ПОДСТИЦАЈ ЗА ПОСТОЈЕЋЕ И БУДУЋЕ РЕГИОНАЛНЕ ЦЕНТРЕ

Print Friendly, PDF & Email

У оквиру реализације пројекта сарадње Синдиката образовања Србије и шведског синдиката образовања Ларарфорбундет у бањи „Ждрело“ код Петровца на Млави од 4. до 6. октобра 2013. одржан је семинар са темом „Унапређење Синдиката образовања Србије кроз рад Регионалних центара“.


У раду семинара учествовали су представници до сада отворених Регионалних центара – из Лесковца, Пожаревца и Јагодине, као и представници синдикалних организација из региона који имају потенцијале за оснивање и рад Регионалних центара. Поред тридесетак наших представника, успешном раду семинара допринеле су својим учешћем и колеге из братских синдиката СОНК из Македоније – почасни председник Дојчин Цветаноски и генерални секретар Весна Неделковска, као и Синдиката просвјете Црне Горе – потпредседник мр Предраг Ражнатовић и председник Регионалног одбора СПЦГ из Будве Николај Кнежевић.

Током дводневног рада учесници су били у прилици да се упознају са основним информацијама везаним за формирање Регионалних центара и њиховим потенцијалима за унапређење квалитета рада синдиката образовања у непосредној комуникацији са члановима, као и за заступање интереса запослених на регионалном нивоу.

Искуства у регионалној организацији синдиката образовања из Македоније и Црне Горе била су изузетно корисна за учеснике, без обзира што се решења из других организација не могу пресликати, већ се промене предлажу на основу постојеће ситуације у нашем синдикату.

Посебно инспиративна за све учеснике била су излагања и презентације резултата активности чланова тима из Регионалног центра из Лесковца. Импресивни резултати за само годину дана постојања Центра, били су најчешћи коментари учесника. С обзиром на то да је у овом Центру, поред дефинисаних и спроведених процедура, дошло до изузетно позитивних резултата за кратко време, овај центар ће у наредном периоду имати значајну улогу у помоћи другим центрима у оснивању. Теме о којима су у току семинара говорили Драгана Карапанџић Стефановић, Марија Савић, Ивица Поповић и Александар Николић из Регионалног центра за Јабланички округ, садржане су у раду који је написан за ову прилику а који можете преузети ОВДЕ!

У раду семинара је учесвовао и Хенрик Хербер, међународни секретар у шведском синдикату Ларарфорбундет, задужен за реализацију пројекта са нашим синдикатом. Током боравка у Србији, поред учешћа у раду семинара посетио је и Регионални центар у Лесковцу и Пожаревцу, како би се непосредним увидом уверио у напредак остварен радом центара. Такође су договорене и активности на даљој реализацији пројекта који ће трајати још две године.

Током семинара Јован Јерковић, правни саветних је представио брошуру „Тумачење Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика“, која је већ достављена свакој синдикалној организацији, као помоћ у примени решења из колективног уговора.