КОРАК КА ТРАНСПАРЕНТНОСТИ

Print Friendly, PDF & Email

Јуче је на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја објављена листа радника за чијим радом делимично или потпуно престаје потреба. Ово оцењујемо првим кораком ка транспарентности, који се чини у складу са договором постигнутим са синдикатима везаним за унапређење процеса преузимања запослених, конкурса и запошљавања, иако измене ЗОСОВ-а које предвиђају ову обавезу још нису усвојене.

Међутим, као што се и очекивало, окретање новог листа МПНТР, не подразумева савршеност, па је велико питање да ли ће веб портал садржати довољно података који би омогућили збрињавање технолошких вишкова и запослених са непуним радним временом на адекватан начин. Листа технолошких вишкова која је од јуче доступна јавности садржи податке који су унети од стране овлашћених лица у школама а из министарства се поручује да ће подаци моћи да се мењају једино тамо где су унети, што значи да одговорност за тачност приказаних података припада директорима школа. Ова листа носи у себи и грешке настале нехатом или незнањем приликом самог уноса, али и „грешке“ с предумишљајем. Како за сада не постоји временски скрининг података, а измене су тренутно (real time) видљиве на порталу, могућност за манипулацију је превелика. Када је реч о технолошким вишковима, директорима није у великом интересу да лажирају податке, поготово што постоји контрола од стране самих запослених који остају без дела норме. Највећа злоупотреба која се практикује, по информацијама са терена, је бодовање запослених који су ангажовани на одређено време и сетовање опције „технолошки вишак“ кроз апликацију „Веб ценус“. Тако се једноставним триком покушава да се запослени на одређено време противзаконито убаце у систем.

Такође, на листи се примећује још пар базичних пропуста. У складу са ПКУ-ом листа би требало да садржи и запослене који раде са непуним радним временом, који би требало да буду означени на посебан начин јер полажу право на преузимање али су приоритет другог реда. Потврђено нам је да ће ова допуна бити урађена на време.

Правилници о критеријумима и стандардима за финансирање установа, за које је најављено да ће бити промењени и даље су на снази, па су неке школе вршиле бодовање запослених у складу са њима. Представници министарства су у више наврата најавили нове Правилнике уз тврдњу да њиховом применом неће бити губитка посла. Уколико агонија ишчекивања потраје до септембра, створиће се додатни хаос јер многе школе нису вршиле бодовање у складу са тренутно важећим Правилницима, па ће листа осим нетачних поседовати и непотпуне податке.

Додатна гаранција о тачности података, како се наводи из МПНТР је обавеза да одштампани подаци са веб апликације морају бити достављени надлежној Школској управи са потписом и печатом директора и председника синдиката, међутим без временског скрининга података то практично не значи ништа, јер је могуће да подаци буду промењени и након потписаног документа, видљиви на порталу у тренутку „збрињавања“ вишкова и поново враћени на „званично“ стање.

Председници синдиката по школама тренутно имају велику улогу контролора али и врућ кромпир у рукама. Зато саветујемо да се приликом сваке уочене неправилности консултују са правном службом синдиката или са овлашћеним синдикалним представником на територији пре него што ставе потпис на документ.

Оно што у овом тренутку недостаје, а неопходно је за решавање статуса запослених који су постали технолошки вишак или су радници са непуним радним временом, јесте листа слободних радних места. Како се поручује из министарства, и ова листа ће бити јавно доступна на основу података који се налазе у бази. Међутим, осим тога што ће се знати која су радна места покривена радницима ангажованим на одређено време, у веб ценусу тренутно нема података о слободним радним местима која настају повећањем броја група и одељења, нити има података о изборним предметима.

Како је законски рок за пријаву података истекао 15. августа, све су прилике да ће се систематизација података вршити све до почетка нове школске године. Иако постоје уочени пропусти, треба поздравити спремност МПНТР да овај процес, који се годинама у многим школским управама одвијао под велом тајне, учини транспарентним. Улога синдиката у смислу контроле ваљаности података и у смислу спречавања могућих злоупотреба не може бити изузета и у фази када се цео систем прикупљања и објављивања података још увек бруси. Представници Синдиката образовања Србије доставили су представницима МПНТР примедбе и сугестије о систематизацији података,  одмах након објављивања листе на сајту министарства.

Александар Ничић

 

3 comments

  • Avatar photo
  • Marko on 18. август 2015. at 1:16 pm

  Moje komentar bi bio: Kako tehnološki višak može biti neko ko je nestručan? Fiziko-hemičar je na osnovu pravilnika nestručan za časove fizike ukoliko ima diplomiranih fizičara. A evo ja kao diplomirani fizičar imam 20 procenata i to na zameni a fiziko-hemičari se proglašavaju tehnološkim viškom.

   • Avatar photo
   • admin on 18. август 2015. at 3:05 pm
    Author

   Postovani kolega,
   Moguce je jer su zaposleni koji su u trenutku izmena propisa u pogledu strucne spreme koji su zasnovali radni odnos sa VI stepenom imali pravo da ostanu u sistemu bez obaveze doskolavanja. Sto se drugog dela komentara tice, mozete se javiti pravnoj sluzbi sindikata i dobiti uputstva i pomoc kako da ostvarite pravo na angazman u skolama gde su za fiziku angazovana nestrucna lica. Nedavno smo pomogli nekim kolegama nastavnicima matematike. Mada deluje neverovatno da matematicari i fizicari imaju problem sa zaposljavanjem, na zalost nedostatak nastavnog kadra ovog profila se masovno zloupotrebljava od strane direktora kako bi se angazovali nestrucni kadrovi. Ima mnogo primera da ove predmete predaju i gimnazijalci!

  • Avatar photo
  • Marko on 18. август 2015. at 5:55 pm

  Hvala Vam na odgovoru. Neverovatno ali je tako. Gde god da odem svi imaju fizičare, kod svih treba dopuna, a ja se pitam da li fizičari sa neba padaju. Javiću se Vašoj pravnoj službi jer ne znam šta da radim. Hvala Vam još jednom.

Komentari su onemogućeni.