ДРАМА У ШКОЛИ „ТРАЈКО СТАМЕНКОВИЋ“

Print Friendly, PDF & Email

ИЗВОР: ЈУГМЕДИА

ДЕЦА КОЈУ НИКО НЕЋЕ: ПРОДУЖЕНОГ БОРАВКА И ДАЉЕ НЕМА, А У ДРУГУ ШКОЛУ НЕ МОГУ

Родитељи преко 20 деце која похађају Основну школу “Трајко Стаменковић” још увек имају проблем где да сместе свовју децу након наставе јер је директорка ове образовне установе одлучила да укине продужени боравак, а наставника који је ту радио прогласила технолошким вишком.

Бесни родитељи су покушали да пребаце децу у другу школу, али се тамошњи директор са тиме није сложио, а у решавање целог проблема укључила се и Школска управа.

“Разговарала сам са директором школе “Васа Пелагић” у Лесковцу, у намери да сазнам да ли је било захтева родитеља да пребаце децу из “Трајка Стаменковића” у ову школу, и да је он то и потврдио ,али нажалост није могао да им изађе у сусрет”, истиче начелница управе Марина Илић.

И док се решење не назире, родитељи више од 30 дана муку муче где ће их оставити након наставе .

“Дете сам пар пута довела на посао, када нисам имала избора, а иначе ми је чува,води и доводи комшиница. Имам среће што и њено дете иде у исти разред, па ми помаже, али се надам да ово неће дуго трајати јер ми је већ непријатно”, каже Биљана Ђорђевић, мајка једне девојчице која је тек кренула у прави разред.

Маја Миленковић је мајка дечака који у овој школи похађа први разред и који је ту уписан искључиво због продуженог боравка.

“Осећамо се немоћно и обмануто.Дете нам чувају рођаци,комшије и пријатељи док смо на послу.Уколико се ускоро не реши проблем,бићемо принуђени да плаћамо приватни боравак,јер је супруг због природе посла често одсутан.Чак млађе дете скоро да не виђам,јер сам због овога принуђена да радим само другу смену”, каже Миленковићева.

Незадовољни родитељи су пре неколико дана добили обавештење од градске просветне  инспекције у коме стоји да су по овом случају “донате одређене мере, а да могу да их имју на увид код директорке школе”.

“То сам и покушао да остварим, одмах по добијању обавештења, затраживши од директорке записник на увид. Међутим, она је одговорила да не може да ми да записник”, рекао је за Југмедиу Нинослав Тодоровић, родитељ једног од првака.

Да се ова прича не одвија тако лако , потврђује нам и руководилац Школске управе у Лесковцу Марина Илић.

“Иако нам за одлазак просветних саветника и инспектора у било коју школу није потребна предходна најава, ми смо у овом случају начинили изузетак и директорки у “Трајку Стаменковићу” Сунчици  Илић најавили њихов долазак”, каже Марина Илић.

Она додаје да је пре тога телефоном обавила разговор са директорком, наводећи јој решења из Правилника о формирању група , по коме је могла да поступи у овом случају.

”Међутим,  она је била изричита да не жели да крши закон,чак је рекла да је ми присиљавамо да то чини , што наравно није истина. Директорка није искористила све могућности које постоје у Правилнику по коме школа поступа”, наглашава Марина Илић.

Она додаје да је то утврдила и просветна инспекција приликом обиласка школе.

“Директорка је могла да затражи од Школске управе отварање групе продуженог боравка са мањим бројем деце или као другу могућност да тражи формирање хетерогене групе у којој би била и деца из другог разреда у продуженом боравку, а таквих има. И управо су то  мере које је наложила просветна инспекција у овом случају, дакле да се поступи према могућностима које даје Правилник, као и да се на овај начин, рекла бих саветодавни, пре свега изађе у сусрет родитељима”, каже Марина Илић и додаје да је “директорка уложила приговор на овај записник”.

Илићева наглашава да се листе технолошких вишкова Школским управама предају до 15.августа, а да је директорка “Трајка Стаменковића тек 11.септембра поднела ШУ Лесковац  да је наставник  из продуженог боравка вишак.

Да апсурд буде већи, на сајту Министарства просвете на листи радника који су школама потребни, налази се да је основној школи “Трајко Стаменковић” у Лесковцу, потребан наставник у продуженом боравку под редним бројем 18816.

На питање новинара Југмедие , да ли је тачна информација да школа тражи наставника за продужени боравак, директорка Сунчица илић је одговорила:

“Одговорно тврдим да школа не тражи наставника продуженог боравка”.

На наша даља питања да ли ће поступити по мерама које су донеле просветне саветница и инспекторка и да ли је тачно да је одбила да да записник на увид родитељу једног детета, директорка Сунчица илић је одговорила:

“Школа је о свим чињеницама обавестила Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Школа је поступила према стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама број 610- 00- 00625/ 2019- 15 Министарства просвете,науке и технолошког развоја”.