МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА ОПСТРУИШЕ ДОГОВОР?

Print Friendly, PDF & Email

Ове недеље, настављени су започети разговори. Када је реч о Закону о основама система образовања и васпитања, радна група је разматрала све чланове Закона, а коначан предлог биће утврђен у понедељак. Након тога материјал иде правно-нормативној служби на преглед и усаглашавање чланова.

Посебан колективни уговор усаглашен је са ресорним министарством у свим деловима који се не тичу финансија. Око осталих делова потребна је сагласност министарства финансија. Међутим у петак, 28. новембра, када је требало завршити рад на ПКУ, представници министарства финансија се нису појавили на преговорима. Из тог разлога представници репрезентативних синдиката упутили су јуче допис министру Вербићу и издали саопштење за јавност.

Имајући у виду да ће предлог измена Закона бити на јавној расправи у току децембра, а тек онда ући у скупштинску процедуру, приликом евентуалног замрзавања штрајка, потписивањем споразума, мораће да буду предвиђене мере обезбеђења да кључни чланови Закона не буду промењени у Скупштини у односу на предлог радне групе.

Подједнако важан кључ преговора налази се у рукама одбора за израду ПКУ, па ако овде не буде испоштован начелни договор, биће јасно и финално потврђено да је просвета последња рупа на државној свирали.