ИНФО – СОС

КАНЦЕЛАРИЈА РЦ ЛЕСКОВАЦ СОС ЋЕ У ПЕРИОДУ ОД  24.5.2016 – 27.5.2016. ГОДИНЕ РАДИТИ ОД 16 ДО 20 ЧАСОВА

ОБАВЕШТЕЊЕ

У петак, 27. маја истиче рок који је РЦ Лесковац СОС дао за попуњавање документације потребне за покретање судских поступака против послодавца поводом умањења накнада зараде за време коришћења годишњег одмора 2015. године. Последњих дана велики број колега обратио се синдикату тражећи додатна објашњења па овим путем свим заинтересованим члановима прослеђујем детаље.

Дакле, приликом обрачуна накнаде зараде за време коришћења годишњег одмора 2015. године узет је тромесечни – уместо дванаестомесечног просека зараде. Како је у том периоду (јун 2014-јун 2015.) запослене затекло умањење зараде за 10%, али тек у децембру 2014. године, јасно је да су запослени тромесечним обрачуном просека (март 2015-мај 2015.) оштећени приликом обрачуна износа накнаде зараде за време коришћења годишњег одмора.

На основу одлуке са 34. седнице Одбора Јабланичког округа СОС од 5.2.2016. године спроведена је процедура вештачења документације, након чега је потврђено да запослени у школама са територије Јабланичког округа имају право да потражују противправно одузета новчана средства. РЦ Лесковац СОС је обезбедио услове под којима чланови СОС могу покренути судски поступак против послодавца не сносећи никакав ризик нити икакве трошкове поступка. Утврђени главни дуг са припадајућим каматама на дан извршења пресуде припашће запосленом у целости. У овом тренутку ради се о суми од око 5000 динара.

Потписивањем пуномоћја и уговора о заступању, запосленима се гарантује одсуство било каквог ризика, јер се адвокатска канцеларија обавезује да измири све трошкове поступка чак и у случају одбијања тужбеног захтева.

Напомињем да покретањем овог поступка у првом реду треба да докажемо да смо интелектуално дорасли професији коју бранимо и да не пристајемо, не жмуримо и не ћутимо на обамане и омаловажавања којима смо запљуснути. Свако „праштање“ или евентуално исказана „болећивост“ према послодавцу неће осликати верност, приврженост и „патриотизам“ према држави, директору или установи у којој радимо, већ ће представљати меру спремности да сами себе газимо и сигнал да је „бела застава“ толико високо да свесно пристајемо да будемо прегажени.

Александар Ничић

ПЛАТЕ НАСТАВНИКА У СВЕТУ ВЕЛИКЕ, УЧЕНИЦИ СЛАБИ

И. МИЋЕВИЋ | 16. мај 2016. 18:00 | ИЗВОР: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Висока примања наставника у свету немају везе са знањем које ђаци добијају, показују резултати ПИСА тестирања. Зараде у Холандији осам пута веће него код нас.

НАСТАВНИЦИ у Србији, у поређењу са њиховим колегама из богатијих држава, раде за много мање плате, али су и постигнућа ђака, мерена ПИСА тестирањем, лошија. Док просветни радник у Холандији годишње заради бруто 66.831 долар, његов колега у Србији прими осам и по пута мање. У исто време, наша деца су на престижном ПИСА тестирању 2012. године, када смо последњи пут учествовали, освојила 446 бодова, а холандска 519.

Ми смо 54 бода испод, а они 19 изнад просека. Висину зарада, постигнућа на ПИСА тестирању, број радних сати просветара и БДП по глави становника у ОЕЦД земљама, упоредио је британски “Економист” и дошао до закључка да високе плате и радна недеља са мање сати немају увек везе са знањем које ђаци добијају од својих наставника.

Када смо ми овим државама додали и податке за Србију, испоставило се да наши просветни радници недељно имају сличај број радних сати као и остале државе – 40. Испод тога су Финска са 32 сата, Холандија и Естонија са 36, а друга крајност је Јапан, са радном недељом од 54 сата. У Србији наставник 20 часова ради са децом редовно, још по четири сата су ваннаставне активности и администрација, а остатак троше на припрему часова. Са просечном платом наставника од 43.000 динара, или на годишњем нивоу 7.800 долара бруто, они су далеко испод држава ОЕЦД. Најближа нам је Естонија, са 13.233 долара годишње, али нам зато за “бежи” у постигнућима ђака у читалачким, научним и математичким задацима ПИСА тестирања, где је њихов просек 526, 80 више него код нас!

- Ипак мислим да код нас зарада и положај наставника и те како утиче на резултате ђака – сматра Александар Ничић из Синдиката образовања Србије. – Бели штрајк, онај у коме колеге званично раде, а заправо не раде, најпогубнија је ствар за образовање. Просветни радници у Србији мање су плаћени него у региону, а посебно у односу на земље ЕУ.

Када синдикати помену мале плате, из Министарства просвете обично “извуку” аргумент да просветне плате у Србији знатно веће од просечног БДП-а по глави становника, док у неким доста развијенијим земљама није тако.

ТРИ РАДНИЧКЕ ПЛАТЕ

ПРОСВЕТНИ радници, сматра Александар Ничић, били би задовољни када би однос њихових плата према зарадама техничког особља био 1:3. То би тренутно значило, закључује, да би просветаре задовољила плата од 66.000 динара.

РЦ ЛЕСКОВАЦ СОС НЕ ОПРАШТА ДРЖАВИ

Срамота којом је држава потврдила колико омаловажавајући став има према просветним радницима доказаће се на суду, како су одлучили чланови Одбора Јабланичког окуга Синдиката образовања Србије на седници оржаној 5. фабруара 2016. године. Наиме, приликом обрачуна зараде за време коришћења годишњег одмора, просветни радници су закинути за око 5000 динара, па новчана помоћ која им је исплаћена у децембру заправо представља „украдена средства“ са каматом. Опробан принцип – оробим те, па ти нешто твоје и поклоним.

Како је испало да је премијер био великодушан једино у медијском тапшању просветара, и да је тиме и суштински и формално натукао још већу беду запосленима у посрнулој српској просвети, РЦ Лесковац СОС се обратио адвокатским канцеларијама које су у обештећењу радника у овом спору већ имале успеха и ушао у тужбену процедуру.

Након прикупљања и вештачења документације, од сутра ће се у школама на територији Јабланичког округа потписивати пуномоћја како би тужба била поднета почетком јуна. Када спор буде окончан, просветни радници са ових простора добиће назад свој новац са припадајућим каматама. РЦ Лесковац је обезбедио услове под којима, као и до сада, чланови Синдиката образовања Србије неће сносити никакве трошкове судског поступка.

ОДРЖАНЕ V ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ

ПЕТЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ  Синдиката образовања Јабланичког округа одржане су 7. маја 2016. године у хали спортова СРЦ „Дубочица“ у Лесковцу према сатници коју је организациони одбор одредио приликом жребања, у свим спортовима осим одбојке која је почела у 13:00  часова због организације карате-турнира у малој сали. Тенис се играо на теренима на Хисару, а шах у просторијама Регионалног центра.

Учествовало је 25 установа са територије Јабланичког округа: 13 основних школа, једна предшколска установа, Дом ученика Лесковац, Школа за образовање одраслих и 9 средњих школа. Свеукупни победник је Економска школа Лесковац са освојених 115 бодова, друга је ПУ „Вукица Митровић“ Лесковац са 83 бода и трећа  ОШ „Васа Пелагић“ Лесковац са освојених 59 бодова у екипним такмичењима.

У појединачним такмичењима у тенису и пливању остварени су следећи пласмани: у тенису – прво место освојио је Ненад Ристић Миленковић из ТШ „Никола Тесла“ у Медвеђи, друго место Мирослав Станковић  из Економске школе у Лесковцу, треће место Иван Тошић из Пољопривредне школе у Лесковцу и четврто место Миодраг Стојиљковић из ОШ „Бора Станковић“ у  Вучју; у пливањуу мушкој конкуренцији – прво место освојио је Божидар Јовановић из Музичке школе у Лесковцу, друго место Златко Недељковић из ТШ „Никола Тесла“ у Медвеђи, треће место Тихомир Митић из ОШ „Бора Станковић“ у Губеревцу и четврто место Саша Костић из Економске школе у Лесковцу, док је у женској конкуренцији прво место освојила Јелена Ристић Јовановић из ОШ „Трајко Стаменковић“ у Лесковцу а друго место Марина Марковић из ПУ „Вукица Митровић“ у Лесковцу.

Додела пехара и признања планирана је за 10. јун на великој Свечаности поводом краја наставне године.

V ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

У суботу  7. маја на теренима СРЦ „Дубоцица“ у Лесковцу одржаће се ПЕТЕ ОКРУЖНЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ просветних радника са територије Јабланичког округа. Ове спортске сусрете организује РЦ Лесковац СОС. Игре су расписане у марту, рок за пријаву екипа истекао је 15. априла а Организациони одбор је жребање извршио 22. априла. Након пријаве установљено је да ће на играма учествовати запослени из укупно 28 установа из којих је за екипне и појединачне спортове пријављено 216 такмичара.

Ове године, систем такмичења је промењен у односу на претходни период, јер су бодовање и Правила усклађена са оним на републичком нивоу. Дакле, учесници игара ће се такмичити у 9 спортова у мушкој и женској конкуренцији посебно. Организациони одбор је припремио одличне услове за спортско дружење такмичара и навијача. Такмичења ће се одвијати на унутрашњим и спољним теренима СРЦ „Дубочица“, уз озвучење, музику и освежење. Тенис ће се играти на теренима на Хисару а шах у просторијама РЦ Лесковац СОС.

Отварање Спортских игара предвиђено је за 8:30 испред СРЦ „Дубочица“, где је место окупљања свих такмичара. Вође екипа добиће потребна упутства, а чланови Организационог одбора игара водиће рачуна да се такмичења одвијају по плану. Прва такмичења почињу у 9 сати. Додела пехара и признања предвиђена је за 10. јун на Свечаности поводом завршетка наставне године у хотелу „Бавка“.

V СПОРТСКЕ ИГРЕ

распоред такмичења

- ОТВАРАЊЕ ИГАРА830 

1.    Мали фудбал – 900 – велика сала.
2.    Одбојка          – 1400 –мала сала.
3.    Баскет            – 1000 – терени поред хале (уколико пада киша баскет се игра у 900, 8. маја у малој сали).
4.    Стони тенис   – 1000 – сала за стони тенис.
5.    Пливање        – 1330 – базен.
6.    Куглање         – 1430 – куглана.
7.    Пикадо            – 1500 – ходник поред куглане.
8.    Тенис               – 1000 – терени на хисару.
9.    Шах                 – 1100 – просторије синдиката.

 - РУЧАК –  1400 - БИФЕ СПОРТСКЕ ХАЛЕ

БОДОВАЊЕ ЕКИПА:

ЕКИПНО : 

1.    место – 15 бодова
2.    место – 12 бодова
3.    место – 10 бодова
4.    место – 7 бодова

ПОЈЕДИНАЧНО :

1.    место – 12 бодова
2.    место – 10 бодова
3.    место – 7 бодова
4.    место – 5 бодовa     

_________________________________

ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ: ФУДБАЛ; СТОНИ ТЕНИС; ТЕНИС; ОДБОЈКА; БАСКЕТ