ЈОШ ЈЕДНА БУРНА СИНДИКАЛНА НЕДЕЉА

Print Friendly, PDF & Email

Дешавања која су обележила протеклу радну недељу говоре у прилог томе да штрајк почиње да даје резултате. Најпре је у среду, 19. децембра,  почела са радом радна група која припрема Нацрт измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, у чији састав су ушли представници репрезентативних синдиката. Ова група ће на Нацрту радити свакодневно и целе следеће недеље, јер је крајњи рок у ком треба да се овај посао заврши данашњим решењем прописао министар Вербић. То би требало да значи да ћемо до 31. децембра имати припремљен Нацрт. Позивамо све заинтересоване колеге да предлоге за измену овог Закона достеве Регионалном центру најкасније до понедељка.

У четвртак, 20. новембра, одржан је састанак са министром Вербићем на ком су, иако није било значајних закључака по питању остварења свих штрајкачких захтева, преговори почели да добијају на озбиљности. Представници репрезентативних синдиката изнели су своје аргументе, којим се у потпуности оправдава незадовољство запослених у просвети и предложили конкретна решења. Између осталог, договорено је да преговори о ПКУ почињу од понедељка. Министар је у вези са темама о којима је било речи заказао састанак са председником Владе господином Вучићем и министром Вујовићем, који је одржан данас.

На овим састанцима Синдикат образовања Србије представљали су подпредседник Радомир Шојановић и члан Председништва Александар Ничић. Након данашњег састанка репрезентативни синдикати су издали званично саопштење.