ДАНАС ОДРЖАН ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ШКОЛАМА ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА

Print Friendly, PDF & Email

У школама на територији Јабланичког округа данас је одржан штрајк упозорења, организован и најављен по Одлуци Председништва Синдиката образовања Србије са седнице од 24. маја 2013. године. Регионални центар Лесковац овог синдиката, претходних дана организовао је предавања за све председнике Синдикалних организација из свог састава на којима је разјашњен основни концепт Система финансирања по броју ученика, чије се одлагање захтева од стране синдиката.

strajk

Штрајк упозорења представља и својеврсну најаву протеста за следећу школску годину уколико Министарство не прихвати захтеве синдиката. На територији Јабланичког округа данас је штрајк упозорења у различитим облицима  подржан у 40 школа. Основна замисао Регионалног центра била је да се за време првог часа у свакој смени не одржи настава, већ синдикални час за присутне запослене на ком би се колегама образложило штиво са поменутих предавања на тему финансирања по броју ученика. Веома је важно да сваки запослени има увид у суштину овог система, какве би последице могле да настану и са каквим последицама су се сусреле наше колеге из суседних земаља.

Синдикални час из објективних разлога није било могуће организовати у свим школама, па ће ова тема бити анализирана на наставничким већима у току јуна месеца. У неколико школа пријављено је спречавање штрајка од стране директора, и у вези са тим Регионални центар ће наредних дана донети одлуку о евентуалном поступку против истих јер је спречавање штрајка упозорења противзаконито!

У школама у којима је синдикални час реализован, утисци просветних радника су да се више не сме дозвољавати урушавање система образовања и васпитања и да су „десетогодишњим лошим пробама“ уназађене генерације за наредних петнаестак година, па више нема времена за пасиву.