НАСТАВАК ШТРАЈКА – ОТВОРЕНО ПИТАЊЕ

Print Friendly, PDF & Email

Јуче је у МПНТР одржан састанак представника ресорног министарства са представницима Штрајкачког одбора репрезентативних синдиката на ком се уз посредовање миритеља др Живка Кулића усаглашавао споразум о прекиду штрајка. Сви чланови овог споразума усаглашени су у потпуности осим члана који се односи на гаранцију Владе Републике Србије везану за исплату награда које су предвиђене текстом ПКУ.

Синдикати су тражили да се у споразум унесе висина ових награда, што није било прихватљиво за представнике Министарства просвете. У току јучерашњег састанка у медијима се појавила вест да ће уз исплату награда у висини од 15000 динара штрајк бити прекинут, па је цела ситуација предимензионирана јер су медији пласирањем непроверене информације директно угрозили ток преговора и допринели могућности да данас на седници Владе Републике Србије не буде закључка о сагласности на текст ПКУ који је јуче усаглашен.

Закључак јучерашњег састанка је да у току данашњег дана Министарство просвете проследи синдикатима текст споразума који ће представљати званичну понуду процедуре везане за излазак из штрајка. Синдикати су већ у току недеље заказали седнице својих републичких одбора које ће се одржати у петак и суботу. Уколико се на овим Одборима донесе одлука о потписивању понуђеног споразума и ПКУ, штрајк би се могао окончати већ следеће среде.

Међутим, уколико се на данашњој седници Влада негативно одреди према усглашеном тексту ПКУ, синдикати неће имати о чему да се изјасне, јер је стављање потписа на споразум везано за потписивање ПКУ. Штрајк просветних радника који је ушао у трећи месец потврђује „никакав статус“ просветних радника у држави, јер је у међувремену у другим делатностима из јавног сектора било потписивања ПКУ и то без дана штрајка. Сада не треба посебно доказивати да просветни радници штрајком морају изборити нешто што је у другим ресорима нормална ствар и колико таква чињеница представља небригу за образовање у Србији. Уколико одлуке репрезентативних синдиката буду такве да се званичне понуде Владе и Министарства просвете не прихвате, штрајк би могао да траје и до краја наставне године.

1 comments

  • Avatar photo
  • Boban on 28. јануар 2015. at 5:35 pm

  Vlada usvojila kolektivni ugovor za prosvetare
  BEOGRAD, 28. januara 2015. (Beta) – Vlada Srbije usvojila je u sredu poseban kolektivni ugovor za prosvetne radnike, a reprezentativni prosvetni sindikati pozvani su na potpisivanje tog dokumenta u petak, 30. januara, rečeno je agenciji Beta u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.
  Prema rečima portparolke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, predstavnici sindikata pojaviće se na potpisivanju ugovora u petak u podne, ali to ne znači da će prekinuti štrajk koji traje već treći mesec.
  „Posebnim kolektivnim ugovorom nisu rešene finansijske stavke i naš zahtev da nam plate ne budu smanjene za deset odsto“, kazala je Jasna Janković agenciji Beta.
  Ona je rekla da će, što se Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije tiče, štrajk biti prekinut kada bude postignut i potpisan sporazum o zahtevima sindikata, a u medjuvremenu se nastavljaju pregovori i štrajk.
  Reprezentativni sindikati prosvete, koji već treći mesec štrajkuju skraćenjem časova na po trideset minuta, zatražili su da se u razgovore o njihovom materijalnom položaju uključi i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
  „Uputili smo premijeru pismo u kojem ga pozivamo da se i on uključi u razgovore, da čuje naš stav i da zajedno pronadjemo rešenje“, kazala je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika.
  Izvor,Beta

Komentari su onemogućeni.