ОБАВЕШТЕЊЕ: 

Оваква одлука, у околностима  када ни  штрајк ни  преговори са ресорним министарством нису званично окончани, нити је потписан споразум из чл.8 ст.1. Закона о штрајку којим се утврђује начин одбитка од зараде и  начин  надокнаде изгубљеног градива,  представља стварање услова за повреду  чл.15. ст.2. Закона о штрајку који гласи: „Послодавац не сме да спречи запосленог да учествује у штрајку нити да употребљава мере принуде ради окончања штрајка, као ни да по основу неучествовања у штрајку предвиди повољнију зараду или друге повољније услове рада за запослене који не учествују у штрајку“.

     С тим у вези, обавештавамо председнике Синдикалних организација да ни на који начин не учествују у прикупљању и достављању тражених података, а директоре школа позивамо да не чине потезе који ће нас приморати да против њих затражимо Законом предвиђене санкције.

Александар Ничић

ВИКЕНД БЕЗ ДОГОВОРА

У петак  19. децембра, касно поподне, репрезентативни синдикати добили су позив из Министарства за састанак у суботу ујутру. Имајући у виду  да је у току протекле недеље било помака у преговорима, као и усмених гаранција да ће се до решења доћи, сматрали смо и надали се да ће ово бити викенд коначног договора.

Међутим, синдикатима су представљене две понуде којима се просветним радницима нуди једнократна новчана помоћ у износу од 6500 до 7500 хиљада динара, што апсолутно нема никакве везе са досадашњим преговорима нити са штрајкачким захтевима! Понуде су стављене само на увид, што је срамно, а када је реч о Посебном колективном уговору, речено је да до потписивања може доћи тек 12. јануара. На основу овакве преговарачке понуде, Министарство је затражило обуставу штрајка, по принципу: „Не дам ти ништа што си тражио, нудим ти нешто друго, а ти се одрекни себе“! Сматрамо да је ово још једно саплитање тока преговора и још један указ на то колико је просвета „поштована“ од стране државе.

У току јучерашњег дана, након одржане седнице Владе, представницима синдиката је потврђено да је наведена понуда коначна и затражено да се данас поводом тога огласимо. Огласили смо се:

Министру просвете, науке и технолошког развоја,

др Срђану Вербићу

Председници репрезентативних синдиката не могу да прихвате понуду, да се просветним радницима којима је умањена зарада, почевши од месеца новембра 2014. исплати једнократна помоћ од 7500,00 динара, а за узврат се тражи прекид штрајка. Таква понуда нема никакве везе са штрајкачким захтевима. Уколико Влада Републике Србије жели да просветним радницима намени ова средства, синдикати немају ништа против.

Сматраћемо ово помаком у постизању коначног споразума. Остаћемо доследни нашим захтевима. Штрајк се наставља. Спремни смо да наставимо започете преговоре.

ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА! СУТРА ЈЕ ОБУСТАВА НАСТАВЕ! СВИ ЧЛАНОВИ ОДБОРА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА УЧЕСТВОВАЋЕ НА ПРОТЕСТУ У БЕОГРАДУ!

ПОДВАЛЕ НЕ ДОПРИНОСЕ РЕШЕЊУ ПРОБЛЕМА

ОБАВЕШТАВАМО ЈАВНОСТ ДА ОБЈАВЕ, О ТОМЕ ДА ЈЕ ПОСЕБАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ПОТПИСАН, НИСУ ТАЧНЕ! Данас је Министарство просвете, науке и технолошког развоја издало саопштење у коме се наводи да су се синдикати сагласили са текстом новог ПКУ, након чега се у медијима појавила вест да је ПКУ потписан. 

У циљу боље информисаности чланства наводимо да је у току ове недеље било помака у преговорима и да је Влада Републике Србије показала спремност да помогне у коначном проналажењу решења проблема. Из разлога што конкретна системска решења још увек нису на преговарачком столу, детаље усменог договора нисмо презентовали јавности, јер нећемо дозволити да просвета буде обманута по ко зна који пут! Када се буду пронашла системска решења која гарантују испуњење захтева просветних радника и која отварају пут ка изради правичног Закона о платним групама у јавном сектору, тек онда се може припремити и закључити споразум о замрзавању штрајка! ДО ТАДА СЕ ШТРАЈК НЕ ПРЕКИДА!

Када је реч о Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, сагласност на текст уговора коју су дали синдикати не представља никакву коначност! Тек када сагласност буде пристигла и од стране Министарства финансија, може се договорити датум потписивања! 

ПРЕМА ТОМЕ, ЈОШ ЈЕДНОМ УПОЗОРАВАМО НА УЧЕСТАЛЕ МЕДИЈСКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ И НАГЛАШАВАМО ДА КОНАЧНУ РЕЧ О ТРАЈАЊУ И ОБЛИКУ ШТРАЈКА МОГУ ДАТИ САМО РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ!

ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА – СПРЕМАМО СЕ ЗА ПРОТЕСТ 22. ДЕЦЕМБРА У БЕОГРАДУ!

РЦ ЛЕСКОВАЦ СОС

СТРОЖА ПРАВИЛА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У МИНИСТАРСТВУ ?!

:: Вечерње НОВОСТИ ::

Од Вербића пацке због семинара

И. М. | 09. децембар 2014. 12:15 |

Министар послао допис којим упозорава све запослене у министарству да не смеју да учествују у семинарима и још то да наплаћују!!!

МИНИСТАР просвете др Срђан Вербић послао је допис којим упозорава све запослене у министарству на чијем је челу да не смеју да учествују у семинарима и још то да наплаћују, сазнају „Новости“. У том документу каже се да могу да учествују у семинарима само ако их организује министарство, и то без надокнаде.

Ако негде учествују, морају имати сагласност министра лично. „Зелено светло“ потребно је и за држање предавања ван радног времена, у организацији одређених агенција и организација, али тада не смеју да наступају као запослени у министарству, већ као приватна лица. Јавна је тајна да запослени у Министарству просвете, чак и помоћници и начелници, већ годинама држе предавања на семинарима, које наставници морају да похађају да би добили бодове и задржали лиценцу за рад у школи. На листи акредитованих семинара смењују се многа имена предавача запослених у Министарству просвете. У октобру је, на пример, у Београду одржан семинар о организовању екскурзија, на коме је учешће коштало 9.990 динара, у организацији „Института за економију и право“ д.о.о, на којем су од четири предавача чак три функционери Министарства.

Овај документ „процурио је“ и међу синдикалцима, који су задовољни Вербићевом иницијативом. На организацији семинара, кажу, одређени круг људи узима огроман новац и томе се мора стати на пут. А тај новац, најчешће, просветари дају из сопственог џепа. Наставници уплашени да ће остати без радног места ако не сакупе довољно бодова за лиценцу, плаћају котизације које износе по неколико хиљада динара за једну обуку.

 ДОПИС МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

НЕМА ПРЕДАЈЕ!!!