СТРЕПЊЕ КОЛЕКТИВА ОШ „ПЕТАР ТАСИЋ“

Print Friendly, PDF & Email

Да ли ће Град Лесковац и Школска управа Лесковца заиста решити вишедеценијску сегрегацију Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“ ???

Синдикална организација ОШ „Петар Тасић“ је охрабрена закључцима и одлукама са састанка директора основних школа града Лесковца поводом вишедеценијског проблема  сегрегације Ромске деце у Основној школи „ Петар Тасић“ у Лесковцу.

Састанак је одржан 03.06.2013. године у сали Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу. Ово је био трећи састанак под окриљем Града Лесковца, а све на иницијативу директора ОШ „Петар Тасић“. Синдикат ОШ „Петар Тасић“ се активно укључио у решавање овог проблема јер је чланство синдиката школе на последња два заседања одлучило да да све своје  људске ресурсе и капацитете ради помагања у решавања горућег друштвеног и градског проблема – Образовне сегрегације Ромске националности.  Састанку су присуствовали начелник Градске управе за друштвене делатности, начелник Школске управе, републички просветни инспектор, шеф кабинета градоначелника, шеф кабинета помоћника градоначелника, председник синдиката ОШ „Петар Тасић“, председник школског одбора ОШ „Петар Тасић“ , два представника колектива ОШ „Петар Тасић, председник Одбора  Јабланичког округа  Синдиката образовања Србије и директори осам градских школа.

Председник Синдиката ОШ „Петар Тасић“ мр Ивица Поповић, председник школског одбора и представници колектива су задовољни протеклим састанком у свим његовим сегментима. Овај став је из разлога што су, након деценијске сегрегације Ромске деце у нашој школи, по први пут нова Градска структура, Школска управа града као и републички просветни инспектор, дефинитивно одлучили да организовано и системски стану на пут деценијске небриге Града у решавању сегрегације Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“. Због деценијске небриге предходних Градских власти, који су  „под тепих“ стављали опасан друштвени и градски проблем , ОШ „Петар Тасић“ је дошла у ситуацију да постане чисто Ромска школа. Последњих шест година редовно се признају два чисто ромска оделења у први разред и једно мешовито национално оделење. Из године у годину, то је једино мешовито оделење, има све мање и мање српске деце. Ове школске године је уписано само пет ученика српске националности, а за наредну 2013-2014 годину се није уписало нити једно дете српске националности. Чињеница је да са реона школе има  четрдесет детета српске националности и двадесет и пет детета ромске  националности за упис у први разред школске 2103-2014 године. Тренутно је тестирано свега седамнаест Ромске деце и ниједно Српско дете. Небрига бивших Градских власти је достигла очигледни врхунац у пропадању једне, некада давно, успешно – срећне и угледне вишенационалне градске школе.

На срећу, нова Градска власт, друштвене структуре града, Школска управа и републички просветни инспектор су услишили молбе директора наше школе, запослених у школи, Синдикат школе, и ушли у процедуру и поступак  решавања овог градског и друштвеног  проблема.

На поменутом састанку Града, у решавању проблема сегрегације Ромске деце у ОШ „Петар Тасић“,  ДОНЕТЕ СУ ОДЛУЧНЕ ОДЛУКЕ у решавању овог проблема наше школе.

 ОДЛУКЕ

1. Директори свих основних школа треба да доставе Републичкој просветној инспекцији спискове тестиране и уписане деце, са ЈМБГ и адресама родитеља, до 04.06.2013. године у 12h.

2. Директори школа, у року од 5 дана, морају да обавесте родитеље који су поднели захтев за упис ученика са друге територије,  да нису у могућности овог момента да упишу њихово дете, до формирања одељења и да их упуте у школу којој територијално припадају.

3. Директори се обавезују да неће тестирати и уписати ниједно дете које не припада школи по рејонизацији.

4. Деца могу бити уписана после формирања одељења ако су испуњени услови, али не преко законски одређеног броја.

За напред наведене одлуке гласалo je 12 присутних, а троје присутних (Јовица Марјановић, Илија Ђорђевић и Светислав Прокопијевић) су били уздржани.

Синдикат ОШ „Петар Тасић“ ће максимално пратити активности и реализацију донешених Одлука. Акциони план Синдиката ОШ „Петар Тасић“ се састоји у следећем:

  1. Преузимање спискова молби родитеља деце са реона наше школе, од републичког инспектора и начелника Школске управе, који желе да упишу своју децу у околне школе,
  2. Иницијатива Синдиката школе да Град Лесковац организује састанак са поменутим родитељима, ради презентовања стратегије Града према школи „Петар Тасић“
  3. Иницијатива Синдиката школе да се уради системска позитивна медијска кампања Града Лесковца према нашој школи.
  4. Иницијатива Синдиката школе да Полицијска управа града Лесковца провери сваки фиктивни  покушај родитеља да мења место пребивалишта ради уписивања своје деце у околне школе.

Синдикат ОШ „Петар Тасић“ стрепи да ће донешене Градске Одлуке бити изигране, као и предходна усмена обећања прошлих градских власти . На потезу је Град Лесковац, Школска управа, републички просветни инспектор да докажу своју искреност у својим  позитивним „Одлукама“ за решавање образовне сегрегације деце Ромске националности у ОШ „Петар Тасић“.  

 председник синдиката

 мр Ивица Поповић