РЕАЛИЗОВАНО ПУТОВАЊЕ ДО ОХРИДА

Print Friendly, PDF & Email

Сектор за спорт и рекреацију Регионалног центра Лесковац  Синдиката образовања Србије организовао је тродневну ексурзију до Охрида за чланове Синдиката образовања од 27.04. до 29.04.2013. године. Путовање је реализовано посредством туристичке агенције „Плутон турс“. Међу путницима нашле су се наше колеге из Власотинца, Црне Траве и Лесковца.

На ексурзију су кренуле и чланице председништва Секције жена и Регионалног центра синдиката образовања за Јабланички округ са циљем да се успостави међународна сарадња са Регионалним центром синдиката образовања и науке у Охриду.

Охрид је оправдао сва наша очекивања природним лепотама, историјским знаменитостима, богатством манастира, климом и локалним гостопримством. Захваљујући прелепом времену, доброј организацији и локалном водичу, план и програм екскурзије је у потпуности реализован на задовољство свих путника. Синдикалци су посетили Стари град Охрид и у њему цркве св. Јован Канео, св. Софија, св. Климент Охридски, Самоилову тврђаву, манастир св. Наум, Биљанине изворе, и Цитy Мал у Скопљу. Посебан ужитак је било крстарење бродом по Охридском језеру, као и македонско вече у етно ресторану са охридским специјалитетима уз њихову националну музику.

Успостављен је контакт са представницима Председништва Регионалног центра Охрид за образовање и науку на челу са председником Ацом Речковским. Наша делегација наишла је на врло срдачан пријем и сусрет на којем је започета  међународна сарадња између два Регионална центра синдиката образовања. Договорено је да се Регионални  центри  побратиме, потпишу споразум о међународној сарадњи, сарадњи Секција жена, изради заједничких пројеката и размени искустава. У конструктивним разговорима, уочене су сличности и разлике у системима образовања у Македонији и Србији, као и у раду синдиката. Следећи сусрет је заказан за крај августа на обострано задовољство.

Обзиром да је македонско образовање кренуло раније са реформама, из њиховог искуства сазнали смо да нас не очекује епохални едукативни рад са ученицима, већ велики административни намет којем очигледно нигде нема краја. Наиме, просветни радници у Македонији су свакодневно у обавези да писаним и електронским путем бележе сваки одржани час са коментарима и запажањима, као и активности сваког ученика појединачно. Наставници се често екстерно оцењују како од стране Министарства просвете, тако и од стране родитеља и ученика. Уколико се екстерном евалуацијом испостави да је ученик оцењен са две оцене више или мање од добијене на тестирању, предметни наставник је у обавези да иде на саветовање код републичког инспектора. Уколико се то понови, добија отказ. Синдикат образовања у Македонији је, због свега наведеног,  изузетно незадовољан оваквом реформом која није дала видљиве резултате у побољшању квалитета образовања. Ипак истрајном  борбом они су успели су да укину инклузију, која је додатно оптерећивала рад наставника.

Пуни лепих утисака, како радних тако и туристичких, богатији за нова иксуства, сазнања и пријатељства, напустили смо древни Охрид. Са надом и жељом да ће сарадња заживети, са нестрпљењем очекујемо крај августа.

Потпредседница Савић Марија

Председница Секције жена Баба -Алић Ајша