Вербић: „Не постоји решење за финансијско стање просветара“

Print Friendly, PDF & Email

09.01.2015. —   ИЗВОР: „ЈУГМЕДИА  

 

 

ЛЕСКОВАЦ – Министар просвете у Влади Србије Срђан Вербић изјавио је данас у Лесковцу да још не постоји системско решење којим ће се побољшати финансијско стање просветних радника, који су у штрајку.

„Финансијски бенефит за прекид штрајка се у овом тренутку не нуди, у овом тренутку разговрамо о томе како да ситуација буде што регуларнија, да штета по ученике буде што мања. Сви смо на истом задатку, добро се разумемо, без обзира што системска решења, која се тичу финансјске ситуације, још увек немамо”, истако је Вербић, који се сложио са констатацијом новинара да није у реду да „наставници примају мање плате од шофера у локалним самоуправама”.

Вербић је у Лесковцу присуствовао заједничкој трибини са Синдикатом образовања „Како до бољег статуса наставника”, али је претходно на конференцији за новинаре одговарао на питања везана за захетев просветара. Он је том приликом оценио да је неопходна израда платних група, што је један од захтева синдкиката просветних радника, али је казао да је то процес који захтева време.

„Платне групе нису нешто што може да се направи данас и да сутра заживи. Платне групе се решавају кроз Закон о платама. Да би се донео закон, он мора да буде написан, да буде у јавној расправи, да добије мишљење свих других министарстава, Европске комисије и коначно, да буде усвојен у Скупштини”, истакао је.

Министар просвете је поновио да ће бити рационализације у просвети, али и да постоји могућост да већ сутра буде потписан посебан колективни уговор са представницима синдиката.

“Колективни уговор је усаглашен између представника синдиката и министарства просвете. Чекају се мишљења других министартсва на овај предог уговора. Можда ће у току дана бити комплетирана та листа мишљења и надам се да већ сутра у току дана можемо да разговарамо о потписивању колективог уговора”, казао је. Он је имао поруку за ученике, али и директоре школа. „Моја порука ученицима је да они морају да уче, јер не постоји оправдање за неучење. Мора да се загреје столица, мора да се учи без обзира каква била ситуација у школи, јер ова година није најгора година коју памтимо”, казао је Вербић.

Министар је казао да су за надокнаду часова одговорни директори школа. „Искерно се надам да ће сви директори урадити оно што им је посао – да обезбеде план надокнаде часова”.

Просветни радници иначе захтевају да се њихове плате изузму из уредбе Владе о смањену зарада, затим, хитно увођење Закона о платним групама и потписивање посебног колективног уговора.

Милица Ивановић