НА ПУТУ ДО НЕГДЕ

На седници Владе Републике Србије, одржаној 22. јануара није донет закључак о потписивању ПКУ, иако је то раније било најављено од стране представника Министарства просвете а текст овог документа усаглашен уз претходне консултације са премијером. Репрезентативни синдикати који су крајем прошле недеље одржали своје републичке одборе углавном су подржали потписивање ПКУ, али у формулацији која је договорена 20. јануара.

У понедељак, 26. јануара на састанку у Министарству просвете усаглашен је нови текст ПКУ, у ком је обрисана Видовданска награда. Овим су тада затворена врата за могућност да се ублажење смањења зарада учини више пута у току године, и још важније, што пре. Као замена за обрисану награду, унета је измена у следећи став члана 32, по којој ће синдикати у току године преговарати о динамици исплате Новогодишње награде. Међутим, ако и та награда буде исплаћивана „редовно“ као претходних година, резултат динамике поменутих преговора неће значити ништа. А како није прихваћено да у споразуму буде икаквих гаранција исплате – остаје нам једино вера у реч. У осталим деловима, ПКУ је значајно побољшан у односу на претходни, и у смислу установљене заштите права запослених заиста имамо више разлога за задовољство.

Укупно узевши, преговори који су отпочели најавом штрајка добијали су на динамици из дана у дан, али у периоду  до 10. јануара могу да се сврстају у најобичније замајавање!  Управо ова чињеница говори у прилог томе колико заиста државу брине штрајк просветних радника. Да некога истински интересује њихов положај, до штрајка не би ни дошло. Али пошто је јасно да је просвета најнебитнија делатност у Србији, није зачуђујуће да једино синдикалци у овој земљи гласно истичу  вољу да подстакну битност образовања. Али какви су одјеци власти, ускоро се може десити да поменута воља само избледи у наду. Није добро, али је реално. Србија!

Дан након Светосавске академије на отвореном, убразавамо се на путу до нигде. Министарство је данас синдикатима проследило закључке Владе о споразуму и ПКУ. Одмах је за петак сазван састанак, где се очекује да се споразум и колективни потпишу. Нова рунда у игри воље, невоље, надања и очекивања да се карте распарених шпилова поклопе. Синдикати ће након исказане сагласности вероватно бити спремни да потпишу колективни уговор. Са друге стране уговор се нуди испод споразума, као уцена за прекид штрајка. Изгледа да се заборавио број штрајкачких захтева, и да се штрајк прекида споразумом којим се  решавају спорна питања. Понуда која ће представнике синдиката у петак дочекати на столу у ресорном министарству одише непристојношћу. Да ли ће неко пристати да загризе колач са горким преливом, остаје да сачекамо. Запосленима се свакако пројектује мучнина и укус пелина. Чекају нас најављени ломови, па нови колективни уговор може деловати благотворно. А опет, наставак штрајка без потписивања колективног уговора, као опција која нам се диктира, мирише на озбиљну невољу.

Било како било, потписало се или не, па чак и да дође до прекида штрајка, ако не буде помака и напора да се просветним радницима побољша свеукупни положај, имаћемо бели штрајк у школама који ће водити запослени по свом нахођењу, који се не може контролисати и спречити, а који држава најављује последњих 15 година и очигледно не жели да од те најаве одустане. Срећно нам било, једном негде можда и стигнемо.

Александар Ничић

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ:

 

НАСТАВАК ШТРАЈКА – ОТВОРЕНО ПИТАЊЕ

Јуче је у МПНТР одржан састанак представника ресорног министарства са представницима Штрајкачког одбора репрезентативних синдиката на ком се уз посредовање миритеља др Живка Кулића усаглашавао споразум о прекиду штрајка. Сви чланови овог споразума усаглашени су у потпуности осим члана који се односи на гаранцију Владе Републике Србије везану за исплату награда које су предвиђене текстом ПКУ.

Синдикати су тражили да се у споразум унесе висина ових награда, што није било прихватљиво за представнике Министарства просвете. У току јучерашњег састанка у медијима се појавила вест да ће уз исплату награда у висини од 15000 динара штрајк бити прекинут, па је цела ситуација предимензионирана јер су медији пласирањем непроверене информације директно угрозили ток преговора и допринели могућности да данас на седници Владе Републике Србије не буде закључка о сагласности на текст ПКУ који је јуче усаглашен.

Закључак јучерашњег састанка је да у току данашњег дана Министарство просвете проследи синдикатима текст споразума који ће представљати званичну понуду процедуре везане за излазак из штрајка. Синдикати су већ у току недеље заказали седнице својих републичких одбора које ће се одржати у петак и суботу. Уколико се на овим Одборима донесе одлука о потписивању понуђеног споразума и ПКУ, штрајк би се могао окончати већ следеће среде.

Међутим, уколико се на данашњој седници Влада негативно одреди према усглашеном тексту ПКУ, синдикати неће имати о чему да се изјасне, јер је стављање потписа на споразум везано за потписивање ПКУ. Штрајк просветних радника који је ушао у трећи месец потврђује „никакав статус“ просветних радника у држави, јер је у међувремену у другим делатностима из јавног сектора било потписивања ПКУ и то без дана штрајка. Сада не треба посебно доказивати да просветни радници штрајком морају изборити нешто што је у другим ресорима нормална ствар и колико таква чињеница представља небригу за образовање у Србији. Уколико одлуке репрезентативних синдиката буду такве да се званичне понуде Владе и Министарства просвете не прихвате, штрајк би могао да траје и до краја наставне године.

ИНФО СОС

       Репрезентативни синдикати просвете, Унија синдиката просветних радника, Синдикат радника у просвети Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдикат образовања Србије, издају следеће

С А О П Ш Т Е Њ Е

     На састанку Одбора за израду ПКУ, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, уз посредовање миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спораова др Живка Кулића, усаглашен је текст Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

     Синдикатима је прослеђен предлог Споразума који треба усaгласити. У среду, 21. јануара, након заказане седнице Штрајкачког одбора, одржаће се нови састанак у МПНТР ради усаглашавања текста Споразума.

      На седници Владе Републике Србије заказаној за четвртак 22.01.2015. године донеће се закључак о тексту Споразума (уколико буде усаглашен) и већ усаглашеном тексту Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

У Београду, 20. јануара 2015. године

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕМИЈЕРОМ

Јуче је у Влади Републике Србије, на иницијативу СССС и УГС који су чланови Социјално економског савета, одржан састанак којем су између осталих присуствовали и представници просветних грана поменутих синдиката. Испред Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали подпредседник Радомир Шојановић и члан Председништва Александар Ничић.

Везано за просвету, говорило се о начинима побољшања материјалног положаја запослених и могућностима улагања у ову делатност. Разговарало се још и о разлозима дужине трајања преговора и штрајка. Премијер је, након што је саслушао саговорнике, дао сагласност да се преостала спорна питања уреде у складу са предлозима синдиката и нагласио да се просветним радницима не смеју одредити мања права у односу на друге делатности. Из тога је произашло да ће захтеви синдиката везани за чланове 31, 56 и 60 бити прихваћени. Представници синдиката издејствовали су на састанку да буде промена и у одредби ПКУ која дефинише „друга примања“, па би пречишћени текст предлога ПКУ требало да добије и нову формулацију члана 32.

Након састанка, којем су присуствовали и министри Срђан Вербић и Душан Вујовић, прецизирано је да представници синдиката одмах проследе ресорном министарству верзију ПКУ измењену у складу са постигнутим договором, како би се процес усаглашавања и припрема за потписивање додатно убрзао. Након консултација са коалиционим синдикатима, нова верзија ПКУ је прослеђена у суботу поподне.

Дан пре одржавања састанка са премијером, након затражене подршке Синдиката образовања Србије од међународних организација, директор Европског комитета синдиката образовања Мартин Ремер послао је допис премијеру и министрима чија су министарства укључена у израду ПКУ за основне и средње школе и домове ученика. Господин Ремер је изразио спремност да дође у Србију и допринесе социјалном дијалогу у образовању.

ДОПИС МАРТИНА РЕМЕРА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

САОПШТЕЊЕ СА ПРЕГОВОРА О ПКУ

У петак је у Министарству просвете одржан састанак Одбора за преговоре о Посебном колективном уговору, којем су присуствовали представници свих репрезентативних синдиката и представници из свих министарстава укључених у преговоре. Састанак је водио др Живко Кулић, као представник Агенције за мирно решавање радних спорова одређен за миритеља. Постигнута је сагласност око најспорнијег члана 5. ПКУ, који се односи не само на распоређивање технолошких вишкова, него и запослених са непуним радним временом. Сагласност је постигнута и поред великог противљења представника Министарства финансија.

Представници синдиката су предложили нову методологију усвајања одредби ПКУ: да се оно што је прихваћено у ПКУ за здравство, а што је неспорно – угради и у наш ПКУ, зато што су та решења прошла све инстанце неопходних консултација (са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством финансија и Републичким секретаријатом за законодавство).

И поред тога, многе одредбе из ПКУ за здравство нису прихваћене због различитости делатности обухваћене у ПКУ, као и донетих закона који ограничавају додатна издвајања за зараде запослених. Оно што је остало спорно, односи се на одредбе из сада важећег ПКУ – члан 56. о надокнади за председника синдикалне организације и члан 60. који регулише да председник синдикалне организације не може да буде проглашен технолошким вишком. О томе треба да се изјасне Министарство финансија и Министарство државне управе и локалне самоуправе. Такође, ова министарства треба да се изјасне и о новом решењу у нашем ПКУ, које је већ усвојено у ПКУ здравства, о јубиларним наградама за 35 година рада (предвиђен је износ од две плате).

Очекује се да се ова министарства изјасне и доставе своје образложене предлоге у складу са прописима, најкасније до следећег састанка, који је заказан за среду, 21. јануар у 10 сати. Надaмо се да ће тада ПКУ бити дефинитивно усаглашен, како би могао да буде закључен и потписан.

ОДРЖАН САСТАНАК ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

КАКО ЈЕ НАЈАВЉЕНО, ДАНАС ЈЕ ОДРЖАН САСТАНАК ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА НА КОМЕ ЈЕ РАЗМАТРАНА АКТУЕЛНА СИТУАЦИЈА НАКОН ПРЕГОВОРА ОДРЖАНИХ У СУБОТУ СА РЕСОРНИМ МИНИСТАРСТВОМ У ВЕЗИ СА ПОТПИСИВАЊЕМ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА, СА КОГА ОБЈАВЉУЈЕМО СЛЕДЕЋА САОПШТЕЊА.

ШТА СТЕ РЕКЛИ?!

please install flash

ЦЕО СНИМАК СА ТРИБИНЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ!

Вербић: „Не постоји решење за финансијско стање просветара“

09.01.2015. –   ИЗВОР: „ЈУГМЕДИА  

 

 

ЛЕСКОВАЦ – Министар просвете у Влади Србије Срђан Вербић изјавио је данас у Лесковцу да још не постоји системско решење којим ће се побољшати финансијско стање просветних радника, који су у штрајку.

„Финансијски бенефит за прекид штрајка се у овом тренутку не нуди, у овом тренутку разговрамо о томе како да ситуација буде што регуларнија, да штета по ученике буде што мања. Сви смо на истом задатку, добро се разумемо, без обзира што системска решења, која се тичу финансјске ситуације, још увек немамо”, истако је Вербић, који се сложио са констатацијом новинара да није у реду да „наставници примају мање плате од шофера у локалним самоуправама”.

Вербић је у Лесковцу присуствовао заједничкој трибини са Синдикатом образовања „Како до бољег статуса наставника”, али је претходно на конференцији за новинаре одговарао на питања везана за захетев просветара. Он је том приликом оценио да је неопходна израда платних група, што је један од захтева синдкиката просветних радника, али је казао да је то процес који захтева време.

„Платне групе нису нешто што може да се направи данас и да сутра заживи. Платне групе се решавају кроз Закон о платама. Да би се донео закон, он мора да буде написан, да буде у јавној расправи, да добије мишљење свих других министарстава, Европске комисије и коначно, да буде усвојен у Скупштини”, истакао је.

Министар просвете је поновио да ће бити рационализације у просвети, али и да постоји могућост да већ сутра буде потписан посебан колективни уговор са представницима синдиката.

“Колективни уговор је усаглашен између представника синдиката и министарства просвете. Чекају се мишљења других министартсва на овај предог уговора. Можда ће у току дана бити комплетирана та листа мишљења и надам се да већ сутра у току дана можемо да разговарамо о потписивању колективог уговора”, казао је. Он је имао поруку за ученике, али и директоре школа. „Моја порука ученицима је да они морају да уче, јер не постоји оправдање за неучење. Мора да се загреје столица, мора да се учи без обзира каква била ситуација у школи, јер ова година није најгора година коју памтимо”, казао је Вербић.

Министар је казао да су за надокнаду часова одговорни директори школа. „Искерно се надам да ће сви директори урадити оно што им је посао – да обезбеде план надокнаде часова”.

Просветни радници иначе захтевају да се њихове плате изузму из уредбе Владе о смањену зарада, затим, хитно увођење Закона о платним групама и потписивање посебног колективног уговора.

Милица Ивановић

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ЧЕТИРИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНА СИНДИКАТА

Унија синдиката просветних радника Србије
ГСПРС „Независност“
Синдикат образовања Србије
Синдикат радника у просвети Србије

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

НАСТАВАК ШТРАЈКА У ПРОСВЕТИ:
НЕМА ПКУ, НЕМА ЗАКОНА, НЕМА ПАРА–НЕМА НАСТАВЕ!

На позив министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића, данас је у Министарству просвете одржан састанак министра и представника четири републичка синдиката просвете.

КУПОВИНА ВРЕМЕНА
Састанак је трајао скоро три сата, али без икаквог учинка.Очекивања синдиката да ће министар имати да каже и да понуди нешто ново, нису се обистинила. С обзиром да је Министарство већ раније одбило предлог споразума који су синдикати упутили пред Нову годину, очекивало се да ће оно овога пута имати неки свој предлог, како би се пронашло неко решење. Када се изузму нека конкретна општа места и дискусије на опште теме у образовању, које су биле коректне али без икаквог тренутног значаја, остаје горак утисак да је министар просвете и овога пута желео само да купи време и поводеза даље оптуживање синдикатаза неминовни наставак штрајка.

СИНДИКАТИ ЗАТЕЧЕНИ
Синдикати су били затечени ставовима Министарства просвете, а који се односена штрајкачке захтеве. Они су изричито гласили: „Нема Посебног колективног уговора, нема измена Закона о основама система образовања и васпитања, нема новца“!
Посебан колективни уговор је одједном „постао споран“, јер је у супротности са садашњим законом о основама система, а сам Закон „ће бити измењен ко зна када“!
Тиме је министар направио зачарани круг из кога нема излаза. Измене Закона су„укочене“ већ 40 дана, а нови ПКУ такође касни месец дана, па је самим тим постао незаконит у односу на садашњи Закон. Решење за ПКУ је тројако: или да се продужује стари, или да се донесе нови „привремени“, или да се чека нови закон, па онда нови ПКУ који би био у складу са њим. А онда је из тога министар изразио очекивање да би синдикати за све то „морали да имају разумевања“!

СИНДИКАТИ ПРИСТУПАЈУ ПРИПРЕМАМА ЗА НАСТАВАК И ПРОШИРЕЊЕ ШТРАЈКА

Стога је предлог министра, на крају разговора, „да треба разговарати о прекиду штрајка јер новац никада није био на преговарачком столу“, испао непримерен. Синдикати су насупрот захтевали, а министар је пристао, да Министарство просвете понуди свој предлог споразума са синдикатима, у коме ће бити јасно наведени уступци, везано за захтеве синдиката, на основу којих би синдикати могли да одлучују о прекиду штрајка.

У понедељак ће заједнички штрајкачки одбор четири синдиката просвете приступити припремама за наставак штрајка у просвети.

У Београду,
10.јануара 2015.

ПРЕУЗМИ ОРИГИНАЛ

НИШТА ОД КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА!

На данашњем састанку представника Министарства просвете са штрајкачким одбором четири репрезентативна синдиката није постигнут никакав договор, а камо ли, од стране министра просвете најављено потписивање Посебног колективног уговора. Учесници су добили мишљења Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарсва рада и социјалне политике, као и Законодавног одбора. Од Министарства финансија ни овај пут – ништа!

У достављеним мишљењима се оспорава значајан број већ усаглашених одредаба, са којима су се сагласили и синдикати и Министарство просвете. Не ради се само о унапређењима значајним за све запослене, већ и о одредбама из постојећег, ускоро неважећег ПКУ. Мало је рећи да је неозбиљно што су мишљења супротна договореном, јер су у свим досадашњим преговорима учествовали и представници поменутих министарстава и одбора, који нису имали сада наведене примедбе на усаглашене ставове. Ово је заправо још један доказ да је читав дугометражни рад радних група само маска за својевољно поступање.

А шта тек да се каже на велике најаве министра просвете у току јучерашњег дана да ће ПКУ данас бити потписан? Очигледно ни он није био упознат са мишљењима или је желео да у јавности подстакне напокон позитиван став о томе да нешто и ради из свог ресора што би могло да одблокира образовни систем.