ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА

Print Friendly, PDF & Email

Данас је у кабинету начелника Градске управе за финансије града Лесковца одржан састанак начелника ове управе Далибора Тричковића, начелнице Градске управе за друштвене делатности Сузане Станковић-Илић и председника Регионалног центра СОС Александра Ничића. Састанак представља наставак преговора које је синдикат започео са градом, али и покушај да се реше могући проблеми који су могли настати да је била испуњена најава да ће се школама забранити одбијање задужења запослених по основу административних забрана посредством рачуноводствене службе.

Наиме претходних дана директори школа добили су најаву од стране Сузане Станковић-Илић да ће се ова пракса укинути. Проблем је у томе што по основу провизија за ове трансакције град троши око 6 милиона динара на годишњем нивоу, а рачуноводствени радници немају законску обавезу да раде тај посао. Такође има школа у којима се овакве обуставе уопште не обрађују, па је свака трансакција према њима далеко исплативија јер сва трансверна средства могу у целости бити употребљена за одређену намену. Школе код којих је висина трошкова платног промета и преко 30.000 динара месечно, добијају „окрњене“ трансакције, тако да никада не могу у потпуности реализовати плаћања за која се средства пребацују.

Председник синдиката је упозорио да би оваква мера изазвала велики социјални бунт јер је „живот на рате“ наша реалност и да је, у многим случајевима где је просветарска плата једини извор прихода за целу породицу, незамисливо преживети без ове погодности. Такође је јасно да би се овим потезом потенцирала нејднакост буџетских корисника. Познато је и да у  осталим општинама округа локалне самоуправе не посежу за сличним мерама.

Како је једна од тема дијалога града и синдиката и почетак исплате путних трошкова запосленима без незаконитог „лимита“ од 4 километра, односно признавање права на сопствени превоз за све запослене у просвети, начелник управе за финансије је упозорио да трошкови платног промета односе половину средстава која би била довољна за путне трошкове на годишњем нивоу.

Председник синдиката није се противио проналажењу решења да запослени учествују у плаћању таксе платног промета уколико се задржи принцип да обуставе иду системски, посредством рачуноводствене службе. Ова такса иначе износи 68 динара по налогу за износ мањи од 3.000 динара. Наравно евентуално пронађено решење могло би се имплементирати ако у пакету буде договорен и одобрен сопствени превоз. Закључак по овим питањима је да се у наредних месец дана ради на тражењу најбољих решења а да до тада, односно до постизања договора са синдикатом, нема промена и да се обуставе раде на исти начин.

Потписивање ПКУ за ПУ „Вукица Митровић“ долази коначно у завршну фазу. Надлежни у граду су прегледали текст који је усаглашен између синдиката и управе предшколске установе и констатовано је да у правном смислу нема ничега спорног. Начелник управе за финансије затражио је још неколико додатних докумената, након чега се ПКУ може потписати. Допуна материјала извршиће се у наредних недељу дана од стране синдиката, а следећи састанак је договорен за 10. јун.