ВЕРБИЋ СУТРА У ЛЕСКОВЦУ

Print Friendly, PDF & Email

У петак, 9.1.2015. године у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу у термину од 12 до 14 сати одржаће се трибина под називом „Како до бољег статуса наставника“ у организацији Регионалног центра Лесковац СОС и Министарства просвете науке и технолошког развоја. Трибина је организована у складу са најавом ресорног министарства да се у току зимског распуста обаве разговори са запосленима у образовним установама уз присуство представника министарства и синдиката. Синдикат образовања Србије предложио је још крајем прошле године да се у склопу ових активности посети Јабланички округ. На територији нашег округа од 63 школе, 53 је у штрајку, а књижице ученицима нису подељене у 15 школа.

Најављена посета министра покренула је данас лавину нових притисака на директоре и наставнике школа у којима је уместо књижица најављена подела „папирића са оценама“. Иако није било захтева од стране представника министарства за оваквим поступањем, представници Школске управе додатно су разрадили „задатак“ који нису ни добили, не би ли се пред министром сутра показали као „квалитетни“ кадрови. Подсећамо да Школска управа ни на који начин није била предвиђена као организатор предстојеће трибине, и да је у складу са дописом Министарства просвете ексклузивно право у избору школа које ће се евентуално посетити имао искључиво синдикат. Међутим, од те идеје се одустало јер је Регионални центар предложио школе у којима нема поделе књижица. Зато су данас, чак и уз помоћ представника локалне самоуправе, уложени додатни напори да се обезбеди бар једна „репрезентативна“ школа. Директорима је запрећено да ће се против њих и одељенских старешина покренути дисциплински поступци иако Закон не прецизира датум поделе књижица!? Некима је можда и данас невероватно да једна тако мала и неважна чињеница (датум поделе ђачких књижица) диже на ноге „драге нам“ моћнике. Можда треба размислити о томе да се министар пресели у Лесковац, јер је очигледно да и сама најава његовог присуства покреће све оне који на жалост годинама стоје непокретни пред вапајима обичног просветног радника коме су права угрожена.

Када је реч о самој сутрашњој посети, остаје недоумица да ли ћемо присуствовати још једној фарси или министру заиста треба исцртати све руине образовног процеса. Било како било, ово је сигурно прва прилика да просветни радници из Јабланичког округа своје поруке директно пошаљу на праву адресу. Или… адресе одавно више нема!?

ПОЗИВ НА ТРИБИНУ преузмите ОВДЕ!