ДА МОЖДА НЕ

please install flash

РАД НА ЗАКОНУ О ПЛАТАМА

Састанак са представницима два синдиката о изради каталога и опису послова

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Снежана Марковић одржали су данас састанак са представницима Синдиката образовања Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, Александром Ничићем, Радом Ерцегом и Томиславом Живановићем, на тему израде закона о платама у јавном сектору.

На радном састанку, разговарано је о Каталогу послова за предшколско, основно и средње образовање и васпитање, као и ученички и студентски стандард, који се развија у оквиру израде Нацрта закона о платама.

На састанку одржаном у Министарству договорено је да представници ова два синдиката са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја активно учествују у изради каталога и описа послова, имајући у виду тешку материјалну ситуацију просветних радника и тежње да се ово питање реши системски. Састанак је један у низу заједничких активности предвиђених Споразумом који су потписала ова два репрезентативна синдиката у просвети.

Извор: http://www.mpn.gov.rs/

 

РАСПИСАНЕ ЧЕТВРТЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ

Четврте окружне спортске игре Синдиката образовања Јабланичког округа расписане су 28. фебруара, а пријава екипа трајала је до данас. Конституисан је нови Организациони одбор којим ове године председава професор физичког васпитања Владимир Станковић. Распис је прослеђен школама, а у организацију је укључено десетак делегата. Ове године такмичења ће се организовати и у општинама ван Лесковца. Наредних дана извршиће се систематизација података по пријавама, обавити жребање екипа и објавити распоред утакмица.

ТЕКСТ РАСПИСА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ!

ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА СПОРАЗУМА

Од дана потписивања Споразума, данас је одржан први званичан састанак представника Синдиката образовања Србије и ГСПРС Независност са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја на тему реализације заједничких активности предвиђених Споразумом. Састанак је одржан у кабинету помоћнице министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Снежане Марковић и о даљим корацима са њом су разговарали Александар Ничић и Томислав Живановић.

Договорено је да већ данас члановима радне групе, која је радила на изради нацрта измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, буде прослеђена радна верзија овог нацрта као и да чланови радне групе завршне сугестије могу да упуте министарству најкасније до 19. марта. Након тога отпочеће процедура везана за јавну расправу и припрему Закона за улазак у скупштинску процедуру. Како је најављено, треба очекивати да ове измене и допуне буду усвојене почетком јуна.

Када је реч о Закону о платама у јавном сектору, репрезентативни синдикати, потписници Споразума, добили су позив за нови састанак који ће се одржати већ у понедељак 16. марта, на ком ће се разматрати каталог занимања за предшколско, основно, средње образовање и ученички и студентски стандард.

До краја месеца биће формирана Комисија за тумачење ПКУ који је ступио на снагу 5. марта и односи се на све запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, а затим и радна група која ће се бавити контролом извршења буџета. Отпочињање преговора о висини и динамици исплата којима ће се поправити материјални положај запослених у образовању очекује се у мају месецу, а о плану рационализације разговори почињу одмах након окончања кадрирања у министарству по тек успостављеној новој систематизацији.

Закључци састанка упућују на то да су Споразумом створени темељи за озбиљан социјални дијалог и да заједничким учешћем и залагањем и синдикати и министарство могу значајно допринети позитивним променама у образовном систему.