ЗАВРШЕНЕ 4. СПОРТСКЕ ИГРЕ

Нови рекорд на 4. синдикалним спортским играма РЦ Лесковац

(182 екипе, 420 такмичара)

На четвртим спортским играма Синдиката образовања Јабланичког округа 34 синдикалне организације пријавиле су укупно 182 екипе што што ове игре чини најмасовнијим до сада.  Игре су трајале од 28.03. до 06.06.2015. године по устаљеном систему а такмичења су се одржавала викендом.

Већ четврту годину за редом, на спортским сусретима у организацији РЦ лесковац СОС колеге се такмиче у девет спортова (шах, пливање, куглање, пикадо, стони тенис, тенис, баскет, мали фудбал, одбојка), а посебност игара су мешовите (мушко-женске) екипе. У овогодишњим такмичењима учествовало је 420 наших колегиница и колега са територије Јабланичког округа.

Број пријављених екипа по спортовима је следећи:  Стони тенис – 33 екипе ; Пливање – 37 такмичара; Пикадо – 34 екипе; Куглање – 24 екипе; Тенис – 14 екипа; Баскет 13 екипа; Одбојка – 19 екипа; М. фудбал – 14 екипа; Шах – 18 екипа.

Организациони одбор чинло је 10 колега који су организацију такмичења спровели уз помоћ 6 координатора и 30 сарадника у свим спортским комисијама за све спортове.

Пласман прве четири најуспешније екипе на играма је следећи:

1. Економска школа,

2. Предшколска установа „Вукица Митровић“

3. ОШ „Трајко Стаменковић“

4. ОШ „Петар Тасић“.

Традиционално, додела пехара, одличја и признања обавиће се на Свечаности коју РЦ Лесковац СОС организује за све запослене поводом завршетка наставне године и која ће се одржати  12.06.2015. године.

Ивица Поповић

ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА СОС-а

Број – 47/15 :: Београд, 29.4.2015.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

МИНИСТАР СРЂАН ВЕРБИЋ

            Поштовани,

       На седници Председништва Синдиката образовања Србије одржаној 29. априла 2015. године разматрано је актуелно стање у образовању и донета следећа:

О Д Л У К А

         1. Захтевамо од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да заједно са репрезентативним синдикатима образовања поново размотри правилнике о цени услуга за основне и средње школе, јер синдикати нису били укључени у рад на тим правилницима;

           2. Захтевамо од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да убрза рад на закључивању Посебног колективног уговора за високо образовање, јер је текст усаглашен крајем марта и потребно га је што пре потписати;

         3. Захтевамо да у складу са Споразумом што пре започнете преговоре са репрезентативним синдикатима у вези са реализацијом тачке два Споразума о решавању спорних питања;

           4. Тражимо да се што пре формирају комисије за рад на посебним колективним уговорима за запослене у студентском стандарду и у предшколским установама.

                        С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК

Бранислав Павловић

НОВИ ПРАВИЛНИЦИ О ФИНАНСИРАЊУ УСТАНОВА

Министарство просвете, науке и технолошког развоја израдило је нове правилнике о критеријумима и стандардима за финансирање основних и средњих школа. Како сазнајемо правилници су измењени по налогу државног ревизора, али изгледа да се овом проблематиком нико није темељно бавио, па се и у измењеним правилницима понављају нелогичности из старих уз додатне контрадикторности. Очекује се да током следеће недеље дође до сусрета представника нашег синдиката са представницима  министарства, како би се размотриле могућности о корекцији поменутих аката.

СПРЕМА СЕ ПКУ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

После дужег времена и непрестаних ургенција од стране Синдиката образовања Србије, Министарство просвете и технолошког развоја прихватило је нашу иницијативу за почетак преговора за закључивање Посебног колективног уговора за предшколце.

На овај начин је испуњен захтев запослених у предшколским установама да и они имају ПКУ на нивоу Републике, као што је то уобичајено у другим земљама. Синдикат образовања Србије ће у најкраћем року одредити два представника за рад у комисији.