ОДБОР ПОЛОЖИО ИСПИТ

На 32. седници Одбора Јабланичког округа Синдиката образовања Србије, одржаној у четвртак 19. новембра у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу, спроведени су избори за председника Одбора. Овај изборни круг за избор руководства РЦ Лесковац биће упамћен по до сада невиђеној ангажованости просветног инспектора и неких политичких функционера да се Александар Ничић помакне са места председника и на то место изабере „одговарајуће“ лице. Недељама у очи избора директори већине школа у Јабланичком округу добијали су инструкције да „дисциплинују“ председнике синдикалних организација а страначки активисти у појединим општинама тим поводом „обилазили“ председнике синдиката. На овај начин грубо се вршила повреда основних начела деловања синдиката у смислу да синдикат треба да буде независтан од утицаја послодавца, политичких партија и органа власти, па је исход гласања, како је наглашено и на самој седници, директна порука и чланству али и вансиндикалним структурама колика је снага овог Одбора и у којој мери су његови чланови имуни на разне врсте притисака.

На седници је извршена верификација мандата за 53 присутна члана, усвојен је Правилник о спровођењу избора у ОЈОСОС и спроведена изборна процедура за председника Одбора. Избор се вршио тајним гласањем између два кандидата, Александра Ничића и Горана Миловановића. Досадашњи председник Александар Ничић добио је 43 гласа, чиме му је указано поверење да представља Одбор и у новом петогодишњем мандату.

Након реизбора председника, Одбор Јабланичког округа Синдиката образовања Србије донео је одлуку којом председника Одбора Александра Ничића предлаже за кандидата за председника Синдиката образовања Србије на предстојећим изборима. Ова одлука донета је једногласно.

НЕКО БИ ДА ВЛАДА И СИНДИКАТОМ

Последњих недеља помињу се неке изборне активности у синдикалним организацијама и боје их догађаји који се најблаже (не) могу описати притиском на синдикат. У неким школама дошло је до изненадне промене председника уз тоталну „незаинтересованост“ директора, не дај Боже инспектора а још никако политичких партија. Да се човек запита шта то није у реду са овим народом. Како ће сада председници тих синдиката знати шта да раде ако нема ко да мисли њиховим главама? Још је црње то што је већина председника у Одбору непромењена. И како сад да функционише Одбор кад се буду помешали ови што мисле са овима којима други мисле уз оне који чекају мишљење насупрот ових који су мишљење добили? Компликовано!

Прича се да постоји један човек за кога кажу да може да спречи кршење основних начела синдиката и да заинтересује ове „незаинтересоване“ да владају другим неким главама… да пусте синдикат да мисли својим. И он каже да није тачно да инспектор руши синдикат. Таман посла да то ради преко директора, а још мање уз подршку неких политичара. Каже, није се десило да председници општина ургирају за тамо неког инспекторовог човека. Уствари, није ваљда ни могуће да човек буде нечији. Неки страначки активисти кад зову ове синдикалисте, они чак и не кажу „гласај за овог нашег“. Јер кад би то рекли, онда би сви знали чији треба да буду и сви би били његови. Али не знају људи. Зло. Пусто незнање.

И сад, овај неко што је расписао изборе мисли да може да створи неку магију да сви мисле, и то својим главама! Ма луд човек.. хоће да се мисли! Па неће то неко други бре, ало! Треба неко да влада и синдикатом! Али.. не, не.. није то инспектор, не. И не би он то ни преко директора, ни преко ових… неких.

ИЗВИЊЕЊЕ

Извињавам се члановима и другим посетиоцима нашег сајта што у протеклом периоду нисмо објављивали текстове и  информације. Једини разлог је преобиман посао око решавања питања технолошких вишкова. У последња два месеца Регионалном центру Лесковац обраћало се у просеку око 50 чланова дневно, па је писање представки, молби, жалби и ажурирање администрације диктирало прековремени рад који се често завршавао и у раним јутарњим часовима. Из овог разлога рад са странкама у РЦ Лесковац ограничен је и обавља се понедељком, средом и петком од 10:30 до 13:30.

После гомиле састанака са директорима школа, почетком ове недеље објављена је прва „Б листа“ и прослеђена школама, што значи да ускоро можемо очекивати почетак преузимања радника са непуном нормом. На жалост листа технолошких вишкова није потпуно празна, па ће се други круг преузимања обављати само за она радна места за која нема тахнолошких вишкова на чекању.

Редовне активности синдиката обављају се у складу са утврђеним планом а претходне недеље одржан је и најављени круг семинара за наше чланове у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу. Ова активност оцењена је веома позитивно од стране синдикалних организација. Отклоњен је застој у исплати путних трошкова запосленима на територији града и за сада нема сумње да ће се континуитет у исплати даље наставити како је најављено.

председник РЦ Лесковац

Александар Ничић