БЕЗ КЊИЖИЦА НА КРАЈУ ПОЛУГОДИШТА

Print Friendly, PDF & Email

Регионални центар Лесковац СОС је свим Синдикалним организацијама на територији упутио процедуру везану за завршетак полугодишта. Како је Влада Републике Србије одбила предлог Споразума понуђен од стране репрезентативних синдиката, Синдикалне организације ће наставити штрајк, уз упозорење које ће се огледати у неусвајању успеха и дисциплине ученика на крају првог полугодишта. У школама у Јабланичком округу родитељи ученика ће ипак имати увид у оцене своје деце на начин који се практикује на крају тромесечја. Ученицима ће одељенске старешине поделити папириће са оценама, али ће подела књижица изостати. 

Регионални центар Лесковац СОС изражава незадовољство и огорчење због поступања директора који су пожурили да попуне и Министарству предају спискове штрајкача! Овим чином је учињена повреда Закона о штрајку, па обавештавамо директоре да ће се питање одговорности свакако покренути уколико дође до санкционисања запослених у току трајања штрајка. Директори основних школа одлуку о оваквом поступању донели су на заједничком састанку, одржаном у среду. По сазнањима Регионалног центра, има и директора који су на прво место у штрајкачком списку уписали своје име! Такав гест заслужује уважавање, мада би организована непослушност директора, која је изостала у Јабланичком округу, била прави доказ да нас представљају они који то заиста заслужују. На жалост, част изузецима,  ради се само о представницима и чуварима својих фотеља.

2 comments

  • Avatar photo
  • Boban on 26. децембар 2014. at 10:36 am

  BRUKA I SRAMOTA MINISTRA Prosvetari besni: Verbić će nas pustiti da pocrkamo!
  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić odbio je juče predlog sporazuma o prekidu štrajka koji su podnela četiri reprezentativna sindikata prosvete.
  BRUKA I SRAMOTA MINISTRA Prosvetari besni: Verbić će nas pustiti da pocrkamo!
  – U Ministarstvo je stigao predlog za prekid štrajka u kojem sindikati od Vlade traže da se zaposlenima u prosveti, kojima su u okviru mera štednje umanjene zarade, mesečno isplaćuje pomoć od 4.500 dinara. Ovaj njihov predlog nemoguće je ostvariti. Ne radi se o manjku volje i razumevanja za njihov položaj, nego su donete teške odluke o štednji i moramo ih se držati – kaže Verbić.

  Ministar je priznao da je „sistem obrazovanja loš“, ali je ipak pozvao prosvetare na prekid štrajka i ponudio im jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

  – Plate u prosveti su niske i svesni smo da ova suma ne rešava probleme trajno. Nastavnici su ranije dobili obećanje da će biti prvi kojima će biti povećana plata u javnom sektoru kad se za to steknu uslovi – rekao je Verbić.

  Međutim, ovaj njegov predlog samo ih je dodatno razljutio.

  – Ovo je sramota! Oni imaju naređenja od Međunarodnog monetarnog fonda, a mi možemo svi da pocrkamo i propadnemo, nije ih briga! Pokušali smo da im izađemo u susret, ali ovo što se radi graniči se s bezumljem – revoltiran je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, i za 27. januar sledeće godine najavljuju velike proteste u Beogradu:

  – Ocene na polugodištu neće biti zaključene i nećemo održati sednice odeljenskih veća, iako nastavnicima savetujemo da saopšte učenicima njihov uspeh. Od štrajka ne odustajemo i časovi će i dalje biti skraćeni na 30 minuta, a najavljujemo i veliki svetosavski marš na Beograd.

  Potpredsednica Vlade Kori Udovički istakla je da moramo da poverujemo da ovo nije večno stanje, nego početak promene stanja koje predugo traje, i tom prilikom za sledeću godinu najavila donošenje zakona o platama u javnoj upravi.
  Odluka
  DIREKTORI KAŽNJAVAJU ŠTRAJKAČE

  Za prosvetne radnike koji su 22. decembra bili u generalnom štrajku izvesno je da neće dobiti dnevnice za taj dan. O tome će, prema rečima ministra Verbića, odlučivati Ministarstvo prosvete, a o svim drugim vrstama sankcija odlučivaće direktori škola.

  Ministarstvo prosvete kao poslodavac ima pravo da zna ko je učestvovao u generalnom štrajku. Na direktorima škola je da pokreću disciplinski postupak protiv nastavnika u štrajku, a nakon toga oni će odlučivati i o prestanku njihovog radnog odnosa – rekao je Verbić.
  Izvor,Kurir

Komentari su onemogućeni.