МИНИСТАРСТВО КАЗНИЛО СЕКРЕТАРЕ ШКОЛА

Print Friendly, PDF & Email

Доношењем Правилника о изменама и допунама Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног образовања и васпитања, МПНТР је практично пред почетак нове школске године  казнило само секретаре основних школа. Рекло би се, врло одмерено, да је то одсецање једне од жила куцавица система, јер у тренутку када треба спроводити тендерске процедуре и јавне набавке и на веома обазрив начин водити друге нагомилане правно-нормативне послове, директори на којима лежи сва одговорност за функционисање установе у складу са законом, неће имати на кога да се ослоне.

Ако се узме у обзир да је већина запослених секретара школа известан период радног века провела у другим делатностима и да им је и по основу надокнаде за минули рад већ умањена зарада, овакво додатно негативно етикетирање од стране министарства тек неће пробудити вољу за њиховим ангажовањем. Све у свему, стижу нам лоше поруке.

Ако је по среди нова грешка министарства, онда би оставке одговорних биле моралан чин а грешка хитно исправљена, али ако је у питању намера, онда нам министарство дугује образложење на основу којих критеријума су само секретари основних школа доспели у групу радника који заслужују додатно умањење зараде.

Синдикат образовања Србије реаговаће званично због овакве срамне одлуке министарства, поготово што су најаве о повлачењу свих одредби Правилника које се односе на утврђивање броја запослених и процента њиховог радног ангажовања већ осујетиле могућност да се ови запослени бодују и бар остваре право на преузимање са листе технолошких вишкова.

1 comments

    • Avatar photo
    • Снежана on 25. август 2015. at 6:26 am

    Стварно срамота. Ако послове секретара школе вежу за број одељења због чега је онда Правилником о критеријумима и стандардима за финансирање средњег образовања предвиђено на 12 одељења 1 секретар а Правилником о критеријумима и стандардима за финансирање основног образовања на 32 одељења, односно 24 одељења 1 секретар. Ако је посао секретара везан за број ученика , зар нема више посла ако има више деце односно одељења, а не обрнуто. Са друге стране секретар било у основној или средњој школи обавља послове који су утврђени једним законом „Законом о основама систем образовања и васпитања“ дакле делокруг њиховог посла је исти , па се питам који је циљ овакве разлике и омаловажавања посла секретара у Основној школи. Секретара увек можете наћи у у школи кад су сви на распусту ( било зимском било летњем) јер у тим периодима за администрацију има највише посла ( попис, завршни рачун, план набавки, поступци набавки , извођење радова на објекту школе кад деца нису у њој и др)Овакво прављење разлике је срамно и за струку и за нас секретаре у основним школама јер по изменама и допунама Правилника испаде да су административни радници потребнији него секретари иако се зна да у већини школа ови извршиоци не постоје већ и њихове послове обављају секретари, а да не помињем колико ће посао трпети због тога .

Komentari su onemogućeni.