НОВА РУНДА САСТАНАКА ДИРЕКТОРА ШКОЛА И РАДНЕ ГРУПЕ

Јуче и данас у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу одржани су састанци са директорима школа са територије Јабланичког округа, па је и овом приликом Радна подгрупа за праћење распоређивања запослених за ШУ Лесковац учинила напоре да се реши статус запослених који су проглашени технолошким вишком а нису до сада преузети, као и да процес преузимања запослених са непуном нормом буде уведен у редовну процедуру. Приметно је да су директори школа са територије општина Власотинце, Црна Трава и Бојник савесно приступили примени Посебног колективног уговора, међутим међу директорима школа у општинама Лебане, Медвеђа и у граду Лесковцу постоји отпор, нарочито према проширењу норме запослених који су у радном односу са непуном нормом.

ОПСТРУКЦИЈА ИНСПЕКЦИЈЕ

На основу излагања директора школа, јасно је да су сви „одважни“ да се супротставе примени Посебног колективног уговора научили исти текст! Да ли је случајност пука или се ради о мега-телепатском утицају просветних инспектора, нико не може да зна али тврдње о „незаконитости“ Владиног документа (ПКУ), „непризнавању“ истог од стране Министарства, „непостојању обавезе“ да исти буде предмет инспекцијског надзора, месецима већ читамо у образложењима просветне инспекције. Било би сигурно занимљиво поиграти се новим представкама које би директорима преиспитале одговорност у смислу члана 63. ЗОСОВ-а, па одгледати исту ту инспекцију како изриче мере разрешења истим оним директорима које је усмено бодрила и саветовала да ПКУ не треба поштовати. Нажалост то ће обесправљене просветне раднике коштати још времена и трошења живаца. Радна подгрупа ће након обављених консултација са запосленима за које је на овим састанцима гарантовано преузимање, сачинити извештај и министру упутити списак директора који су у радни однос примили лица супротно закону и ПКУ-у и са незаконитостима настављају и у другом полугодишту.

МИНИСТАР СЕ ОГЛАСИО

Након информисања министра Срђана Вербића од стране председника РЦ Лесковац СОС Александра Ничића о проблемима који су актуелни на терену, везано за процес преузимања запослених, 19. јануара је након двочасовног претреса спорних случајева договорено да директорима свих школа у Србији буде прослеђен допис који их упозорава на обавезу поштовања ПКУ-а и на недвосмислен став министарства о томе, као и да Радне подгрупе добију значајнију улогу у овом процесу. У вези са поменутим закључком са овог састанка, министар је данас директорима школа проследио ДОПИС који можете преузети ОВДЕ.

ПРЕДСЕДНИШТВО И НАДЗОРНИ ОДБОР ПОЧЕЛИ СА РАДОМ

Прва у новом саставу, а по редоследу 14. седница Председништва Одбора Јабланичког округа одржана је 22. јануара у просторијама Регионалног центра СОС за Јабланички округ. Овом приликом конституисано је ново Председништво, након избора одржаних на седници Одбора 28. децембра 2015. године. На основу тренутно важећих Правила о раду одбора, предложено је да структура руководећих позиција у започетом мандату буде промењена, па је Председништво именовало два подпредседника. За подпредседника за организационе послове именован је Александар Николић а као подпредседник за спорт и рекреацију Ненад Стојковић. Секретар одбора и у новом мандату је Јовић Звонимир а послове техничког секретара- стручног сарадника обављаће Драгана Карапанџић Стефановић.

Председништво је изабрало представнике РЦ Лесковац СОС у вишим органима Синдиката образовања Србије, па ће у Републичком одбору и Одбору делатности основних и средњих школа бити Александар Ничић и Александар Николић а у Одбору предшколских установа Бојана Савић. Председништво је упутило предлог РОС-у да у састав Републичког одбора, у складу са Статутом, из редова истакнутих активиста уђу и Сава Стевановић и Бојан Ценић имајући у виду да сразмерно, број чланова СОС-а на територији Јабланичког округа захтева већи број представника у републичким органима синдиката.

Седница Надзорног одбора одржана је у просторијама РЦ Лесковац СОС у петак 29. јануара, када је прегледано финансијско пословање председника у 2015. години и сачињен извештај НО, чиме су створени услови да Одбор на следећој седници разматра и усвоји Финансијски извештај за 2015. годину.

 

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЦ ЛЕСКОВАЦ

У име Синдиката образовања Србије, на СВЕТОСАВСКОЈ ТРИБИНИ говорио је Александар Ничић члан Председништва СОС-а…

please install flash