КОНАЧНО ЈУБИЛАРНЕ У ЛЕСКОВЦУ

Print Friendly, PDF & Email

После три месеца кашњења, сутра ће просветним радницима на територији града Лесковца бити исплаћене јубиларне награде за 2013. годину. Ово је уједно и крајњи рок за исплату ове накнаде који је начелник Градске управе за финансије и најавио пре десетак дана.

Исплата јубиларних награда за прошлу годину каснила је из више разлога. Најпре је крајем јануара ове године урађен обрачун, али се онда размишљало о томе да исплата ипак буде извршена у нето износу. Након реакција од стране синдиката, ипак се дошло до тога да се поштује законски дефинисан начин исплате ове накнаде. Затим је у марту извршен нови обрачун, јер се републички просек у међувремену променио. Том приликом дошло је до пропуста код обрачуна у неким школама које су узимале у обзир просек примања у установи (што је у конкретним случајевима било неповољније за запослене) или се дешавало да су спискови некомплетни.

Након интервенције синдиката и школа, у међувремену је дошло до кориговања рекламираних пропуста, па је сада све спремно за сутрашњу исплату. Просветни радник који је у 2013. години напунио 10 година радног стажа требало би да добије награду у износу  од око 30.000 динара, за 20 година око 60.000 и за 30 година око 90.000 динара. Обрачун је рађен у односу на просечну бруто зараду која је у претходном месецу износила 60.845 динара, међутим у школама у којима је просек примања у претходном месецу био већи од републичког просека узимао се у обзир износ који је повољнији за запосленог. Разлике у висини исплате по запосленом ће варирати од школе до школе, али оне не могу бити веће од пар хиљада динара. Средства за ову намену биће пребачена школама у току сутрашњег дана, а јубиларци ће коначно моћи да уживају у својим наградама дан касније.