ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ

Print Friendly, PDF & Email

Најава Владе Републике Србије о смањењу зарада за 10% у јавном сектору требало би да се односи и на запослене у образовању. Како се чини најава је промоција сасвим озбиљне намере која само потврђује вишегодишњи однос државе према нашој делатности. Од нас се највероватније очекује да слегнемо раменима, прогутамо још једну кнедлу у грлу па да затим аплаудирамо и честитамо премијеру на потезу каквог се његови претходници нису сетили! Некако је и посао просвете да препозна и подржи сваку генијалност. И уместо да се, како смо навикли, предано позабавимо задатом темом па можда мудровањем пронађемо још који динар у шупљим џеповима и сакупимо за заједнички поклон „премијеру генерације“, ми најављујемо штрајк!

Чудом неким, иако је било покушаја да то не успе, репрезентативни синдикати образовања коначно су се дозвали памети и повезали. Споразум који је потписан 23. априла доследно се поштује, о чему сведочи и заједнички наступ пред новим ресорним министром, али и одлуке које се доносе. На састанку репрезентативних синдиката одржаном 7. маја донета је одлука о ступању у штрајк упозорења. Репрезентативни синдикати не прихватају смањење зарада у просвети и залажу се за што хитније доношење Закона о платама у јавном сектору уз услов да синдикати буду укључени у тај посао.

Имајући у виду да су плате у образовању најниже у јавном сектору, да држава не смањује број иаонако непотребних агенција, да субвенционише мега-губиташе, и да се број запослених у државној управи и локалним самоуправама енормно повећао последњих година услед политичког запошљавања, даље ћутање просвете било би само саучесништво у уништавању земље.

Штрајк упозорења биће одржан 19. маја и спровешће се обуставом наставе првог часа у првој и другој смени. Уколико не дође до договора са Владом у вези са штрајкачким захтевима, репрезентативни синдикати ће одлучити о даљим потезима.

ДОКУМЕНТА ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ: